Vorig jaar maakten mijn vriend en ik een prachtige rondreis door China. Van het drukke Shanghai en Beijing tot aan het bergdorpje Xiahe: zowel grote als kleine steden kwamen voorbij. De laatste dagen waren gereserveerd voor Hong Kong, maar toch was dit niet het einde van onze reis. We hadden nog een klein toetje in het vooruitzicht, want op onze terugvlucht maakten we een lange stop in Kuala Lumpur. Deze Aziatische metropool heeft op de een of andere manier nooit hoog op mijn lijstje gestaan, maar ik was toch blij dat ik nu de kans had het te bezoeken. De omstandigheden waren helaas verre van ideaal. De stad was gehuld in een dikke deken van wolken, regen en onweer. Daarnaast had ik een dag van tevoren mijn voet verzwikt tijdens een hike over de Drakenrug van Hong Kong. Resultaat: een dik ei op mijn enkel. De ambities lagen daarom niet al te hoog voor dit bezoek. Ons doel was proeven van Kuala Lumpur. Een echte kennismaking bewaren we voor een volgende keer. In dit artikel lees je of dit gelukt is.

Petronas Towers: check!

Eén van de dingen die we toch echt wel wilden zien in Kuala Lumpur waren de Petronas Towers. Met een ruime 452 meter één van de hoogste gebouwen ter wereld. Vanwege onze korte stopover kozen we ervoor een klim omhoog voor de volgende keer te bewaren. Het entreeticket koop je namelijk voor een vast tijdstip en we konden het niet veroorloven een paar uur te wachten. In plaats daarvan doken we de gigantische shopping mall onder de Petronas torens in. Voor ons een goed moment om te proeven van de Maleisische keuken. We schoven aan bij Little Penang Cafe op de vierde verdieping. Mijn vriend koos voor de ‘Laksa’ (currysoep) en ik voor een ‘Ais Kacang’. Ik houd van toetjes, en dit dessert was wel heel bijzonder. Je krijgt namelijk geschaafd ijs met siroop, pinda’s, rode bonen, maïs en geleiblokjes. Een hele bijzondere combinatie al zeg ik het zelf, maar wel lekker!

Petronas Towers Maleisie

Ais Kacang MaleisieEen heel bijzonder toetje: Ais Kacang!

Schuilen bij het Merdeka plein

Merdeka plein is historisch gezien één van de belangrijkste pleinen van Kuala Lumpur, omdat hier meer dan 50 jaar geleden de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Het plein wordt daarom ook wel het Onafhankelijkheidsplein genoemd. Ik weet zeker dat dit plein op een zonnige dag prachtig is om te zien, maar helaas kwamen wij hier aan toen het met bakken uit de hemel viel. Ik heb nog net een glimp kunnen opvangen van de koperen koepels van het Sultan Abdul Samad-gebouw, maar dat was het. Buiten zijn was even geen optie, dus we hebben geschuild in een ondergronds winkelcentrum. Hier konden we meteen twee handige paraplu’s scoren.

Kuala Lumpur Maleisie

Kuala Lumpur Maleisie MerdekaOndergrondse street art bij het Merdeka plein

Multicultureel Chinatown

Ik weet wat je denkt. Na vier weken China sla je Chinatown in Kuala Lumpur vast over. En toch deed ik dat niet. Ik houd van levendige sfeervolle buurtjes, en Chinatown is dat zeker. Onder de rode lampionnetjes vind je hier gezellige kraampjes en winkels. Naast het standaardaanbod namaaktassen en t-shirts vind je hier ook typische Chinese producten zoals maancake. Bovendien is Chinatown multicultureler dan je denkt. Naast Chinese invloeden vind je hier bijvoorbeeld ook een Indische tempel: de Sri Mahamariamman tempel. Dit is de oudste Hindoeïstische tempel van de stad met een plaatje van een toegangspoort. Deze gopuram (een zuid-Indische monumentale toren) staat vol met kleine beelden die oude mythes en legendes uitbeelden. Een echte blikvanger!

Chinese temple Kuala Lumpur

Chinatown Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur temple

Happen in Little India

Om in de Indische sferen te blijven, sloten we de dag af in de wijk Little India. Dit is een kleurrijk buurtje vol sierverlichting en vrolijke bogen langs de straatkant. Vooral ’s avonds is het een sfeervol gebeuren. We schoven bij één van de vele restaurantjes aan voor een zuid-Indische bananenbladgerecht. Bij dit gerecht krijg je geen bord, maar een groot groen blad als onderlegger. Hierop wordt de curry, rijst en groenten in groepjes neergelegd. Meng het geheel door elkaar met je handen, of vraag bestek bij de obers (wat wij deden). Wat was dit toch lekker! De Indische keuken is één van de redenen waarom ik binnenkort naar India wil gaan, en gelukkig gaat dit komende januari ook gebeuren. Zoveel zin in! Bij het ontvangen van de bon in het restaurantje werden we trouwens ook nog even fijntjes herinnerd aan hoe goedkoop Maleisië is ten opzichte van China.

Kuala Lumpur

Banana leave Kuala LumpurEen bananenbladmaaltijd, zo lekker!

Na een dag lopen door Kuala Lumpur waren onze uurtjes op en moesten we terug naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam. Kuala Lumpur heeft me positief verrast en met name hoe multicultureel het is. Toch staat, ook na dit bezoek, Kuala Lumpur niet erg hoog op mijn lijst, maar ik heb het zeker naar mijn zin gehad. Tot de volgende stopover KL!

Praktische tips voor een stopover

  • Op en neer naar de stad vanaf de luchthaven doe je het beste met de KLIA ekspres. Dit is een non-stop high speed train dat de internationale luchthaven verbindt met het centrum van Kuala Lumpur. Een enkeltje kost 35 Maleisische Ringgit (RM) (= 7,54 euro*).
  • Heb je slechts een paar uurtjes te besteden in de stad, overweeg dan een ticket te boeken met een hop-on hop-off bus. Je komt hiermee automatisch op alle bekende plekken in de stad zonder al te veel te moeten lopen. Normaal heb ik een enorme hekel aan deze toeristische rode bussen, maar omdat ik mijn enkel had verzwikt, bood het dit keer een uitkomst. Een ticket kost 45 RM (=9,71 euro*).
  • Handig om te weten: voor een stopover hoef je geen visum van tevoren te regelen. Als je minder dan 90 dagen in Maleisië verblijft, is een visum niet verplicht. Bij aankomst in Kuala Lumpur krijg je een toeristenstempel in jouw paspoort en je mag door.**

*Prijzen zijn ten tijde van mijn bezoek in 2015
**Dit zijn de visumeisen in 2015. Check altijd de actuele visumregeling.

Ben jij al eens in Kuala Lumpur?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

2 Comments

  1. Wij deden op de heen-en terugweg naar Nieuw-Zeeland een stopover in Singapore. Leuk om een korte indruk te krijgen van een stad. In Kuala Lumpur lijken de Petronas Towers mij ook zeker imposant, maar ook het Merdeka plein lijkt me magisch. Jammer dat jullie slecht weer troffen!

    • Esther Reply

      Ja, het weer in KL was echt slecht die dag! Alsnog hebben we een aardige indruk van de stad kunnen krijgen. Singapore lijkt me ook gaaf voor een stopover, maar dan wel iets langer dan 8 uur 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.