Na een 24 uur durende busrit vanuit Yerevan (Armenië) kwamen mijn vriend en ik eindelijk aan in de hoofdstad van Iran, Teheran. Door miscommunicatie met de buschauffeur stapten we een paar straten te vroeg uit en stonden we bepakt en bezakt in de schroeiende hitte langs een drukke autoweg. Ons hostel lag in het centrum, dus er zat niets anders op dan te gaan lopen naar het eerste de beste metrostation. Niet het leukste om te doen op een lege maag en met amper slaap. Dit was het moment waarop ik me realiseerde hoe ontzettend groot Teheran is. Een paar straten lopen neemt gerust een half uur in beslag. Alles in deze stad is ver. Maar tegelijkertijd had ik ook erg veel zin om de onbekende Iraanse metropool te gaan ontdekken. In deze blog post vertel ik je over de leukste bezienswaardigheden in Teheran en ik geef je een heleboel praktische tips.
Teheran, wat kun je verwachten?
Teheran is een grote en drukke stad. Overal staan files en iedereen is altijd bezig om elkaar in te halen. Naast auto’s zie je ook veel scooters rond racen en die chauffeurs lappen alle verkeersregels aan hun laars. Verwacht ook veel muurschilderingen te zien van shahids. Dit zijn martelaren en volkshelden die gestorven zijn tijdens de Iraanse revolutie in 1979. Ga je in de zomer naar Teheran? Dan kun je rekenen op flink veel hitte. Neem dus luchtige kleding mee (lange mouwen, lange broeken). Laat die spijkerbroek maar thuis en dames: neem shirts mee tot over de heupen.
7 leuke bezienswaardigheden in Teheran
Als toerist zal je veel tijd doorbrengen in het centrum en het noorden van de stad. Alle Teheran bezienswaardigheden die ik hieronder noem, zijn te bereiken met metrolijn 1 (de rode lijn).
1. Golestan Palace
Na wat broodnodige nachtrust was onze eerste stop in Teheran het Golestan Palace. Ik had eigenlijk geen verwachtingen van deze plek, want ik had er nog nooit gehoord. Maar jongens, wat was dit mooi. De buitenkant van het paleis is voorzien van prachtige gele, blauwe en groene beschilderde tegels en als je het paleis binnenstapt vind je de ene na de andere weelderige zaal. Ongetwijfeld de mooiste zaal is de Spiegelzaal. Het paleis was de thuisbasis van de koninklijke Qajar dynastie die van de achttiende tot aan de twintigste eeuw aan de macht waren.
Adres: Fifteen Khordad Avenue Arg Square. Pak de metro naar station Panzdah E Khordad.
Entreeprijs: het paleis is ingedeeld in negen zones (acht gebouwen en de tuinen) waarvoor je verschillende tickets moet kopen. Lekker verwarrend dus. Zelf kocht ik een kaartje voor de tuinen (150.000 IR) en het hoofdmuseum met de Spiegelzaal (150.000 IR) en was daar tevreden mee. Tickets voor de andere gebouwen kosten rond de 80.000 IR.
2. Tehran Grand Bazaar
Net om de hoek van het Golestan Palace vind je de Tehran Grand Bazaar. ‘Grand’ is inderdaad een goed woord om het te omschrijven, want het is groot. Bereid je voor op een wirwar aan steegjes met alsmaar winkeltjes en winkeltjes. Er zijn zoveel gangetjes om in te slaan, waardoor je met gemak verdwaalt. De bazaar is een drukte van jewelste. Je hebt niet alleen de shops om op te letten maar ook de mensen. En die mensen zijn vaak erg nieuwsgierig naar internationale toeristen. Kijk dus niet gek op als locals zich gaan voorstellen en allerlei vragen gaan stellen (Waar kom je vandaan? Waar werk je? Hoeveel verdien je? Wat vind je van Iran?).
Adres: Panzdah-e-Khordad street. Pak de metro naar station Khayyam.
3. Park-e Shahr
Teheran is chaotisch en luid. Ik vond het daarom erg fijn om de rust op te zoeken in de parken van de stad. Iets wat Iraniërs ook fijn vinden, want zodra ze een stukje groen vinden gaan ze zitten, liggen of wordt er een picknick georganiseerd. Park-e Shahr betekent stadspark en het is een van de oudste parken van Teheran. Het is heerlijk groot, heeft veel bankjes en brede paden. Oftewel, een prima plek om even de drukte te laten voor wat het is.
