Ons bezoek aan Yazd (in Iran) samengevat in een paar zinnen. Als eerste, het was schroeiend heet, maar dat is nu eenmaal de realiteit als je Iran in juli bezoekt. Ten tweede, ik was ontzettend dankbaar voor de overdekte Yazd bazaar. Een koele plek om even te ontsnappen aan de hitte. En ten derde, Yazd is echt gemaakt voor slenteren, want het is een sprookjesachtige bestemming. Je vindt er goudgele steegjes, bijzondere windtorens en spitse blauwe moskeeën. Yazd biedt een totaal andere beleving dan de andere Iraanse steden. Het is niet echt een stad met grote bezienswaardigheden, maar het is de relaxte sfeer die Yazd zo geweldig maakt. In deze blogpost vertel ik je waarom Yazd, Iran een bezoek waard is.

7 redenen waarom je Yazd moet bezoeken (+ bezienswaardigheden)

1. Volop geschiedenis: meer dan 5.000 jaar op de teller

Yazd is een perfecte bestemming voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers. Eigenlijk is iedere Iraanse stad dat wel (met uitzondering van Teheran wellicht). Maar Yazd spant de kroon. Deze ruim 5.000 jaar oude stad is een van de oudste bewoonde plekken op aarde. Ooit was Yazd het centrum van het zoroastrisme, de oude religie van de Perzische regio voordat islam kwam. In Iran en India zijn er nog steeds een paar tienduizend zoroastriërs actief. Yazd was ook een belangrijke stop op de zijderoute. De stad had zelfs indruk gemaakt op ’s werelds bekendste ontdekkingsreiziger Marco Polo. Polo bracht in 1272 een nacht door in de stad en was vol lof over de lokale zijdehandel.

Yazd bezienswaardigheden
Yazd bezienswaardigheden
Yazd bezienswaardigheden

2. De stad ziet eruit als een Aladin sprookje

Naast een eeuwenoude geschiedenis is Yazd ook gewoon een fotogenieke stad. Deze plek lijkt bijna niet aangetast te zijn door de moderne tijd. Het zou zo een filmset kunnen zijn voor een Aladin verfilming. De lemen steegjes, de traditionele huizen, de blauwe moskeeën. Het zijn allemaal heerlijke plekken om vast te leggen met je camera.

Yazd bezienswaardigheden
Yazd bezienswaardigheden
Yazd bezienswaardigheden
Yazd bezienswaardigheden

3. Het is de stad van de badgirs (windvangers)

Yazd ligt ingeklemd tussen de Dasht-e-Lut en de Dasht-e-Kavir. Dit zijn de twee grootste woestijnen van Iran. Deze geïsoleerde positie had vroeger z’n voordelen. Zo werd de stad minder vaak aangevallen dan andere Iraanse steden. Maar de woestijnligging betekende ook heel veel zon. Yazd moest daarom slimme oplossingen bedenken om met de hitte om te gaan. Dit kwam in de vorm van badgirs. Dit zijn een soort van omgekeerde schoorstenen die de wind moesten vangen. Hierdoor werden huizen voorzien van een koel briesje. Badgirs zie je ook in andere Iraanse steden, maar in Yazd vallen ze meer op omdat het er zo veel zijn.

Yazd bezienswaardigheden

4. En ook de stad van de spitse pishtaqs

Naast de opvallende windvangers als bezienswaardigheden kom je in Yazd ook een bijzondere architectuurstijl van moskeeën tegen. Gebedshuizen in deze stad zijn namelijk voorzien van een hele hoge en smalle pishtaq. Dit is de naam voor de toegangspoort tot de moskee. Normaliter zijn deze poorten wat breder opgezet, maar in Yazd zijn de pishtaqs smal en hoog. Het beste voorbeeld hiervan is de veertiende-eeuwse Jameh Mosque (Vrijdagsmoskee). De poort is hier zelfs zo hoog dat het in de vijftiende eeuw dreigde om te vallen. Vergeet ook niet de Amir Chakhmaq moskee te bezoeken. De smalle poort is hier is in de breedte uitgebouwd. Loop ook ’s avonds even langs deze twee moskeeën, want dan zijn ze mooi opgelicht.

5. Yazd Old Town is perfect voor slenteren

Het oude centrum van Yazd was voor mij het absolute hoogtepunt. Natuurlijk, Yazd heeft ook prachtige moskeeën. Maar als je al een paar weken in Iran bent, dan heb je op een gegeven moment al heel wat moskeeën gezien. Yazd Old Town was daarentegen iets nieuws. Het goudgele labyrint van lemen straten, bogen en steegjes was iets dat ik nog niet eerder in Iran had gezien. Yazd staat ook bekend als ’s werelds eerste lemen stad met een Unesco-status. De keuze voor leem is niet toevallig, want is een lokaal natuurproduct dat goed bestand is tegen hitte.

