Bij het uitstippelen van onze reis door Iran vond ik het best lastig om de stops te bepalen. Dit land biedt namelijk ontzettend veel leuke plekken. We hadden drie weken de tijd en je zou zeggen dat is genoeg. Maar als je een deel van die tijd moet gebruiken om een visum aan te vragen voor Turkmenistan en China (want Iran was onderdeel van onze lange overlandreis naar Indonesië), dan moet je toch keuzes maken. Gelukkig was de stad Kashan een no-brainer, want dit is een schatkist voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers zoals ik. Kashan werd zelfs onze favoriete stad in Iran, mede dankzij de lieve gastfamilie waar we sliepen (daarover later meer). In deze blog post vertel ik je over 5 fotogenieke bezienswaardigheden in Kashan, Iran.

1. Fin Garden – de meest ontspannen plek van Kashan

Fin Garden was de eerste plek die we bezochten in Kashan, en het was op aanraden van onze gastfamilie. Volgens hen was het een prachtige plek en ze hadden helemaal gelijk. De langwerpige fonteinen en de gedetailleerde koepels van de badhuizen zijn inderdaad mooi om te zien. De geschiedenis van Fin Garden loopt helemaal terug naar de zestiende eeuw, waardoor dit het oudste tuinencomplex van Iran is. Het is opgebouwd uit vier vlakken die verwijzen naar de vier elementen uit de inheemse religie zoroastrisme. Dit zijn hemel, aarde, water en planten. Maar Iraniërs bezoeken deze tuinen niet alleen om mooie selfies te schieten, maar er is ook nog een andere historische reden. De geliefde negentiende-eeuwse premier Amir Kabir werd hier namelijk vermoord terwijl hij in de hamam zat.  

Hoe kom je hier: Fin Garden ligt 7 kilometer buiten het centrum, dus je kunt het beste een taxi (via de app Snapp) naar deze plek pakken. Entreeprijs: 200.000 IR.

kashan bezienswaardigheden fin garden
Fin Garden, een van de meest rustgevende bezienswaardigheden in Kashan.
kashan bezienswaardigheden fin garden
kashan bezienswaardigheden fin garden
kashan bezienswaardigheden fin garden

2. traditionele huizen – de trekpleister van Kashan

Als je één ding moet onthouden over Kashan, dan zijn het de traditionele huizen. Dit is waar de stad in Iran om bekend staat. Ooit stonden er honderden grote historische huizen in het centrum. Ze werden gebouwd door negentiende-eeuwse kooplieden om als vakantieadressen te dienen. De meeste zijn inmiddels verdwenen, maar degene die er nog wel staan, laten zien dat kosten noch moeite zijn gespaard bij de bouw ervan. Zowel aan de binnen- als de buitenkant is veel aandacht besteed.

De mooiste traditionele huizen van Kashan op een rij:

  • Borujerdi House: kleiner dan de andere huizen, maar niet minder mooi. Het bijzondere aan dit huis zijn de drie windtorens. Deze pilaren vormden vroeger de airconditioning voor een huis.
  • Tabatabaei House: dit was mijn favoriete traditionele huis van Kashan. Er zijn hier zoveel details om te bewonderen en het heeft de mooiste glas-in-lood ramen van allemaal.  
  • Abbasi House: ook dit huis staat bekend om de prachtige glas-in-lood ramen.
  • Ameriha House: de grootste van allemaal met 85 kamers en zeven binnentuinen. Ooit woonden hier namelijk zeven families en die moesten allemaal een eigen tuin hebben. Tegenwoordig is het omgebouwd tot een hotel.

Tip: ieder huis heeft een entreeprijs van zo’n 150.000 IR. Als je meerdere huizen wilt bezoeken, dan kun je het beste een combi-ticket kopen. Voor 350.000 IR kun je drie traditionele huizen bezoeken. De huizen liggen in hetzelfde buurtje, dus je kunt ze zo achter elkaar aflopen.

kashan bezienswaardigheden traditional houses
kashan bezienswaardigheden traditional houses
kashan bezienswaardigheden traditional houses
kashan bezienswaardigheden traditional houses abbasi
kashan bezienswaardigheden traditional houses abbasi
kashan bezienswaardigheden traditional houses
kashan bezienswaardigheden traditional houses

3. Sultan Amir Ahmad Badhuis – bezoek het bijzondere dak

Op je route langs de traditionele huizen moet je ook zeker het Sultan Amir Ahmad badhuis meepakken. Dit extravagante badhuis is met het turkoois en gouden tegelwerk een prachtige verschijning, maar wat het pas echt een bijzondere plek maakt is het dak. Door de stoomtorentjes van de hamams lijkt het wel een bubbelend maanlandschap.

Goed om te weten: je kunt dit badhuis ook bezoeken met het combi-ticket van 350.000 IR. Zonder dit ticket betaal je een entreeprijs van 150.000 IR.

kashan bezienswaardigheden bathhouse
kashan bezienswaardigheden bathhouse
kashan bezienswaardigheden bathhouse
kashan bezienswaardigheden bathhouse
Het bijzondere dak van het badhuis.

4. Agha Bozorg Moskee – een niet te missen stop

Vlakbij de historische huizen staat ook de prachtige achttiende-eeuwse Agha Bozorg moskee. Het complex wordt afgeschermd door een grote muur en poort, dus vanaf de buitenkant kun je nog niet zoveel zien. Pas als je binnen staat, zie je hoe groot deze moskee eigenlijk is. In tegenstelling tot de traditionele huizen was het bij de moskee verrassend rustig. De reden was waarschijnlijk het hete weer midden op de dag, maar dat hield ons niet tegen. Als je het mij vraagt is dit een absolute must-see in Kashan. Door het symmetrische ontwerp kun je hier prachtige foto’s maken!

