Geen verwachtingen hebben en totaal omvergeblazen worden? Dat had ik met Ipoh in Maleisië. Natuurlijk had ik er wel iets over gelezen, maar ik dacht dat het niet zo spannend zou zijn. Maar jongens, wat een leuke plek is dit! Ik heb echt een zwak voor kleine steden. Plekken die niet te toeristisch of te dorps voelen en genoeg leuks te bieden hebben. Dat is Ipoh. Vergelijkbaar met Georgetown (in Penang), maar dan op een veel kleinere schaal. In deze blogpost vertel ik je over Ipoh bezienswaardigheden en tips.
1. Volop street art te zien
Als er ergens street art is, dan ben ik er. Nu is dat in Maleisië niet zo’n probleem, want bijna ieder stadje heeft kleurrijke muren. Ipoh is geen uitzondering hierop. Geniet van levensgrote murals en toffe 3D-schilderingen. Combineer dat met kleurrijke historische pandjes en je blijft maar foto’s schieten. Dat effect had het in ieder geval op mij.



Ipoh tips: Hier vind je de beste street art
Grofweg zijn er twee street art locaties: Old Town en New Town. In Old Town vind je onder andere de koffieschilderingen zoals ‘Uncle with White Coffee’. Uncle is een beleefdheidsnaam voor oudere mensen en witte koffie is waar Ipoh om bekend staat. Koffie geserveerd met zoete gecondenseerde melk. De andere schildering heet Kopi-O en laat de lokale variant van take-away koffie zien. Die neem je namelijk mee in een plastic zakje. Naast deze twee heb je ook 3D-schilderingen zoals de trishaw. Dit is een echte fiets met een geschilderde man en afvalzakken.
In New Town – aan de andere kant van de Kinta rivier – zit alle street art op één straat: Mural Art’s Lane. Beide kanten van dit laantje zijn beschilderd met bijvoorbeeld kinderen die verstoppertje spelen. Leuk om een half uurtje doorheen te lopen.









2. Verken de Concubine Lanes
Ipoh Old Town heeft ook andere leuke bezienswaardigheden, zoals de Concubine Lanes. Aangelegd door de rijke negentiende-eeuwse zakenman Yao Tet Shin nadat een grote brand de oude stad in as legde. De huizen op deze straatjes gaf hij weg aan drie vrouwen: zijn vrouw, zijn 1e minnares en de 2e. Daarom worden deze straatjes nu Wife Lane, Concubine Lane en Second Concubine Lane (of Market Lane) genoemd. Concubine Lane is het drukst met winkeltjes en restaurantjes. De andere twee straatjes zijn rustig en snel te herkennen aan de shophouder-schilderingen. Een herinnering aan de vroegere shops die huur moesten betalen aan één van Shin’s vrouwen.




Andere historische bezienswaardigheden in Ipoh zijn Birch Memorial Kloktoren, het treinstation en het stadhuis. Herinneringen aan de koloniale periode onder Britse heerschappij. Zo is de naam Birch een verwijzing naar James Birch, de eerste Britse inwoner van de staat Perak die in 1875 vermoord werd terwijl hij in bad zat.



3. Alternatieve spots: BookXcess & Kong Heng plein
Ipoh is hartstikke hip, en dat merk je op Kong Heng plein. Van donderdag t/m zondag (dagen kunnen veranderen) wordt hier een ambachtenmarkt georganiseerd. De shophouders verkopen allerlei handgemaakte producten. Dus als je iets unieks wil, dan moet je hier zijn. Het plein zelf wordt omgeven door verweerde en overwoekerde gebouwen, wat het geheel een alternatief sfeertje geeft. Toen ik er was, hebben we ook een hapje gegeten bij Plan B. Aanradertje! Door het vele glas voelt het een beetje als eten in een kas.




Een andere toffe plek is de winkel BookXcess, op steenworp afstand van Kong Heng plein. In dit oude bankgebouw zit nu een boekenwinkel. De plek is opgedeeld in verschillende zaaltjes met ieder een eigen thema. Zelfs de oude geldkluizen in de kelder zijn gebruikt voor boeken.



4. Laat je verrassen door de Sam Poh Tong tempel
Ipoh staat ook bekend om haar grottempels. Rondom de stad kun je er wel meer dan 30 stuks vinden, allen gebouwd in kalkstenen heuvels die Ipoh rijk is. De eerste die ik tip is de Sam Poh Tong tempel. Ontdekt door een negentiende-eeuwse monnik uit China die door de regio reisde. De tempel heeft verschillende lagen. Beneden staat de poort, de tuinen en een grote vijver met koikarpers. De tempeltrap leidt omhoog naar de grot waar grotere en kleinere Boeddhabeelden staan. Het echte hoogtepunt ligt nog iets verderop. De grot mondt namelijk uit op een binnenplaats met een prachtig rood-oranje paviljoen en een schildpaddenvijver. De diertjes staan voor geluk en worden vaak door bezoekers gedoneerd of gevoed.
Tip: houd rekening met de openingstijden. Deze tempel gaat al om 14.30 uur dicht.



