Een trip naar Yogyakarta, Indonesië, betekent voor de meeste toeristen het bezoeken van de Prambanan en Borobudur tempels. De stad ligt precies tussen deze twee hoogtepunten in. Maar Jogja zelf (de geliefde afkorting voor de stad) heeft ook echt wat te bieden. Het staat bekend als kunst- en cultuurhub en trekt artiesten uit het hele land aan. Die maken niet alleen kunst voor galerijen maar ook voor de straat. Toegegeven, er zit heel wat graffiti en tags tussen maar ook zo en nu het betere werk. In dit artikel laat ik je een paar plekken in Yogyakarta zien waar je goede street art kunt vinden.

Klik hier voor meer toffe street art steden die ik heb bezocht.

Taman Sari murals

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Jogja is Taman Sari, het oude badhuis van de sultans van Yogyakarta. Dit bezoek kun je prima combineren met street art, want Kampung Taman (Tuinbuurt, de omliggende wijk) is hiervan goed voorzien. Ga naar Jalan Kampung Taman Sari en sla voor de ingang van Taman Sari links af. Loop iets verder en dan heb je links een steeg vol street art. Buiten deze steeg zie je her en der ook een paar mooie werken, dus loop gerust een rondje.

Yogyakarta street art
Yogyakarta street art
Yogyakarta street art
Yogyakarta street art

Verspreid rondom Sumur Gumuling

Na Taman Sari ging ik op zoek naar Sumur Gumuling. De ondergrondse moskee waarvan ik online zoveel leuke foto’s zag. De tunnel die de ingang vormt vond ik, maar de rest niet. Navraag bij locals leverde de informatie op dat de ondergrondse moskee sinds de covid-pandemie gesloten is. Helaas pindakaas! Maar tijdens de speurtocht zag ik wel onderweg een paar leuke werken. Ons eigen koningspaar kwam ook nog voorbij. Exacte locaties aanwijzen is moeilijk, dus dwaal gewoon even rond als je de tijd hebt.

Yogyakarta street art

Jalan Prawirotaman

Een lekker hapje eten of een drankje doen? Daarvoor ga in Jogja naar backpackerstraat Jalan Prawirotaman. Ook voor street art ben je hier aan het juiste adres. Eén van de artiesten die je hier en op veel andere plekken in Jogja tegenkomt is Anagard. Hij maakt kleurrijke stencil-werken (net zoals Banksy) waarbij mensen en dieren samensmelten. Anagard verwijst hiermee naar de soms lastige relatie tussen mensen, natuur en overheid.

Vanuit Prawirotaman kun je direct doorlopen naar Jalan Tirtodipuran, Jalan Sartono en Jalan DI Panjaitan. Hope Hotel op de hoek van Gg. Batik Wahyu Tumurun is ook een aanrader om even te kijken. Verder las ik dat er rond het Minggiran voetbalveld ook veel street art schijnt te zitten.

Yogyakarta street art

Steegje op de hoek van Viavia Jogja

Speciale aandacht in dit artikel voor het steegje tussen Jalan Prawirotaman en Jalan Gerilya. Ik heb helaas geen straatnaam kunnen ontdekken, maar het ligt naast Viavia Jogja. Hier zag ik de mooiste werken van mijn dagje street art jagen. Anagard is uiteraard vertegenwoordigd, maar ook ander leuks.

Yogyakarta street art
Yogyakarta street art
Yogyakarta street art

street art buiten het centrum van Yogyakarta

Jogja is groot en buiten het oude centrum is ook genoeg te vinden. Regel een Grab en ga bijvoorbeeld naar:
Tembok Ngancar – zou je nog in 25 minuten kunnen aanlopen vanaf Prawirotaman
Jeblog wijk – kwartiertje rijden vanaf het centrum
Cosmos studio
– het verst weg van allemaal (7 km), schijnt het ‘dorp van Anagard’ te zijn

Yogyakarta street art kaartje

Persoonlijk vond ik het best lastig om street art te vinden in Yogyakarta. Het is een grote stad en niet altijd prettig voor voetgangers dus gewoon op de gok gaan rondlopen put al snel uit. Ook kwam ik weinig online kaarten tegen waar ik street art kon vinden. Daarom heb ik het nu zelf gemaakt. Hopelijk helpt dit jou! Onthoud: street art komt en gaat. Dat hoort er nou eenmaal bij.

Liever een georganiseerde street art tour? Het leuke ViaVia Jogja heeft een street art tour. Het restaurant is geweldig (zeker hier eten!), dus ik heb alle vertrouwen dat deze tour ook goed is.

Ben jij in Yogyakarta geweest en heb je nog andere tips voor waar street art te vinden?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.