In 2015 kwam ik voor het eerst in Kuala Lumpur. Het was niet mijn plan om er te komen, maar de terugvlucht maakte een lange stop in de Maleisische hoofdstad. Mijn vriend en ik grepen de kans aan om een eerste indruk van deze stad te krijgen. Toen ik deze blogpost de eerste keer schreef, zei ik dat deze Aziatische metropool nooit hoog op mijn lijstje had gestaan. Sterker nog, Maleisië als land was voor mij totaal onbekend. Iets waar jaren later verandering in kwam, toen ik er – ongepland – bijna een jaar doorbracht. Een tijd waarin ik Maleisië in het hart heb gesloten. In het voorjaar van 2023 was ik er een derde keer en ik hoop er nog vaak terug te komen. Vandaag doe ik dit digitaal door mijn lijstje met Kuala Lumpur bezienswaardigheden, tips en meer te delen.

1. Het icoon van KL zien: de Petronas Torens

Denk je aan Kuala Lumpur, dan komt waarschijnlijk het beeld van de Petronas tweelingtorens bij je op. Met zo’n 450 meter één van de hoogste gebouwen ter wereld. De beste foto van de torens maak je vanuit KLCC park. Op zichzelf al een fijne plek voor een wandeling langs onder andere de impossante banyan-bomen. In de avond vindt hier ook de muzikale watershow plaats. Een bezoek omhoog in de torens brengt je naar de Skybridge op de 41e verdieping en het observatieplatform op de 86e verdieping. Zelf deed ik dit pas tijdens mijn derde bezoek aan KL. De keren daarvoor was het bewolkt of regenachtig. Koop je tickets van tevoren online (80 RM p.p.) om er zeker van te zijn dat je naar binnen kunt.

Links boven: 1e bezoek, links onder: 2e bezoek, rechts: 3e bezoek, eindelijk zon!

Kuala Lumpur bezienswaardigheden

Trek gekregen na je Petronas bezoek? Ga langs bij Signature Food Court op de 2e verdieping in Suria Mall. Ik at daar een giga ‘lunch meal’ bij Saravanaa Bhavan en sloot af met een cendol.

2. Avondtip: kijken bij de Pintasan Saloma

Sinds 2020 heeft Kuala Lumpur een nieuwe en bijzondere aanvulling op het lijstje van bezienswaardigheden: de Pintasan Saloma. Een brug die het dorpachtige Kampung Baru verbindt met Jalan Ampang, de weg richting KLCC en de Petronas torens. Je moet hier vooral in de donkere uren heen, want dan is het dek van de brug prachtig verlicht. Iedere tien minuten verschijnt er een ander design waarvan de Maleisische vlag de meest herkenbare is. Het design deed me direct denken aan mijn reis naar Georgië met de vergelijkbare Vredesbrug in Tbilisi.

3. Relaxen op Merdeka Plein

Historisch gezien is het Merdeka plein één van de belangrijkste pleinen van Kuala Lumpur. In 1957 werd hier de onafhankelijkheid uitgeroepen, na 150 jaar lang onder Britse heerschappij te hebben geleefd. Merdeka betekent dan ook onafhankelijkheid. De eerste keer toen ik dit plein bezocht kwam het met bakken uit de hemel vallen, waardoor ik letterlijk vijf seconden om mij heen heb gekeken voordat ik het winkelcentrum Dataran Underground in vluchtte. Meer zat er toen niet in.

Kuala Lumpur bezienswaardigheden
Het 1e bezoek viel letterlijk in het water.

Tijdens mijn tweede bezoek vijf jaar later heb ik dat goed gemaakt. Dit centrale plein in Kuala Lumpur heeft niet super veel bezienswaardigheden. Eigenlijk is het een groot veld met aan de zijkant het Sultan Abdul Samad-gebouw. Maar de architectuur is mooi en ik vond het heerlijk om rustig de tijd te nemen en de details te bekijken. Er zitten hier ook een aantal musea zoals de City Gallery (met de rode I Heart KL letters) over de geschiedenis van de stad.

