De zuidelijke stad Shiraz was de laatste stop op onze rondreis door Iran, voordat we terugkeerden naar Teheran. En net zoals Isfahan, Kashan en Yazd, hoort ook deze stad thuis op een reisroute door dit mooie land. Shiraz is de stad van de dichters én van de gelijknamige wijn. In de tijd van het Perzische rijk werd hier inderdaad rode wijn gemaakt, maar dit is niet de Shiraz wijn die we nu kennen. Die komt van de Franse Shiraz druif. Voor de wijn hoef je dus niet naar Shiraz (of überhaupt naar Iran) te komen, maar wat je wel in deze stad vindt is een super relaxte sfeer. Het centrum heeft veel leuke pleinen en autoluwe straatjes, waar je je even niet druk hoeft te maken om de toeterende auto’s. In deze blogpost vertel ik je over zeven leuke dingen om te doen in Shiraz.

1. Nasir al-Mulk moskee: volgens velen het hoogtepunt van Shiraz

De Nasir al-Mulk moskee is dé trekpleister van Shiraz voor fotografen en Instagramliefhebbers. De moskee heeft namelijk een flinke partij glas-in-lood ramen en daar valt ’s ochtend het licht als een regenboog doorheen. Je hebt vast de foto’s wel eens gezien op Google, Instagram of Pinterest. Maar zoals gezegd, het beste moment om deze plek te bezoeken is de ochtend. Helaas hadden we tijdens onze lange reis nooit zo’n zin om vroeg op te staan, dus wij bezochten de moskee later op de dag. Het licht is dan minder fel, maar het is nog steeds een indrukwekkende ruimte. De bijnaam van de negentiende-eeuwse moskee is trouwens de ‘roze moskee’ vanwege de roze tegeltjes op het plafond. Een detail dat je bijna over het hoofd ziet door de ramen!

Entreeprijs: 200.000 IR. Je moet je schoenen bij de trap uitdoen, want schoenen zijn niet toegestaan in de moskee. In de middag (12.30 – 15.30 uur) en op vrijdag is de moskee gesloten voor bezoekers.

shiraz dingen om te doen
shiraz dingen om te doen
shiraz dingen om te doen
shiraz dingen om te doen
shiraz dingen om te doen
shiraz dingen om te doen pink mosque

2. Shrine of Shah-e Cheragh: mijn hoogtepunt van Shiraz

Voor mij was de Shrine of Shah-e Cheragh het hoogtepunt van de stad. Als buitenlandse toerist mag je hier alleen onder begeleiding van een gids naar binnen. Wij kregen een super vriendelijke dame toegewezen die ons rondleidde en uitleg gaf over deze heilige plek. Goed om te weten: mannen en vrouwen gaan via aparte ingangen naar binnen en vrouwen krijgen een chador om in het complex te dragen (een los groot doek). Dit maakte het voor mij lastig om foto’s te maken (want ik was druk met de chador op z’n plek te houden), maar gelukkig had mijn vriend z’n handen vrij. Over foto’s gesproken: het is niet toegestaan om foto’s te maken met een grote camera, alleen met een mobiele telefoon.

Entree: helemaal gratis én je krijgt een gids!

shiraz dingen om te doen
shiraz dingen om te doen
shiraz dingen om te doen
De glitterende mausoleumzaal binnen – alleen toegankelijk voor mannen.

Tijd over? Bezoek dan ook de Ali Ibn Hamzeh Holy Shrine (twee kilometer buiten het centrum). Ik ben er zelf niet geweest, want ik had er geen tijd meer voor. Maar ik heb waanzinnig mooie foto’s gezien van de groene mozaïeken hal én het is ook nog eens gratis om te bezoeken.

3. Vakil bazaar: de moeite waard om doorheen te lopen

Geen bezoek is compleet zonder een wandeling over de bazaar. In Iran heeft iedere stad van formaat een bazaar, en vaak gaan ze al eeuwen mee. Zo ook de Vakil bazaar in Shiraz, waarvan de eerste steen in de elfde eeuw werd gelegd. De bazaar moest het startpunt zijn voor Shiraz als middeleeuws handelscentrum. De Vakil bazaar is niet super groot (zoals die van Isfahan of Teheran), maar de paden zijn wel lekker breed opgezet. Het leuke aan de Iraanse bazaars is dat ze niet gericht zijn op toeristen. De shops staan dus niet vol met souvenirs. Dit zijn juist nog plekken waar locals hun inkopen doen.

shiraz dingen om te doen
shiraz dingen om te doen

4. Vakil moskee: leuk om te combineren met de bazaar

Als je de bazaar doorloopt, dan kom je aan de westkant uit bij een plein met daarop de Vakil moskee. Als je net naar de roze moskee bent geweest, dan maakt deze wellicht wat minder indruk. De moskee bestaat eigenlijk uit een open ruimte met overkappingen. Het heeft niet van die mooie glas-in-lood ramen, maar de gedetailleerde pilaren en de betegelde koepels zijn wel erg mooi. Het pleintje waar de moskee aan ligt is ook leuk voor een verkoelend drankje en hapje bij een van de cafes.

