Iran meets Egypt: dat is het gevoel dat ik kreeg toen ik Persepolis bezocht. Ik vergat bijna dat ik in Iran was. De imposante blauwe moskeeën zijn zeker niet het enige wat het land te bieden heeft, want je kunt hier ook gewoon opgravingen bezoeken. Iran kent dan ook een hele lange geschiedenis die helemaal terugloopt naar de zesde eeuw voor Christus. Dit waren de gloriedagen van het Perzische Rijk met Persepolis als een van de belangrijkste steden. Tegenwoordig zijn de opgravingen van Persepolis en het nabijgelegen necropolis populaire toeristische attracties. Tijdens mijn reis door Iran bezocht ik beide plekken en in deze blogpost geef ik je handige tips voor jouw bezoek aan Persepolis en het necropolis.

waarom was Persepolis zo belangrijk?

Het machtige Perzische rijk was een van de grootste imperiums ooit. Het strekte zich uit van de Balkan tot aan India. Met name onder het leiderschap van de Achaemeniden groeide het rijk flink, en daar hoorde een passende hoofdstad bij. Dit werd Persepolis, opgericht in de zesde eeuw voor Christus door koning Cyrus de Grote. Letterlijk vertaald betekent de naam ‘Stad van de Perzen’, maar in de praktijk was het meer een stad van de koningen. Het was een pronkstuk voor de buitenwereld dat werd ingezet voor ceremonies en feestdagen. Uiteindelijk ging de stad ten onder in een brand, waarschijnlijk gesticht door Alexander de Grote als wraak voor de brandstichting in het Acropolis tijdens de Perzische invasie van Griekenland. Maar er gaan ook andere verhalen de ronde. Zo was het geen wraak, maar een uit de hand gelopen viering van de verovering van Persepolis door Alexander de Grote.

Persepolis bezoeken
Gate of All Nations: de welkomstpoort op een bezoek aan Persepolis.
Persepolis bezoeken

Wat moet je weten voor jouw bezoek aan Persepolis en necropolis?

Persepolis en het nabijgelegen necropolis (Naqsh-e-Rustam) worden vaak in een adem genoemd, maar het zijn twee verschillende plekken die redelijk dicht (12 km) bij elkaar liggen. Persepolis is de opgraving van de oude stad en het necropolis zijn de berggraven van de vier belangrijkste Achaemenid koningen. Vaak worden de twee gecombineerd in een halve dagtrip vanuit Shiraz. Wij maakten ook de trip vanuit deze stad en gingen eerst naar Persepolis en daarna naar Nasqh-e-Rustam (beiden hebben een entreeprijs van 200.000 IR). Dit moet je weten als je deze twee plekken gaat bezoeken:

1. Persepolis maakt het meeste indruk

Als je me vraagt om Persepolis en het necropolis met elkaar te vergelijken, dan is Persepolis duidelijk de winnaar. Ten eerste, het is best wel groot, dus je kunt er met gemak uren doorbrengen. Bij het necropolis ben je binnen een kwartiertje wel uitgekeken. Ten tweede, in Persepolis zit alles op ooghoogte. Je loopt echt langs de ruïnes en kunt alles van dichtbij bekijken. Necropolis zijn graven in de bergen, waardoor je het alleen van een afstandje kunt bekijken. Het is mooi, maar een stuk minder indrukwekkend dan Persepolis. Naast deze twee plekken kun je ook nog Pasargadae (een stenen tombe) bezoeken, maar daarover las ik niet zoveel enthousiaste verhalen. Het is ook iets duurder (entree: 500.000 IR) en het ligt vrij ver van alles, dus wij sloegen het over. Daarnaast kun je ook Naqsh-e-Rajab bezoeken op de weg van Persepolis naar het necropolis (entree: 80.000 IR). Dit zijn vier rotsreliëfwerken. Vrij klein dus, daarom sloegen wij het over.