Kuala Lumpur bezienswaardigheden
2e bezoek was veel beter!

4. Loop langs de River of Life

Als je bij het Merdeka plein bent, dan raad ik je ook aan om te kijken bij de River of Life. Dit is een wandelpad langs het water op het punt waar de Klang rivier samenkomt met de Gombak rivier. Op het samensmeltpunt staat de fotogenieke Masjid Jamek moskee. De omgeving van alleen maar skyscrapers maakt de moskee nog mooier. Het pad langs de rivier biedt bovendien ook nog uitzicht op toffe murals. Leuk om even mee te pakken! En ’s avonds schijnt het ook mooi verlicht te zijn.

Kuala Lumpur bezienswaardigheden
Kuala Lumpur bezienswaardigheden

5. Struinen door Chinatown

Chinatown in Kuala Lumpur met hoofdstraat Jalan Petaling is het levendige hart van de stad. Onder de rode lampionnetjes vind je hier allerlei kraampjes en winkels. Naast het standaardaanbod namaaktassen en T-shirts kom je hier ook lekker hapjes tegen zoals maancake en apom balik (proef het bij Ah Loh’s Apom Balik). Bovendien is Chinatown multicultureler dan je denkt. Naast Chinese tempels vind je hier bijvoorbeeld ook een Indische tempel: de Sri Mahamariamman tempel. Dit is de oudste Hindoeïstische tempel van de stad met een pracht van een toegangspoort. Deze gopuram (een zuid-Indische monumentale toren) staat vol met kleine beelden die oude mythes en legendes uitbeelden.

Voor de hippe kant van Chinatown ga je naar RexKL, een oude bioscoop dat nu dienst doet als cultureel centrum met een food markt en de toffe boekenwinkel “BookXcess”.

Kuala Lumpur bezienswaardigheden
Kuala Lumpur bezienswaardigheden

6. Lekker happen in Brickfields

Om in de Indische sferen te blijven, ga ik verder met Brickfields (Little India genoemd). Dit is een kleurrijk buurtje vol sierverlichting en vrolijke bogen langs de straatkant. Vooral ’s avonds is het een sfeervol gebeuren. Toen wij er waren schoven we aan bij één van de vele restaurantjes aan voor een zuid-Indische bananenbladgerecht. Bij dit gerecht krijg je geen bord, maar een groot groen blad als onderlegger. Hierop wordt de curry, rijst en groenten in groepjes neergelegd. Meng het geheel door elkaar met je handen, of vraag bestek bij de obers. Wat was dit toch lekker!

Restaurant tips: in Brickfields heb ik ook fantastisch gegeten bij Nadia Cafe. Buiten Little India kun je ook goed zuid-Indisch eten bij Vinny Curry House vlakbij de Pasar Seni. Een populaire buffettent dat vooral goed gevuld is rond het middaguur.

7. Street art checken in Bukit Bintang & Chinatown

In een grote stad zoals Kuala Lumpur is uiteraard ook toffe street art te vinden. De meest kleurrijke spot is Jalan Alor in de wijk Bukit Bintang. Vroeger was dit niet zo’n frisse plek, zoals steegjes (“Jalans”) dat vaak kunnen zijn in grote steden. De stad besloot dit gevoel van onveiligheid aan te pakken door er een kunstproject van te maken. Het resultaat: een fantasierijk landschap waar muren en stoepen vol staan met cartoons, wolkjes, dieren en insecten. Alsof je in een levensgroot stripverhaal rondloopt. Ook verderop in Bukit Bintang zijn meer van dit soort leuke straatjes te vinden zoals Jalan Rembia en Tengkat Tong Shin. Update 2023: de kleuren op Jalan Alor zijn erg vervaagd en het ligt nu naast een bouwterrein.