Entreeprijs: 150.000 IR.

shiraz dingen om te doen
shiraz dingen om te doen

5. Karim Khan citadel: de Pisa toren van Shiraz

Shiraz is niet alleen de stad van de mooie moskeeën en heiligdommen, maar je vindt hier ook gewoon een heus fort. Deze achttiende-eeuwse vesting was het huis van koning Karim Khan, stichter van de machtige Zand dynastie. Deze dynastie heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Shiraz en leidde tot monumenten zoals de Vakil bazaar en deze citadel. Tegenwoordig staat de Karim Khan citadel vooral bekend vanwege de scheve toren op een van de hoeken. Een soort van Iraanse versie van de toren van Pisa. Zelf heb ik het fort niet van binnen bezocht, want ik las dat veel toeristen de buitenkant mooier vonden dan de binnenkant. Dus we besloten het te houden bij een rondje om het fort.

Ook leuk: Iraniërs zien ieder stukje groen als een kans om een picknickkleed uit te gooien en gezellig met familie en vrienden te gaan eten en te relaxen. Naast de citadel ligt een smal strookje gras met wat bomen, en daar zaten inderdaad aardig wat locals uit de zon op te relaxen.

Entreeprijs citadel: 200.000 IR.

shiraz dingen om te doen
Gras = een uitnodiging om te relaxen in Iran.
shiraz dingen om te doen
De scheve toren van Iran.
shiraz dingen om te doen

6. Hafez tombe: maak kennis met de Shakespeare van Iran

Ik zei het al in de intro, Shiraz is de stad van de dichters. Poëzie is sowieso belangrijk in Iran en veel Iraniërs kunnen complete gedichten citeren. Farsi (de taal van Iran) schijnt ook een hele poëtische taal te zijn. Poëzie is iets waar de gemiddelde Nederlander niet zo veel mee heeft. Ik kan in ieder geval geen gedichten opdreunen. Maar goed, wij zijn weer het land van de grote schilders. Een van de meest gevierde helden van Iran is de veertiende-eeuwse dichter Hafez. Shiraz was zijn geboortestad en daarom vind je daar zijn graftombe. Wij bezochten deze plek samen met een local die we een dag eerder bij Persepolis hadden ontmoet. In Iran kun je namelijk heel snel nieuwe vrienden maken!

Entreeprijs: 200.000 IR. De Hafez tombe ligt iets buiten het centrum, dus ik raad je aan om een Snapp taxi te regelen via de app. De metro komt hier niet.

In de avond is het koeler, dus veel mensen gaan dan juist op pad.
In iedere Iraanse stad moet je de lokale variant van de faloodeh proberen. Dit is de Shiraz versie, in het cafe van de Hafez tombe.

7. Persepolis: de ideale dagtrip vanuit Shiraz

Vergeet ook niet een dag in te ruimen voor een uitstapje naar Persepolis, zo’n 70 kilometer van Shiraz. Hier vind je indrukwekkende opgravingen van de oude koningsstad uit de zesde eeuw voor Christus. DIt was het pronkstuk van het Perzische rijk. Lees meer over mijn ervaringen en praktische tips voor Persepolis in deze blogpost.

Entreeprijs Persepolis: 200.000 IR. Daarnaast kun je ook nog andere opgravingen in de buurt bezoeken (Naqsh-e Rostam, Naqsh-e Rajab en Pasargadae). 

Waar te slapen in Shiraz?

In Shiraz sliep ik in het Taha Hostel en ik kan je dit van harte aanbevelen. Het heeft een prima locatie en leuke kamers (privé en slaapzalen). Bovendien is het ontbijtbuffet lekker uitgebreid.

Klik hier voor een overzicht van alle hostels en hotels in Shiraz.

Hoe kom je in Shiraz?

De bus is de beste manier om rond te reizen in Iran. Dit land heeft een prima netwerk van langeafstandsbussen tussen de grote steden. Bovendien kun je met de luxe VIP bus als optie niet klagen. Shiraz is vanuit alle grote steden goed aan te reizen. Vanuit Teheran is het een lange rit van 10 – 11 uur, vanuit Yazd duurt het 5 – 6 uur en vanuit Isfahan neemt de rit 7 – 8 uur in beslag. Wij reisden vanuit Yazd naar Shiraz per bus (500.000 IR per persoon) en vanuit Shiraz naar Teheran per bus (880.000 IR per persoon). Shiraz heeft meerdere busstations, maar voor de langeafstandsritten kom je vaak uit op Karandish Bus Terminal. Je kunt hier het beste een taxi naartoe of van regelen, want het metrostation is 20 minuten lopen.

Met de trein naar Shiraz is ook een optie, maar alleen vanuit Teheran. Je moet het ticket wel vaak van tevoren boeken. Handig om te weten: er bestaat een Teheran-Shiraz nachttrein die er 12 tot 15 uur over doet. Wil je in de nacht reizen, dan raad ik je deze trein aan in plaats van de bus. Het spoor is toch net iets veiliger dan een busrit in de donkere uren.

Vakil plein, Shiraz
Terrasjes op Vakil plein, Shiraz.
Een smalle moskee vlakbij de Shrine.
Niet ons vervoersmiddel., maar het viel me op dat Iraanse vrachtwagens vaak erg vrolijk bestickerd waren.
Deze toren op rechts deed me heel erg denken aan Oezbekistan.

En dat is het: een lijst met leuke dingen om te doen in Shiraz. Zou jij deze stad willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.