Almaty is op zichzelf al een leuke stad, maar wat deze bestemming nog leuker maakt zijn de fantastische dagtrips. Kazachstan is beroemd vanwege de gigantische steppevlaktes, maar het land kent zoveel meer landschapstypes. Met name Almaty is gezegend met een diversiteit aan landschappen. Denk aan besneeuwde bergen, kraakheldere meren, duinen en woestijnen. Toen ik in Almaty was, ging ik twee keer op dagtrip: naar Big Almaty Lake en Charyn Canyon. Beiden zijn magische plekken! In deze blog post vertel ik je hoe je deze twee plekken het beste kunt bezoeken en wat je kunt verwachten.

Lees ook: Almaty, 6 leuke dingen om te doen in de appelstad van Kazachstan

Dit moet je weten over dagtrips vanuit Almaty

Almaty is een ideale uitvalbasis voor dagtrips, maar er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten.

1. Niet alles is een dagtrip

Almaty biedt veel excursiemogelijkheden, maar het zijn niet allemaal dagtrips. Zo liggen de fotogenieke Kolsai meren 300 kilometer van Almaty af. Het duurt alleen al zes uur om er te komen. Dit is dus echt een meerdaagse trip. Hier zijn de plekken die je wel tijdens een dagtrip kunt bezoeken: Big Almaty Lake, Charyn Canyon, Tamgaly-Tas, Nomad’s Land, Issyk Lake, Bartogay Lake en Kapchagay Lake.

2. OV is vaak geen realistische optie

Reken niet op het openbaar vervoer. De trein is prima als je van stad naar stad gaat, maar over het algemeen is het OV vrij beperkt in Kazachstan. Je bent dus echt aangewezen op de auto, en voor veel toeristen betekent dit een georganiseerde tour. Zelf een auto huren kan ook, maar daarvoor is het handig als je Russisch spreekt. Houd er ook rekening mee dat de afstanden in Kazachstan gigantisch zijn.

3. Prijzige tours & alternatieven

Georganiseerde tours zijn vrij duur. Prijzen voor dagtours vanuit Almaty liggen tussen de 35 en 60 euro en meerdaagse trips gaan al snel naar de 90 tot 160 euro per persoon. Een goedkopere optie zijn de ‘community tours’ in de weekenden, vaak te vinden op Instagram. Parasat Hostel, Steppe Spirit, en Campit.kz bieden dit soort tours aan. De informatie is vaak in het Russisch, maar stuur ze gewoon een berichtje en ze reageren in het Engels.

Een andere tip is te kijken op het Almaty forum op Couchsurfing.com. Reizigers plaatsen hier regelmatig oproepen om samen met anderen een taxi te regelen en de kosten met elkaar te delen. Zo hebben wij de kosten voor een dagtrip Charyn Canyon kunnen delen met een Armeense toerist. Helaas moet je sinds kort betalen om gebruik te maken van het Couchsurfing platform.

Twee mooie dagtrips vanuit Almaty

Big Almaty Lake: een vleugje Zwitserland

Big Almaty Lake is de populairste dagtrip vanuit Almaty. Het is eigenlijk meer een halve dagtrip, want het duurt slechts een uurtje om er te komen per auto. Reken op zo’n drie kwartier foto’s maken en rondlopen en dan weer een uurtje in de auto terug. BAO – zoals locals het meer noemen – is de trots van Almaty. Ben je er niet geweest, dan ben je niet in Almaty geweest. Het meer heeft een prachtige lichtblauwe kleur en wordt omgeven door imposante bergen. Toen ik het zag, had ik direct het gevoel dat ik in Zwitserland stond. Dit is trouwens niet een meer om in te zwemmen. Het voorziet de stad van schoon drinkwater uit de bergen.

Hoe kwamen wij bij Big Almaty Lake?

Wij organiseerden onze trip naar BAO met Yandex. Deze taxi app werkt hetzelfde als Uber. Je kunt je creditcard eraan linken en het biedt de optie om meerdere stops op je route te plannen. Toen ik de rit boekte, plande ik twee stops: één bij Big Almaty Lake en één in het stadscentrum. De meeste chauffeurs snappen dan direct dat het gaat om een heen-en-weer ritje. Onze Yandex chauffeur bleek een super vriendelijke man te zijn die goed Engels sprak en van plan was om te emigreren naar Duitsland. Bij Big Almaty Lake bleef hij een uurtje wachten en toen reden we weer terug naar de stad. We betaalden 7.320 KZT voor de trip.