Andere plekken in de stad om street art te spotten zijn Kwai Chai Hong, Petaling Lorong, Jalan Panggong (de werkende oude man) en vlakbij Masjid Jamek moskee (op Jalan Gereja en Jalan Tun Tan Siew Sin – Kiehl’s).

Kuala Lumpur bezienswaardigheden
Kuala Lumpur bezienswaardigheden
Kuala Lumpur bezienswaardigheden
Kuala Lumpur bezienswaardigheden

8. Heiligdom Batu Caves vastleggen

De Batu Caves is vaak de tweede reden waarom mensen KL willen bezoeken. In tegenstelling tot Petronas liggen de grotten buiten de stad. Hoe je er komt, leg ik zo uit. Eerst over de plek zelf. De grotten zijn een belangrijk heiligdom voor de Tamil gemeenschap. Het is een ode aan Lord Murugan – het immense gouden beeld bij de ingang – die volgens de verhalen duivels versloeg. Naast het beeld pronken de bontgekleurde trappen die het pad vormen naar de grotten bovenin het karstbergte. De meeste toeristen blijven op deze trappen hangen waardoor de grotten boven voor mijn gevoel rustiger waren.

Mijn bezoek aan de Batu Caves gaf me gemengde gevoelens. Het kleurspektakel is waanzinnig, maar de trappen waren gevuld met een leger hongerige apen (makaken). De rondspringende diertjes zijn natuurlijk mooi fotomateriaal, maar ze kunnen ook op mensen afspringen, in een missie om eten te vinden in tassen. Een treurig resultaat van het regelmatige voeden door toeristen. De dieren zijn daarmee afhankelijk geworden van bezoekers. Dus ja, gemengde gevoelens.

Batu Caves – één van de populairste Kuala Lumpur bezienswaardigheden.

Zo kom je bij de Batu Caves

Bij de Batu Caves komen is super simpel. Pak de KTM trein van Sentral Station naar Batu Caves station. Ritje duurt 30 minuten en een enkeltje kost 2,60 RM. Batu Caves zelf is gratis. Het is een heiligdom, dus zorg voor passende kleding of heb een sarong paraat.

9. Van boomtop naar boomtop: KL Eco Forest park

Groen in de stad, ik ben er fan van. In Kuala Lumpur gaan ze nog een stapje verder met een heuse stadsjungle. Het KL Eco Forest park is het laatste stukje tropisch regenwoud in de stad. Met een grootte van 10,5 hectare kun je hier best veel doen en zien. Naast een boomtoppen-wandeling over hangbruggen kun je ook wandelroutes volgen door de bossen. Blijf goed rondkijken, want onderweg kun je met gemak een groepje makaken spotten. Voor het entreekaartje betaal je 40 RM per persoon.

10. Wandelen in KL Botanical Garden

Nog een topper op het lijstje groene bezienswaardigheden in Kuala Lumpur is de Botanical Garden, het grootste park van de stad. Het herbergt een vogelpark, vlindertuin en een planetarium, maar het mooiste hier vond ik de Perdana Canopy. Een waaierachtige boomstructuur dat welkome schaduw biedt in een hete stad zoals Kuala Lumpur. Toen ik het zag, moest ik direct denken aan Las Setas in Sevilla

De Botanical Garden laat zich niet zo makkelijk vinden. Zelf hebben we gigantisch omgelopen door Google Maps te volgen. Volg deze tips om niet dezelfde fout te maken: pak de MTR naar Muzium Negara, volg de bordjes ‘Botanical Garden’ in het station en ga bij de uitgang rechts. Loop langs het Nationaal Museum en ga direct na het museum rechts (klein weggetje) totdat je bij een tunneltje komt. Dit is de ingang van het park.

