Isfahan is een klassieke stop voor veel toeristen op de route van Teheran naar de zuidelijke stad Shiraz. Alhoewel de naam buiten Iran misschien niet zo veel zegt, is Isfahan toch een stad van formaat. Het is de derde grootste stad van Iran (na Teheran en Mashhad) en eeuwen geleden was het zelfs een van de grootste en belangrijkste steden ter wereld. Deze status heeft geleid tot een populair gezegde: Esfehan nesf-e jahan ast (Isfahan is de helft van de wereld). Waarschijnlijk komt dit voort uit de rijke collectie van mensen, culturen en architectuurstijlen in deze stad. Dit alles maakt Isfahan een heerlijke plek voor cultuurliefhebbers. In deze blogpost vertel ik je over 5 leuke dingen om te doen in Isfahan, Iran.
1. Ontdek alle hoeken van het Naqsh-e Jahan plein
Het Naqsh-e Jahan plein is de nummer één bezienswaardigheid van Isfahan. Je bezoekt deze stad om dit indrukwekkende (en vooral ook groene) plein te zien. Het staat namelijk in het rijtje van grootste pleinen ter wereld. De geschiedenis van het plein loopt terug naar de zestiende eeuw toen Shah Abbas van Savafi Isfahan uitriep tot hoofdstad van zijn Perzische rijk. Het Naqsh-e Jahan plein was een van zijn prestigeprojecten, waarmee hij de drie belangrijkste machten bij elkaar wilde zetten. Rondom het plein vind je daarom de macht van god (moskee), de kooplieden (bazaar) en de Shah zelf (zijn paleis). Tegenwoordig is het plein een populaire plek voor locals om te relaxen. Kinderen springen maar al te graag in de vijver om af te koelen.
Minder leuk aan het plein
Het plein heeft helaas ook mindere kanten. Zo lopen er aan de voorkant van de Shah moskee mannetjes rond op zoek naar toeristen. Ze vragen eerst waar je vandaan komt, geven dan aan dat ze een neef/broer/vriend in Nederland hebben en willen je daarna meenemen naar hun shop op de bazaar voor thee. Dit klinkt misschien niet zo erg, maar ik vond ze niet oprecht en nogal opdringerig overkomen. Ook worden ritjes met een paardenkoets aangeboden op het plein. Persoonlijk doe ik niet mee aan dit soort toeristisch vermaak, want het levert niets goeds op voor de dieren.
Hoe kom je hier: pak de metro naar Imam Hussein station. Vanaf daar is het nog zo’n 10 minuten lopen naar het plein.
2. Bezoek de Shah moskee – het hoogtepunt van Isfahan
Een bezoek aan het grootste plein van Iran is niet compleet zonder de Shah moskee gezien te hebben. De gigantische poort van de moskee pronkt op de zuidkant van het plein. De zestiende-eeuwse leider Shah Abbas had deze moskee niet voor zichzelf gebouwd, maar voor zijn overgrootvader Shah Tahmasb. Wat mij betreft is deze moskee een echte must-visit in Isfahan. Ik vond de blauwe hoge poort al ontzettend mooi om te zien, maar daarachter staat nog veel meer pracht en praal te wachten. Helaas bezochten wij het complex tijdens een verbouwing en het zonlicht was ook nog eens oogverblindend fel. Echt goede foto’s maken lukte dus niet.
Naast de Shah moskee kun je ook nog twee andere plekken op het plein bezoeken: Ali Qapu paleis (500.000 IR) en de Sheikh Lotfollah moskee (500.000 IR). Wij hebben dit uiteindelijk niet gedaan, omdat we geen tijd hiervoor hadden.
Hoe kom je hier: als je op het Naqsh-e Jahan plein bent, dan ben je er al. Entreeprijs voor de Shah moskee: 500.000 IR per persoon.
3. Ontsnap aan de hitte en dwaal door de Qeysarie bazaar
Op de andere kop van het plein vind je de ingang van de Qeysarie bazaar/Grand bazaar. Net zoals de bazaar van Kashan gaat ook deze bazaar al heel lang mee. Het opende namelijk haar deuren in de elfde eeuw. In de eeuwen die volgden, is de bazaar uitgebouwd en later is het ook het dak toegevoegd. Tegenwoordig is het een van de grootste bazaars van Iran, en zelfs van het Midden-Oosten. Het is dus zeker de moeite waard om een rondje te lopen over deze bazaar, een zakje lekkere noten en gedroogd fruit te kopen en te kijken wat je allemaal nog meer tegen komt. Bovendien is het ook een koele plek voor als je wilt ontsnappen aan de felle zon.
Hoe kom je hier: dit zit ook op het Naqsh-e Jahan plein. Entreeprijs Qeysarie bazaar: gratis.
4. Ga kijken bij de zingende mannen onder Khaju brug
Isfahan is niet alleen de stad van het grote plein, maar het heeft ook een aantal bijzondere bruggen. Een daarvan is Khaju brug. Dit is niet alleen een brug, maar het functioneert ook als een dam om het water van de Zayanderud rivier onder controle te houden. Op de foto’s zie je een volle rivier, maar feit is dat Isfahan een watertekort heeft. Droogte is in heel Iran een probleem, maar met name is Isfahan is het vaker zichtbaar. De rivier droogt hier af en toe helemaal op door overconsumptie van de landbouw. Het is dus maar af te wachten wat jij op jouw bezoek aan Isfahan gaat aantreffen.
