Iran was een van de mooiste bestemmingen van onze lange overlandreis, en dat was mede dankzij de locals. Tijdens al mijn reizen heb ik nog nooit zulke gastvrije mensen ontmoet. Van een spontaan praatje tot het aanbieden van een diner of een logeeradres, in Iran maakten we het allemaal mee. In dit land is de gast pas écht koning. Ga jij binnenkort op reis naar Iran? Dan zit je met deze blogpost goed. Ik laat je de perfecte route zien voor een kleine 3 weken Iran en ik geef je tips voor vervoer en budget.
Dé ideale Iran 3 weken route langs alle hoogtepunten
Teheran: de toeterende metropool
Een reis door Iran start vaak in hoofdstad Teheran. Hoewel de Iraanse hoofdstad absoluut niet de mooiste stad van het land is (hallo smog!), heeft het wel een aantal leuke bezienswaardigheden. Ik raad je aan om het Golestan Paleis, de Darband heuvels, de voormalig Amerikaanse ambassade en de Tajrish bazaar te bezoeken. In theorie kun je het allemaal in twee dagen afvinken, maar in de praktijk zal je zien dat het wat langer duurt. Dat was in ieder geval bij ons het geval. Teheran is gigantisch, dus heen-en-weer reizen neemt gewoon veel tijd in beslag. Bovendien is het vaak filerijden in Teheran, en ook de metro zit in de ochtend- en avonduren propvol. Mijn advies: houd je planning flexibel.
Hoeveel dagen: 4 dagen
Waar te slapen: Tehran Heritage Hostel of See You In Iran hostel
Lees meer: 7 bezienswaardigheden in Teheran, de Iraanse hoofdstad
Kashan: de charmante historische huizen
Van alle stops in Iran was Kashan toch wel mijn favoriet en dat kwam door de lieve gastfamilie waar we sliepen. Drie dagen lang stopten ze ons vol met heerlijk eten en kletsten we tot diep in de nacht over Nederland en Iran. De zoon van het gezin leidde ons ook vol trots rond in zijn stad. Hoe we hier kwamen? We gingen in op een spontane uitnodiging op de straat van dochter en moeder tijdens hun weekendtrip in Teheran. We hadden geen idee waar we ja op hadden gezegd, maar we hadden het voor geen goud willen missen. Kashan zelf is trouwens ook een aanrader. Niet te klein, maar ook niet te groot. Ik raad je aan om een ronde te maken langs de historische huizen en de Agha Bozorg moskee te bezoeken. Persoonlijk vond ik dit een van de mooiste moskeeën van het land.
Hoeveel dagen: 3 dagen
Waar te slapen: regel een gastfamilie 🙂 Of kies bijvoorbeeld voor het leuke Amirza Traditional House
Lees meer: 5 fotogenieke bezienswaardigheden die je moet zien in Kashan
Isfahan: de bruggen en de armeense wijk
Isfahan staat in mijn hoofd gegrift als waterstad vanwege de brede Zayandeh rivier en de mooie bruggen. Dit is waar het lokale leven zich afspeelt. De bruggen zijn een populaire plek voor locals om elkaar te ontmoeten (vaak pas als de zon onder is en het minder heet is). Picknicken op het gras is de favoriete hobby van iedere Iraniër. Ook zul je veel locals zien pootjebaden of door het water zien lopen. Ondanks dit waterrijke beeld van Isfahan, is water absoluut geen garantie in deze stad. Droogte is een groot probleem in heel Iran en rivieren zoals de Zayandeh drogen vaak helemaal op.
Voor de meeste toeristen staat Isfahan bekend als de stad met een van de grootste pleinen ter wereld: Naqsh-e Jahan Square. Het is oprecht een indrukwekkend plein en zeker de moeite waard om even op rond te lopen. Het plein is ook direct een toegangspoort tot de Shah moskee en de bazaar. Ook de moeite waard: de Armeense wijk met de mooie Vank kathedraal.