Direct naast Sam Poh Tong liggen ook nog twee andere grottempels: Ling Sen Tong en Nam Thean Tong. Vooral de eerste is bij me blijven hangen. Door de knallende kleuren en markante beelden ziet het er meer uit als een entertainment park dan een tempel.


5. Neem een kijkje bij Mirror Lake
Als je bij de Sam Poh Tong tempel bent uitgekeken en je hebt tijd over, dan raad ik je aan door te lopen naar Mirror Lake. Dit is een verborgen meer omringd door karsteengebergten. Niet veel toeristen lijken hier te komen. Toen wij er waren, zagen we slechts drie andere mensen. Het is ook niet zo makkelijk te bereiken als je geen auto hebt. Wij liepen erheen vanaf Sam Poh Tong tempel. Dertig minuten langs een saaie autoweg. Er was een snellere route maar die werd bewaakt door een roedel blaffende honden. Dat durfden we niet aan.


6. Bewonder de Perak grottempel
Een andere populaire grottempel in Ipoh is de Perak tempel. Wederom ontdekt door een reiziger uit China. Dit keer een stel die de grot uitbouwde tot een heiligdom van formaat. Ik vond deze tempel nog mooier dan de Sam Poh Tong. De rood-oranje toegangspoort alleen al, afgezet tegen de groene karstheuvels. De grot binnen herbergt een groot Boeddhabeeld en de muren zijn rijkelijk beschilderd met magische wezens. Vanuit de grot kun je verder omhoog klimmen voor een fenomenaal uitzichtpunt. Zeer de moeite waard, hoewel het beklimmen van bijna 360 treden in broeierige hitte wel pittig is. Op de terugweg merkte ik dit toen ik door mijn benen zakte met geschaafde knietjes als gevolg.




7. Extra Ipoh tips: Gunung Lang Park
Hier kwam ik per toeval terecht. Bij Mirror Lake raakten we aan de praat met een andere toerist en hij ging met z’n auto verder naar Gunung Lang Park. Of we mee wilden rijden. Wij vonden het wel een prima plan.
Gunung Lang Recreational Park is een door mensen aangelegd park tussen de karstbergen met een groot meer en een waterval. Er vaart een boot rond die toeristen naar een recreatiegebied brengt. Daar kun je rondlopen, traditionele hutten bekijken, uitkijktorens beklimmen en een mini-dierentuin verkennen. Het heeft allemaal een ontspannen sfeertje. Maar heel eerlijk: dit is wat mij betreft een extra. Heel spannend is het niet.



Waar te eten & drinken in Ipoh?
Ipoh is een diverse stad dus genoeg aanbod aan allerlei restaurants. Dit zijn mijn Ipoh tips voor vega(n) vriendelijke restaurants:
Vegan Delights: een restaurant met een sociale missie. Ze werken namelijk met doof personeel. Dit betekent lekker eten én een beetje gebarentaal leren!
A Jie Cafe: super lokaal café. Toen wij binnenstapten waren alle ogen op ons gericht. Het was duidelijk dat er niet zo vaak internationale toeristen langskwamen. Maar laat dat je niet tegenhouden, want het menu biedt de kans om lokale dingen te proberen. Denk aan kuih, nasi lemak, laksa en kaya toast.
Lodge 163: de dames hier (oma, moeder en dochter) zijn super gastvrij en ze hebben een aantal vegetarische opties op het menu staan.
Verder heeft Ipoh ook een Little India, Persoonlijk kan ik nooit genoeg krijgen van de Indische keuken.



Waar te slapen in Ipoh?
Wij sliepen in Grayhouse Soho. Een leuke plek op loopafstand van het centrum en het heeft een gemeenschappelijke keuken zodat je zelf ontbijt kunt klaarmaken. Kamer was prima, er was alleen geen raam waardoor het besef van dag en nacht verdween. Slaap je liever iets luxer? Kijk dan eens bij M Boutique Hotel, gewaardeerd met een 8,1 op Booking.com.
Klik hier voor een overzicht aan Ipoh hotels.
En dat zijn mijn tips voor Ipoh. Zou jij dit stadje willen bezoeken?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.