Yazd bazaar

Als je aan het slenteren bent, loop dan ook even door de Yazd bazaar (al is het maar om uit de hitte te gaan). In Iran zijn bazaars altijd de moeite waard om te bezoeken. Niet alleen voor de shops, maar ook voor het contact met locals. Er is altijd wel iemand die een gesprekje aanknoopt. Ga ook een kopje koffie drinken bij Chaharsoogh Cafe. Dit is een van de weinige plekken in Yazd die ’s ochtend wel open is (vanaf een uurtje of 10). De vrouw die het runt is erg vriendelijk!

`s Middags zijn alle shops gesloten op de bazaar.
In de bazaar vind je ook een watertappunt. Neem een fles met filter mee en vul het hier bij.

6. Je kunt ook de stad van boven bekijken (dakterrassen!)

Yazd Old Town is een fantastische plek om doorheen te dwalen, maar ga ook vooral de stad van boven bekijken. In het centrum vind je een aantal mooie dakterrassen. Meestal zijn ze onderdeel van een hotel of restaurant. Mijn favoriete dakterras was die van Yazd Art House (ook bekend onder de naam Malekzadeh House). Blijf hier ook vooral even plakken voor een lekkere lunch. Andere leuke dakterrassen zijn die van het Orient Traditional Hotel en de Tourist Library View Point.

Een kleurrijke lunch bij Yazd Art House.

7. Anders dan de rest van Iran: rustig en gemoedelijk

De laatste reden waarom Yazd een van mijn favoriete steden is in Iran: het is er lekker rustig. Teheran, Shiraz en Mashhad zijn drukke, luide steden waar je altijd midden in het verkeer en mensen zit. Yazd is een heel ander verhaal. Er rijden weinig auto’s en scooters rond in het centrum. Sterker nog: de straten zijn overdag bijna uitgestorven. De hitte zorgt ervoor dat locals het rustig aan doen en veel binnen blijven.

Meer bezienswaardigheden in en rond Yazd

  • Saheb A Zaman Zurkhaneh (vlakbij Amir Chakhmaq plein). Dit bijzondere trainingscentrum is gevestigd in een oud waterreservoir en specialiseert zich in de traditionele krachtsport ‘zurkhaneh’. Dit betekent: krachtenhuis. Dit is een oude sport waarbij mannen op een ritmische manier met zware houten knuppels trainen. Als toerist kun je een kijkje nemen bij zo’n training. Er zijn drie tijdstippen: om 17.00, 18.30 en 20.00 uur. Toegangsprijs: 100.000 IR. 
  • Vuurtempel & stiltetorens: het zoroastrisme speelde ooit een grote rol in Yazd en vuur was een belangrijk element binnen dit geloof. Het symboliseerde puurheid. Daarom werden er vuurtempels gebouwd waar het vuur eeuwig kon branden. In Yazd staat een van de belangrijkste vuurtempels wereldwijd. Volgens de verhalen brandt het vuur hier sinds het jaar 470 na Christus. Toegangsprijs is 80.000 IR. Naast een vuurtempel kun je net buiten Yazd ook twee stiltetorens bezoeken. Dit is de plek waar overleden zoroastriërs een luchtbegrafenis kregen. Dit klinkt mooier dan het is, want eigenlijk betekent dit dat de lichamen door vogels worden opgegeten. Ze geloven namelijk dat lichamen vervuilend zijn voor de aarde.

Hoe kom je in Yazd?

Ondanks de woestijnligging is Yazd tegenwoordig goed te bereiken per bus. Vanuit Isfahan neemt de rit ca. 3 uur in beslag (ticket: 230.000 IR) en vanuit Shiraz kun je rekenen op een rit van 5 – 6 uur (ticket: 500.000 IR voor VIP bus). Yazd heeft ook een treinstation, maar het nadeel is dat je treintickets vaak van tevoren moet boeken (met de bus is dat niet nodig).

Check de vertrektijden van bussen op de website van 1stQuest. Ook de website van HiPersia is heel handig voor businformatie. Ik boekte altijd tickets op het busstation en had daar nooit problemen mee. Voor treininformatie raad ik deze pagina op Caravanistan aan.

Waar te slapen in Yazd?

Net zoals in Kashan staat ook het centrum van Yazd vol met prachtige traditionele huizen. Veel van deze huizen doen tegenwoordig dienst als hotel. Wij sliepen in het Tarooneh Traditional Hotel, gelegen naast een paar oude (maar werkende) badgirs. Een prima plek om te verblijven aan de rand van Yazd Old Town. We liepen iedere dag zo het goudgele labyrint in.

Klik hier voor een overzicht van alle hostels in Yazd.

Goed om te weten

  • Cafés en restaurants gaan pas rond een uur of 11/12 open. Een ontbijtplekje scoren zal dus lastig gaan in Yazd. Gelukkig is dit vaak inbegrepen bij hotels.
  • ’s Middags is heel veel dicht. Het is dan het heetst van de dag en het is in Iran heel gebruikelijk om dan naar huis te gaan om even te slapen.
  • Een laatste tip: zomers zijn ontzettend heet in Iran, met name in Yazd. Als je in de lente of herfst kan reizen, dan zou ik dit zeker aanraden.

En dat was ‘m: 7 redenen waarom Yazd, Iran het bezoeken waard is + bezienswaardigheden. Zou jij deze stad willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.