Vergeet niet, dit is een moskee en daar hoort gepaste kleding bij. Vrouwen krijgen bij de toegangspoort een chador en je krijgt zelfs hulp bij het aantrekken ervan. Entree is gratis.

kashan bezienswaardigheden moskee
Agha Bozorg moskee, de topper van alle bezienswaardigheden in Kashan.
kashan bezienswaardigheden agha bozorg moskee

5. Bazaar van Kashan – de mooiste van Iran

De hekkensluiter van deze top 5 is de bazaar van Kashan. Eigenlijk raad ik je aan om in iedere Iraanse stad de bazaar te bezoeken. Als toerist is dit de beste manier om met locals in contact te komen. Iedereen wil namelijk een praatje met je maken. Gewoon om iets te vragen, om over Iran te vertellen of om met je op de foto te gaan. Bovendien zijn de Iraanse bazaars zelf vaak ook gewoon bezienswaardigheden. Zo loopt de geschiedenis van de bazaar van Kashan helemaal terug naar de tiende eeuw. Het dak boven het centrale plein van de bazaar is de grootste attractie, dus ga vooral daar een kijkje nemen. Ons bezoek aan de bazaar van Kashan was extra bijzonder, want we gingen op pad met de gastfamilie. We bezochten de shop van de grootvader van de familie en we proefden voor het eerst faloodeh. Dit Iraanse toetje moet je in meerdere steden proberen, want ze maken het allemaal net even anders.

Faloodeh Kashan-stijl met ijs.

Entree van de Kashan bazaar.

Meer bezienswaardigheden in en rond Kashan

  • Imamzadeh-ye Sultan Mir Ahmad: een klein maar mooi altaar naast Tabatabaei House.  
  • Het centrum zelf: zonder alle bezienswaardigheden is Kashan zelf ook al een leuke stad om doorheen te dwalen. Het is veel minder hectisch dan Teheran of Shiraz, dus je kunt lekker op je gemak rondlopen.
  • Dagtrips naar Abyaneh en Aran o Bidgol: er is ook nog genoeg te zien rondom Kashan. Ga naar het rode dorp Abyaneh of bezoek het gigantische heiligdom Imamzadeh Hilal Ibn Ali in Aran o Bidgol. Deze plekken staan op mijn lijstje voor de volgende keer!
Imamzadeh-ye Sultan Mir Ahmad.

Hoe kom je in Kashan?

De bus is de beste en goedkoopste manier om in Iran rond te reizen. Er zijn twee opties: de populaire VIP bus of een normale 32-zitter. Als toerist kom je eigenlijk altijd uit op de VIP variant. In deze bus kun je rekenen op een lekkere brede stoel en je krijgt een snack tijdens de rit. Wij konden altijd probleemloos op de dag zelf tickets kopen. Let op: dit kan een heel ander verhaal zijn tijdens Nowruz in april. Op het station heeft iedere maatschappij z’n eigen verkooploket. Je moet dus op zoek gaan naar een maatschappij die naar jouw bestemming rijdt. Of vraag rond, want Iraniërs zijn altijd bereid je te helpen.

Wij bezochten Kashan vanuit Teheran en pakten de VIP bus vanaf Tehran South Bus Terminal (Terminal-e-Jonoob/Terminal-e-Khazaneh). Dit station is te bereiken met metrolijn 1, halte Payane Jonoob. De VIP bus naar Kashan vertrekt iedere 20 minuten. De rit duurt 3 – 4 uur en kost 250.000 IR per persoon. Let op: pak de directe bus naar Kashan en niet de bus naar Isfahan met een stop in Kashan. Deze stopt namelijk niet in het centrum van Kashan.

Waar te slapen in Kashan?

Wij sliepen bij een gastfamilie die we op de straat in Teheran hadden ontmoet. Ze maakten een spontaan praatje met ons (zoals dat om de haverklap gebeurt in Iran) en nodigde ons uit om bij hen te verblijven in Kashan. Onze reactie: waarom ook niet? Het werd een van meest onvergetelijke reismomenten van onze wereldreis. We hebben de hele familie ontmoet (van ooms tot oma’s), gingen mee shoppen voor een nieuw tapijt, aten de heerlijkste gerechten en kletsten tot diep in de nacht over Nederland en Iran.

Ben je op zoek naar een leuk hostel of hotel in Kashan? Dan raad ik je Amirza Traditional House aan (gewaardeerd met een 9,6 en met gratis ontbijt). Een andere optie is Kashan Persian House (ook gewaardeerd met een 9,6 en gratis ontbijt).  

Waar te eten?

Wij aten bijna alle maaltijden bij onze gastfamilie, maar ik wil één plek tippen waar we heerlijk hebben geluncht. Dit is Cafe 3IN, vlakbij Tabatabaei House. Vegetariërs en veganisten kunnen hier prima terecht voor een kashke bademjan (auberginedip met brood) en vleeseters moeten voor de dizi gaan (aldus mijn vriend). Bestel ook het ijskoude rozenwater (Kashan staat hierom bekend). Prachtig opgemaakt en super verfrissend op een hete dag!

Auberginedip met rozenwater.
Dizi stoofpotje over de krokante crackers.

En dat waren ze: 5x leuke Kashan bezienswaardigheden. Zou jij deze stad willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.