Entree

Naast de taxirit moet je ook rekening houden met een entreeprijs van 200 KZT per persoon. plus een extra fee voor de auto/taxi (300 – 400 KZT). Entree betaal je cash bij de ingang van het park.

Tours & OV

Boek je liever een georganiseerde tour? Nomad Outfitters biedt een halve dagtrip aan voor 17 euro per persoon (voor een groep van 4). Er bestaat ook een OV optie, maar het is geen directe verbinding. Pak bus 28 van President’s Park naar het dorpje Kokshoky (150 KZT) en stap daar over op een taxibusje (ca. 2.000 KZT) of probeer te liften. OV is dus mogelijk, maar het is niet ideaal.

Charyn Canyon: de Grand Canyon van Kazachstan

Na BAO is Charyn Canyon de nummer twee dagtrip vanuit Almaty. En terecht, want deze plek is oogverblindend mooi. Stel je de indrukwekkende Grand Canyon in de Verenigde Staten voor, maar dan minder overspoelt met toeristen. Charyn Canyon is de mini-Grand Canyon van Kazachstan. Het bestaat uit vijf ravijnen, maar de meeste toeristen bezoeken alleen de ‘Valley of Castles’. Deze ravijn biedt de optie om eerst de bovenkant te bekijken voor de geweldige uitzichten en daarna via een ijzeren trappetje naar beneden te lopen voor een wandeling (2 km) door de kloof. Aan het einde van de ravijn kom je bij de Charyn rivier, die ijskoud water meebrengt vanuit de Tian Shan bergen. Heerlijk om daar af te koelen na een bloedhete wandeling!

Hoe kwamen wij bij Charyn Canyon?

Wij regelden onze dagtrip via dezelfde Yandex chauffeur waarmee we naar BAO gingen. Hij gaf ons een goede prijs en we konden de kosten ook nog eens delen met een medereiziger uit Armenië. We betaalden in totaal 25.000 KZT (22.000 voor de rit + 3.000 voor benzine). Dat is dus iets meer dan 8.000 KZT per persoon (= ca. 15 euro). Ik vond dit een prima deal, want het is een vrij lange dag. De rit naar Charyn Canyon toe duurt 3 tot 4 uur, dan 2 tot 3 uur rondlopen en dan weer 3 tot 4 uur terug.

Entree & praktische tips

Naast de rit moet je ook rekening houden met een entreeprijs van 730 KZT per persoon (cash). Neem je paspoort mee, want daar vragen ze om bij de ticketkiosk. Bezoek je deze plek in de zomer, zorg dan ook voor zonnebrand, een pet en genoeg water. De zon kan je keihard wegbranden in de ravijn. Ze verkopen water bij de rivier, maar het is duur.

Tours & OV

Boek je liever een georganiseerde tour? Kijk dan bij Nomad Outfitters voor een complete Canyon tour of ga mee met een community tour. Met het OV naar Charyn Canyon gaan, is vrij onmogelijk. Ik heb gehoord over een bus die van Sayahat Almaty busstation naar Saty gaat, maar in de praktijk blijkt deze bus niet echt te rijden. Vanuit Saty zou je de laatste 10 kilometer kunnen liften, maar het kan lang duren voordat je een rit vindt (met name op de terugweg). De beste opties zijn dus een (community) tour of een prijsafspraak maken met een taxichauffeur.    

Waar te slapen in Almaty?

Hostels zijn een goede plek om te verblijven, als je geïnteresseerd bent in een community tour of je wilt kijken of je de kosten voor een dagtrip kan delen met andere reizigers. Kies bijvoorbeeld voor het Parasat Hostel (8,7 beoordeling op Booking.com) of Wanderlust Hostel (8,5 beoordeling op Booking.com). Klik hier voor een overzicht van accommodaties in Almaty.

Zou jij Almaty willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.