Hoeveel dagen: 4 dagen
Waar te slapen: Ragrug Hostel
Lees meer: 5 leuke dingen om te doen in Isfahan, de Iraanse cultuurstad
Yazd: de romantische woestijnstad
Yazd is een sprookjesstad en is (terecht) een geliefde Iraanse huwelijksreisbestemming voor pasgetrouwde stellen. Ook al zou ik een bezoek in de zomermaanden vermijden, want dit was de heetste plek die we tijdens onze reis in de maand juli bezochten. Het lemen historische centrum maakt van Yazd een fotogenieke plek die je nergens anders in Iran tegenkomt. Verdwalen in de doolhofsteegjes van het centrum is daarom geen straf. Vergeet ook niet de mooie Jameh Moskee met de spitse toegangspoort te bezoeken (staat ook op het 200 IR briefje). Ga ook op zoek naar een dakterras voor een mooi uitzicht over de woestijnstad. Ik kan je Yazd Art House aanraden, ook voor een lekkere lunch.
Hoeveel dagen: 3 dagen
Waar te slapen: Tarooneh Traditional Hotel
Lees meer: 7 redenen waarom Yazd thuishoort op een rondreis door Iran
Shiraz: stad van de roze moskee
Shiraz was onze laatste stop in Iran, voordat we terugreisden naar Teheran. Hoewel dit ook een vrij grote stad is, voelde het centrum best gemoedelijk aan. Ik raad je om de roze moskee te bezoeken (niet echt roze, maar bekend vanwege het kleurrijke licht dat door de glas-in-lood ramen valt). Neem ook een kijkje bij de Shrine of Shah Cheragh en de bazaar. De roze moskee kun je trouwens het beste vroeg in de ochtend bezoeken. Ik kwam laat in de middag en het licht was mooi maar veel minder fel. Vergeet ook niet een dagje te reserveren voor een uitstapje naar eeuwenoude ruïnestad Persepolis en de andere opgravingen in de omgeving.
Hoeveel dagen: 4 dagen
Waar te slapen: Taha Hostel
Lees meer: 7 toffe dingen om te doen en zien in Shiraz
Bij elkaar opgeteld zitten we dan op 18 dagen, een kleine 3 weken. Wij hadden wat extra dagen nodig voor visumzaken, maar jij kunt het bijvoorbeeld inzetten voor extra dagtrips vanuit Kashan of Yazd. Vanuit Kashan kun je bijvoorbeeld naar Abyaneh gaan, het rode dorp van Iran. En vanuit Yazd kun je naar het lemen dorp Kharanaq.
Twee weken in Iran: is dat ook mogelijk?
Heb je geen drie weken voor Iran, maar slechts twee en vraag je je af of je dezelfde route kunt volgen? Dat kan, maar ik zou wel een stop schrappen. Je zou bijvoorbeeld Kashan kunnen overslaan, maar ik zou dat zonde vinden. Kashan is een kleinere stad en geeft daardoor een andere ervaring dan de grote trekpleisters. Rondreizen in Iran is ook vrij intens, althans dat vond ik. Het is druk, het is warm (in de zomer dan) en de hele dag door spreken mensen je aan voor een praatje of een foto. Uiteraard vond ik deze praatjes ontzettend leuk en onze ervaring in Iran zou niet hetzelfde zijn zonder deze momenten, maar het betekende alleen wel dat ik iets meer tijd nodig had voor ‘sightseeing’. Drie weken Iran is dus fijner, maar twee is absoluut mogelijk.
Reis uitbreiden: extra stops
Heb je vier weken de tijd voor Iran? Denk dan eens aan deze stops voor je route:
- Tabriz & Rasht: deze steden liggen in het noordwesten van het land en zijn een stuk minder druk dan de andere steden.
- Qom: de meeste religieuze plek van Iran. Deze stad ligt op de route van Teheran naar Isfahan.
- Qeshm & Hormuz eiland: Iran heeft ook vrij bijzondere eilanden. Hormuz heeft bijvoorbeeld een rood strand en Qeshm heeft een prachtige canyon. Leuke toevoeging om wat afwisseling in je reis te hebben.
Vervoer in Iran: dit zijn de opties
Metro is de beste manier om Teheran te verkennen
Voor vervoer in Teheran raad ik je de metro aan. Boven de grond is het altijd file rijden, maar onder de grond gaat het meestal lekker door. Ook zijn alle bezienswaardigheden makkelijk met de metro te bereiken. Metro’s in Iran hebben aparte vrouwenwagons, waar mannen niet mogen komen. Dit betekent niet dat je als vrouw alleen in deze wagons mag zitten, je kunt in principe overal gaan zitten. Hetzelfde met de metroperrons. Hier heb je ook een aparte vrouwenzitplek, maar je kunt zitten waar je wil. Als je vaak de metro gaat pakken, dan kun je het beste een Metro EZ Pay Card kopen (50.000 IR). Dit is een soort van Iraanse ov-chipkaart die je kunt opladen. Isfahan en Shiraz hebben trouwens ook een metro, maar het is slechts één lijn. Je komt er dus niet ver mee.