Adres: Khayyam Street. Pak metro naar Imam Khomeini station.
4. Tabi’at brug
Tijd om het centrum te verlaten en naar het noorden van de stad te gaan, want daar vind je de spectaculaire Tabi’at Bridge. Deze brug is gebouwd met de bedoeling om twee stadsparken met elkaar te verbinden, het Ab-o-Atash Park en het Taleghani Park. De parken worden gescheiden door een snelweg. Nu spant daar de imposante ‘natuur’ brug overheen. Tabi’at betekent natuur in het Perzisch. Het is een bijzondere ervaring om hoog boven het drukke verkeer te staan en het mooie uitzicht te zien van de besneeuwde bergtoppen. De brug heeft drie lagen en aan de uiteindes zitten ook cafés. Het is dus niet alleen een brug om van A naar B te komen, het is ook een plek om te relaxen.
Adres: Tabiaat Bridge. Pak de metro naar station Shahid Haqhani.
Entreeprijs: gratis.
5. Darband
Word de toeterende chaos van Teheran je te veel? Dat kan ik me heel goed voorstellen. Zelf werd het me ook soms te veel. En toeristen zijn niet de enige, ook Iraniërs klagen regelmatig over hun drukke en vervuilde hoofdstad. Een goede plek om aan dit alles te ontsnappen is Darband, de poort richting de Tochal berg. Darband is eigenlijk niets meer dan een wandelpad bergopwaarts en langs dit pad zitten allerlei cafés en shops. Wat deze plek echt uniek maakt, zijn de loungeplatforms op de rivier. Een lekker zoet kopje thee drinken op een tapijt terwijl het water onder je door stroomt, dat is toch heerlijk ontspannend? Darband staat voor relaxen en vrijheid. Het is ook de plek waar veel vrouwen hun hoofddoek naar achter schuiven of helemaal afdoen. De politie controleert hier namelijk amper.
Je kunt het pad helemaal afgaan en naar de top van de berg lopen. Vanaf hier heb je een mooi maar smoggy uitzicht over Teheran.
Adres: Darband Street. Pak de metro naar station Tajrish. Vanaf daar vertrekken shared taxi’s (groene busjes) naar Darband. De prijs is ongeveer 10.000 tot 15.000 IR.
Entreeprijs: gratis.
6. Imamzadeh Saleh moskee
Als je toch in de buurt bent van het Tajrish station, dan kun je ook direct de Tajrish bazaar binnenlopen. Deze bazaar bestaat al 70 jaar en richt zich op alledaagse producten. Denk aan fruit, groente, noten en heerlijk gedroogd fruit. Bereid je voor op wederom een drukte van jewelste, want Iraanse bazaars zijn nooit rustig. Maar middenin de bazaar staat je wel een mooie verrassing op te wachten: de Imamzadeh Saleh moskee. Dit is een van de meest heilige plekken van Iran. Daarnaast is het ook echt een plaatje van een moskee!
Voor de dames: je mag alleen volledig gesluierd in een chador het plein van de moskee op en de moskee betreden. Deze chadordoeken zijn gratis beschikbaar bij de uitgang van de bazaar. Ik vond foto’s maken in de chador erg lastig, want ik had mijn handen nodig om de doeken van de chador vast te houden.
Adres: in de Tajrish bazaar. Makkelijk te bereiken per metro.
Entreeprijs: gratis.
7. Voormalige Amerikaanse ambassade
Iran en Amerika, iedereen weet dat dit geen vrienden zijn. Een belangrijke plek die invloed heeft gehad op deze relatie is de voormalige ambassade van de Verenigde Staten in Teheran. Tijdens de Iraanse revolutie in 1979 werd de ambassade bestormd en 52 medewerkers werden voor meer dan 400 dagen gegijzeld. Iran claimde namelijk dat Amerika de revolutie wilde ondermijnen en de afgezette Shah in het geheim hielp. De gijzeling zorgde ervoor dat de Verenigde Staten alle diplomatieke banden met Iran afbrak. Vandaag de dag doet het gebouw dienst als de ‘U.S. Den of Espionage Museum’ en is een basis van de Sepah militie. Binnen hangen de muren vol met portretten met anti-Amerikaanse propaganda. Ook kom je langs allerlei apparatuur dat door de ambassade gebruikt werd om berichten te versturen. Buiten doen de schilderingen op de muren rondom het complex vrolijk mee met het anti-Amerika thema.