Persepolis bezoeken
Persepolis bezoeken
In Persepolis kun je alles van dichtbij bekijken.
Persepolis bezoeken
In het necropolis zit alles hoog boven je.
Persepolis bezoeken
Persepolis bezoeken necropolis

2. Openbaar vervoer is mogelijk (maar een tour is de beste optie)

Over het algemeen is het bus- en treinvervoer in Iran top geregeld en vaak kun je ook nog eens kiezen voor een luxe bus met brede stoelen en gratis snacks. Helaas is informatie over het openbaar vervoer van en naar Persepolis erg schaars. Toch is het mogelijk, maar je moet wel de tijd en zin hebben. Het is namelijk verre van ideaal. Je moet de bus van Shiraz naar Marvdasht pakken (45 min, 15.000 IR) en daar moet je overstappen op een minibus naar Mahdieh (20 min, 7.500 IR). Vervolgens moet je de laatste twee kilometer naar de ingang lopen. Het is niet mogelijk om het necropolis met het OV te bezoeken, daarvoor moet je echt een taxi regelen.

Wij besloten voor gemak te kiezen en een georganiseerde tour te boeken via ons hostel in Shiraz (tourprijs: 750.000 IR per persoon, geen gids). Een andere optie is om op eigen houtje een taxi te regelen (Shiraz-Persepolis= 70 km). Vaak kun je een retourprijs onderhandelen (ca. 20 – 25 USD). Of je regelt een taxi heen en regelt weer een nieuwe bij de uitgang voor terug. Er zullen er genoeg staan!

Persepolis bezoeken
Persepolis bezoeken

3. Regel een tour mét gids (of huur de 3D-bril)

Zoals gezegd, Persepolis is groot. Er is heel veel te zien, maar het is ook echt een ruïne. Eigenlijk staat er weinig meer overeind en de informatievoorziening laat het een beetje afweten. Her en der zie je wel bordjes met informatie, maar toch vond ik het lastig om een beeld te krijgen bij de stad die hier ooit stond. Als bezoeker zie je alleen brokstukken. Het had waarschijnlijk meer indruk gemaakt als er schetsen waren van de gebouwen. Helaas hadden wij ook geen gids mee vanwege ons strakke backpackersbudget. Achteraf gezien had een gids wel handig geweest, want met een verhaal gaat de ruïnestad waarschijnlijk meer leven. Als ik het me goed herinner, dan is het mogelijk om een gids bij het ticketkantoor te huren. Een andere optie is om de 3D-bril te huren bij de ingang van de opgravingen (300.000 IR). 

  • Tip: wij regelden onze tour naar Persepolis en het necropolis via Taha Boutique hotel in Shiraz. Ik vond dit een top plek. Heerlijk ontbijt, prima kamer en de eigenaar en het personeel zijn ont-zet-tend vriendelijk (zoals bij alle hostels in Iran). Je kunt ook een Persepolis tour regelen via 1stQuest.

Hier is een overzicht van alle hostels en hotels in Shiraz.

4. Neem een petje, water en zonnebrand mee (of beter: ga gewoon niet in de zomer)

Ik heb het al vaker gezegd in mijn Iran artikelen, maar dit land in de zomer bezoeken betekent een flinke bak hitte. Helaas was er in onze wereldreis niet omheen te plannen. Persepolis is een ruïne in een woestijngebied, dus er is geen ontsnappen aan de schroeiende zon. Ga jij ook in de zomer? Smeer dan genoeg zonnebrand op en neem een petje of hoedje mee, zodat je je hoofd uit de zon kunt houden. En vergeet niet om water mee te nemen. Wij hadden op reis twee LifeStraw filterflessen mee. Super handig, want je kunt deze fles overal bijvullen. We hoefden dus nooit plastic flessen te kopen. Natuurlijk kun je de hitte ook gewoon vermijden door Persepolis in de winter of lente te bezoeken. Dan is het een stuk koeler (13 – 18 graden).

Ook goed om te weten: grote tassen zijn niet toegestaan bij Persepolis. Je moet deze achterlaten in een locker.

En daar heb je het: praktische informatie voor jouw bezoek aan Persepolis. Zou jij deze plek bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.