Kuala Lumpur bezienswaardigheden

11. Bezoek Thean Hou, een pracht van een tempel

Thean Hou tempel bezocht ik pas tijdens mijn derde keer in Kuala Lumpur en ik snap niet waarom ik dit niet eerder deed. Wat een waanzinnig mooie tempel! De kleuren spatten er werkelijk vanaf. De reeks aan gele lampionnetjes maken het helemaal af. Wij waren er op een zondagmorgen, een gewild moment voor bruidsfoto’s. Niet gek, want de tempel is een officiële trouwlocatie. Voor een rustiger bezoek kan doordeweeks tussen 8 en 9 uur ’s ochtends een beter moment zijn.

Om bij Thean Hou tempel te komen, kun je het beste een Grab-taxi pakken. Het dichtstbijzijnde metrostation is namelijk 25 tot 30 minuten lopen en de tempel zelf ligt op een heuvel.

Kuala Lumpur bezienswaardigheden
Kuala Lumpur bezienswaardigheden
Absoluut een van de bezienswaardigheden in Kuala Lumpur die je niet mag missen!

12. Op dagtrip: naar Putrajaya

Tot slot, voor een interessante dagtrip raad ik je aan om naar Putrajaya te gaan. Dit is de administratieve hoofdstad van het land, want alle overheidsinstanties bevinden zich hier. Doordeweeks een bedrijvige plek, in het weekend een absurde spookstad. Waarom toch deze kant op? Voor de Putra Mosque, ook wel de roze moskee of drijvende moskee genoemd. Het beste zicht op het gebouw heb je vanaf de Putra brug of de boulevard aan de voorkant van het Zenith hotel.

De moskee is gratis te bezoeken en biedt passende kleding voor vrouw en man. Voor een lunch na of voor je bezoek raad ik je Karyabhara Café aan. Mijn vriend heeft hier een fantastische Nasi Lemak gegeten! Om in Putrajaya te komen kun je voor slechts 6 RM per persoon de splinternieuwe MTR Putrajaya Line pakken. Vanaf Putrajaya Sentral is Grab de beste optie, want met de lokale bus moet je overstappen. 

Kuala Lumpur bezienswaardigheden

Tips voor vervoer in Kuala Lumpur

Vanaf de luchthaven rijdt de KLIA ekspres (een non-stop hogesnelheidstrein) naar KL Sentral station. Een enkeltje kost 55 RM. Voor een goedkopere optie raad ik je een Grab-taxi aan. In de stad zelf ligt veel op loopafstand, en anders is er altijd een MTR of LTR station in de buurt of bestel een Grab.

Vega(n) restaurants in Kuala Lumpur

Kusa – mango sushi!
Blue Boy – vegetarische Char Kuey Teow
Sala (in Avenue K mall) – vegan Mexicaanse gerechten
Dharma Realm Guan Yin Sagely Monastery – mega lunch buffet. Kom voor 12 uur, want het wordt druk! Sluit om 14.00 uur.
Nadia Cafe – fantastisch Indisch eten
Vinny Curry House – heerlijk zuid-Indisch buffet (vraag welke kant vega is)
Putu Bambu Tradisie – lekkere snack of toetje. Warm zijn ze het lekkerst!
Ook leuk: boek een street food tour in Kuala Lumpur. Zelf liepen we mee met Ruth die ons meenam langs Pasar Seni, Chinatown en Brickfields. Aanrader!

Waar te slapen in Kuala Lumpur?

Op zoek naar inspiratie voor een accommodatie? Kijk dan eens bij deze duurzame hotels in Bukit Bintang: CitizenM (beoordeeld met een 9,3) en CeylonZ (beoordeeld met een 8,2). Zelf sliep ik in de Travelodge City Center. Wat mij betreft een dikke aanrader! Mooie kamers, heerlijk ontbijt en Vinny Curry House zit er tegenover (voor alle andere maaltijden van de dag). Klik hier voor meer accommodaties in Kuala Lumpur.

En dat was mijn lijstje bezienswaardigheden Kuala Lumpur. Ben jij al eens in deze stad geweest?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.