Adres: Taleghani Street. Pak de metro naar station Taleghani.
Entreeprijs: 200.000 IR. Gesloten op vrijdag.
Waar te slapen?
Teheran is de stad van de super leuke hostels. Wij verbleven in het Tehran Heritage Hostel en het See You in Iran Hostel. Beiden zijn echt top! Ze hebben slaapzalen, maar ook super fijne privé kamers. Bovendien is het personeel super vriendelijk en staat altijd klaar om je te helpen. Ze hielpen ons met een Iraanse simkaart, visumzaken en het regelen van treinen en hostels in andere steden. Echte helden! Ik moet wel zeggen dat het Tehran Heritage Hostel een klein streepje voor heeft, want het ligt dichterbij een metrostation en ze hebben een goed ontbijt.
Je kunt deze hostels eenvoudig online boeken via Tehran Heritage Hostel en See You in Iran Hostel. Klik hier voor een overzicht van alle hostels in Teheran.
Vervoer in Teheran
- Gebruik de metro: de metro is je grootste vriend. Het is snel, goedkoop en je kunt bijna overal komen. Het spitsuur kun je beter vermijden, want dan lukt het bijna niet om de metro in te komen. Metrolijnen en 1 en 4 (de rode en gele lijn) zijn de populairste trajecten. Een ticket kost 10.000 IR, maar ik raad je aan een Metro EZ Pay Card te kopen. Zo hoef je niet iedere keer in de rij te staan bij het loket, maar kun je snel in- en uitchecken. De kaart kost 50.000 IR en daarna moet je het nog opladen met bijvoorbeeld 150.000 IR.
- Of regel een Snapp: Snapp is het Iraanse antwoord op Uber en biedt een goed alternatief voor als de metro geen optie is. Om de Snapp app te kunnen gebruiken, moet je wel eerst een Iraanse simkaart kopen. Het werkt namelijk alleen met een Iraanse telefoonnummer.
Geldtips
- Geld wisselen: dit kun je het beste doen op de Ferdowsi Square. Direct bij de uitgang van het metrostation vind je een aantal geldwisselkantoren. Waarschijnlijk word je ook benaderd (lees: toegefluisterd) door geldwisselaars, maar wissel nooit je geld bij deze mannetjes. Ze kunnen je makkelijk nepgeld geven. Geld wisselen is de enige optie om aan rial te komen. Visa, Mastercard of Maestro bankkaarten kun je niet gebruiken in Iran.
- Twee koersen: Iran werkt met een officiële koers en een marktkoers. Met de marktkoers krijg je meer geld voor je euro’s. Ga daarom altijd naar een geldwisselkantoor en niet naar een bank om je geld te wisselen.
- Rial en toman: Iraanse valuta is erg verwarrend. Officieel heet het rial (= IR), maar in de praktijk praat iedereen over toman. Toman is hetzelfde als rial, maar dan met een nulletje minder. Kortom, 200.000 rial is 20.000 toman. Op restaurantmenu’s worden de nullen vaak helemaal weggelaten en staat er dus 20. Voorkom verwarring en vraag bij prijzen altijd eerst of het in rial of toman is. Dan weet je wat je betaalt.
Bonustip: Mahcard
De Mahcard is een Iraanse prepaid debit card voor toeristen waar je geld opzet. Je kunt er euro’s opzetten die Mahcard omwisselt naar rial (tegen de marktkoers) of je kunt de kaart online opladen met je creditcard. Hierdoor hoef je niet meer met veel cash op zak rond te gaan lopen. Ik heb het zelf gebruikt tijdens onze reis door Iran en ik ben erg tevreden over. Ik kon de kaart in alle steden gebruiken. Je bestelt de Mahcard online en vervolgens komt er iemand van het bedrijf naar je hostel voor de overhandiging en uitleg. Plan deze afspraak op je eerste dag in Teheran, want dan heb je alles direct goed geregeld. Goed om te weten: in Iran is het heel normaal om bij betaling met de kaart je pincode te vertellen.
En dat is het: leuke bezienswaardigheden in Teheran en een heleboel praktische tips. Zou jij deze stad willen bezoeken?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.