Tip: gebruik de Tehran metro app om je route uit te stippelen met de verschillende lijnen. Ook te gebruiken offline.
Taxi is super snel geregeld met Snapp
Is de metro geen optie? Dan raad ik je aan om een Snapp taxi te regelen via de app. Snapp is de Uber/Grab van Iran en is super handig om bij bezienswaardigheden of je hostel te komen. In alle steden waar ik ben geweest kon ik altijd een Snapp regelen. Naast Snapp is ook de app Tap30 populair. Download beiden en kijk waar je als eerste een chauffeur kan regelen. Goed om te weten: je kunt alleen Snapp of Tap30 gebruiken als je een Iraanse simkaart hebt. Ik raad je trouwens niet aan om een normale taxi vanaf de straat te regelen. Chauffeurs spreken geen Engels, iedere auto kan een taxi zijn (ze zijn niet altijd geel) en ze hebben nooit meters. Wij hebben het één keer gedaan en vroegen onszelf de hele rit af of we naar het juiste adres gingen.
Bus is de beste manier om in Iran rond te reizen
Voor langeafstandsritten van stad naar stad raad ik je de bus aan. Iraanse busmaatschappijen rijden met normale bussen en VIP bussen. Ik zou altijd voor de VIP bus gaan. Het is niet heel veel duurder dan een normale bus en het komt met luxe stoelen en gratis snacks. Dit waren by far de beste bussen van onze hele overlandreis. Bovendien kun je met de bus alle grote steden bereiken en er zijn altijd tickets beschikbaar.
Om je een idee te geven van wat wij betaalden voor de busritten in Iran, bij deze een overzicht:
- Teheran – Kashan, VIP bus: 250.000 IR per persoon, rit duurde 3 – 4 uur
- Kashan – Isfahan, VIP bus: 195.000 IR per persoon, rit duurde 1,5 uur
- Isfahan – Yazd, VIP bus: 230.000 IR per persoon, rit duurde 3 uur
- Yazd – Shiraz, VIP bus: 500.000 IR persoon, rit duurde 5 – 6 uur
- Shiraz – Teheran, VIP bus: 880.000 IR per persoon, rit duurde 10 – 11 uur
Check de schema’s en prijzen van langeafstandsbussen via 1stQuest. Tickets kun je vaak zonder problemen kopen op het station.
Trein is mogelijk maar vaak niet handig
Iran heeft een treinnetwerk, maar het verbindt lang niet alle steden met elkaar. Treinen zijn misschien wel comfortabeler dan een bus, maar ze rijden minder vaak, het treinstation ligt vaak buiten de stad en je moet een ticket van tevoren reserveren. Natuurlijk kan het Iraanse treinnetwerk in de toekomst altijd verbeteren, dus sluit de trein bij voorbaat niet uit. De populairste trein voor toeristen is de nachttrein van Teheran naar Shiraz (of andersom). Zelf hebben we één keer de trein genomen tijdens onze Iran reis, en wel van Teheran naar Mashad. Hiervoor betaalden we 1.050.000 IR per persoon (voor een gedeelde 4-persoonscoupé) en de rit nam zo’n 14 – 15 uur in beslag. Deze tickets hadden we vooraf geregeld via ons hostel in Teheran.
Check de schema’s en vertrektijden van de treinen op Iran Rail. Voor meer informatie over treinen in Iran raad ik je deze nuttige pagina aan op Caravanistan.com.
Budget: Is Iran een dure reisbestemming?
We reisden drie weken door Iran en hielden een budget aan van 50 euro per dag voor twee personen. Daar hebben we ons prima aan kunnen houden. In 21 dagen tijd gaven we met z’n tweeën 862 euro uit. Dit waren kosten voor accommodatie, vervoer, eten en bezienswaardigheden. Per dag komt dit uit op 41 euro voor twee personen. Het duurste aan Iran was de accommodatie (20-25 EUR per nacht voor een privé kamer) en het goedkoopste was vervoer. Gekeken naar alle landen in onze overlandreis zou ik zeggen dat Iran absoluut geen dure bestemming was, maar ook niet spotgoedkoop.
Zou jij overwegen om naar Iran te reizen? En lijkt deze Iran route van 3 weken je wat?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.