Ik raad je aan om de Khaju brug zowel overdag als ’s avonds te bezoeken. Overdag zul je veel mensen zien pootjebaden (als er water is) en ’s avonds is de brug een populaire ontmoeting- en zanglocatie. Groepjes mannen verzamelen zich vaak onder de bogen en zingen samen traditionele liedjes.
Hoe kom je hier: pak de metro naar station Si O Se Pol brug en loop langs het water naar de Khaju brug. Onderweg kom je ook nog twee andere bruggen tegen.
5. bezoek de mooiste kerk van Iran in de Armeense wijk Jolfa
De zestiende eeuw was een gouden eeuw voor Isfahan. De stad groeide en bloeide en dat trok ook veel nieuwe inwoners aan. Zo vestigde een grote groep Armeniërs uit het grensstadje Jolfa zich in Isfahan. Zij waren gevlucht uit het Ottomaanse rijk, waar ze onderdrukt en vervolgd werden. Shah Abbas verwelkomde de Armeniërs in zijn nieuwe hoofdstad en hoopte dat hun rijke geschiedenis en handelsgeest zijn land alleen maar zou helpen. En hij kreeg gelijk. Iran heeft onder andere het eerste theater van het land en verschillende internationale sportprestaties te danken aan de Armeense gemeenschap.
De mooie Vank Kathedraal
De Iraans-Armeense gemeenschap is gevestigd in de wijk New Jolfa (vaak wordt ‘new’ weggelaten). Dit voetgangersvriendelijke buurtje telt meer dan tien kerken, maar ongetwijfeld de mooiste is de Vank kathdraal. De binnenkant is adembenemend mooi en staat tot aan de nok toe vol met fresco’s. Naast de kerk staan er ook twee musea op het terrein. Persoonlijk vond ik het Armeense Etnografische museum het mooist, het andere museum (Khachatur Kesaratsi) kwam wat gedateerd over. Voor ons was het trouwens extra interessant om deze Armeense wijk te bezoeken, want Armenië was het land dat we voor Iran hadden bezocht.
Hoe kom je hier: pak de metro naar Si-O-Se Pol station en vanaf daar is het nog 20 minuten lopen. Een betere optie is om een Snapp taxi te regelen via de app. Entreeprijs voor Vank kathedraal en musea: 500.000 IR.
Hoe kom je in Isfahan?
Isfahan ligt middenin het land en is daardoor prima te bereiken vanuit Teheran, Kashan, Yazd en Shiraz. De bus is vaak de beste optie. Wij reisden vanuit Kashan per bus naar Isfahan. Deze rit duurde 1,5 uur en kostte 195.000 IR per ticket. Isfahan Kaveh Bus Terminal is aangesloten op het metronetwerk, dus je kunt vanaf hier de metro naar het centrum pakken (richting Imam Hussein of Enghelab station). Je kunt ook per trein naar Isfahan, maar het treinstation ligt wel een flink eind buiten het centrum. Ik zou het daarom niet aanraden.
Waar te slapen in Isfahan?
Wij sliepen in het Ragrug Hostel en ik kan je deze plek van harte aanbevelen. De eigenaar en het personeel doen echt hun best om je thuis te laten voelen in hun stad. Bovendien zijn de kamers sfeervol ingericht en iedere ochtend wordt een heerlijk ontbijt geserveerd. Ze hebben zowel slaapzalen als privé kamers en ze bieden een stadswandeling aan om je alvast een eerste indruk te geven. De meeste stops in dit artikel heb ik tijdens deze tour gezien! Het enige ‘nadeel’ vond ik de badkamer in onze privékamer. Dit was een glazen hok zonder afscherming, waardoor we lekker naar elkaar konden kijken terwijl een van ons op het toilet zat. Hopelijk veranderen ze dat snel!
Klik hier voor een overzicht van alle hostels en hotels in Isfahan.
Waar te eten?
Het Ragrug hostel ligt niet op loopafstand van het centrum, dus je moet een Snapp taxi regelen om ergens heen te gaan. In de wijk Jolfa heb je de keuze uit een breed aanbod aan restaurants en koffietentjes. Een ander leuk gebied is de zone tussen Imam Hussein station en Enghelab plein. Vlakbij Naqsh-e Jahan plein raad ik je Radio Cafe aan voor een kopje koffie. Uiteraard moet je ook de faloodeh Isfahan-stijl proberen en vergelijken met de andere steden (mijn favoriet is die van Kashan). En ben je op zoek naar een snelle hap in de buurt van het Ragrug Hostel, dan raad ik je Ace Burger (Parvin Etesami Street, bij voetgangersviaduct) aan. Hier kun je voor weinig geld een goedgevulde falafelwrap halen. Ik vond dit een van de beste falafelwraps die ik ooit heb gegeten!
Tip: gebruik de app Maps.me om offline te navigeren (download voor je reis de kaart van Iran).
En dat was ‘m: een overzicht van leuke dingen om te doen in Isfahan. Zou jij deze stad willen bezoeken?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.