Malang is misschien niet zo bekend als Yogyakarta. Toch heb je het vast wel eens een keer voorbij zien komen op social media. In Malang vind je namelijk één van de kleurrijkste wijken van Indonesië: Jodipan. Wat startte als een opknapbeurt voor een vervallen sloppenwijk vol tinnen hutjes werd een toeristisch hoogtepuntje. Lees snel verder voor meer over waar je dit kleurrijke gebeuren kunt vinden en hoe het er allemaal uitziet.

Jodipan: van sloppenwijk naar regenboogbuurt

Als je met de trein vanuit Yogyakarta de stad binnenrolt, dan is Jodipan eigenlijk het eerste wat je ziet. Je rijdt er namelijk overheen, want het ligt onder de spoorbrug aan de oevers van de Bantasrivier. Een typische plek voor een sloppenwijk, op een plek waar liever niemand woont. Bijna had de wijk er niet meer gestaan als de studenten van de Universiteit van Malang niet een make-over project hadden bedacht. Het gaf Jodipan een gloednieuwe stroom van inkomsten. Toeristen betalen een kleine toegangsprijs om rond te lopen en foto’s te maken, en van dat geld kunnen de inwoners de boel mooi en netjes houden. Over veiligheid hoef je je geen zorgen te maken: de sfeer is erg gemoedelijk. Zoals overal in Indonesië.

Jodipan Malang

Jodipan is onder te verdelen in drie kleurrijke dorpen (kampungs):

1. Kampung Warna Warni

Letterlijke vertaling: kleurrijk dorp. Ook al denk ik dat de kleuren ooit feller waren. De weerselementen hebben logischerwijs impact op de verf. Ook hielp het niet dat het tijdens ons bezoek grijs en regenachtig was. De toegang naar Kampung Warna Warni begint bij de trap aan het einde van de autobrug op Jalan Gatot Subroto. Toen wij naar beneden liepen kwam er vrij snel iemand tevoorschijn voor een entreekaartje. We betaalden 5000 IDR per persoon en kregen een sticker mee met de Warna Warni-leeuw (één van de murals). 

Jodipan Malang

2. Kampung Tridi

Te bereiken via de gele voetgangersbrug vanuit Kampung Warna Warni, of je gaat naar binnen vanaf de straatkant aan Jalan Gatot Subroto. Ook voor dit dorp moet je opnieuw betalen (5000 IDR per persoon). Voelde een beetje gek want ik had niet het idee dat het een ander dorp was. Kampung Tridi en Kampung Warna Warni hebben allebei dezelfde regenboogkleuren. Maar goed, het zijn kleine bedragen en als betaalbewijs mag je een knuffel-sleutelhanger uitzoeken.

Jodipan Malang
Jodipan Malang

3. Kampung Biru Arema

Het dorp aan de andere kant van de autobrug dacht: wij willen wat de overkant heeft, maar we vinden alleen de kleur blauw mooi. En dus werden alle huizen in Kampung Biru Arema in 2018 blauw geschilderd. Een iets andere ervaring dus, maar ik vond het erg tof. Het blauw hier heeft ook een reden, want in dit dorp wonen veel supporters van Arema FC, de voetbalclub van Malang die in 2010 landskampioen werd onder een Nederlandse trainer. Dit team speelt in het blauw en heeft de bijnaam Singo Edan (Mad Lion). Daarom zie je ook veel leeuwschilderingen op de muren voorbij komen. We hoefden hier trouwens geen entreeprijs te betalen, maar dat kan altijd veranderen in de toekomst.

Jodipan Malang

Waar te eten en drinken in Malang?

In Jodipan zelf zijn hier en daar wat snacks te krijgen, maar voor een lunch of diner raad ik je andere plekken in Malang aan. Mijn favoriet was SaigonSan, één van de mooiste restaurants waar ik ooit ben geweest. Een andere aanrader is Rumah Makan Inggil, een plek dat tegelijkertijd een museum is. Ik heb hier een heerlijke tahu & tempeh oseng-oseng gegeten. Voor een meer lokale ervaring raad ik je aan om te gaan ontbijten met Nasi Pecel op de Klojen markt (bij Nasi Pecel Mbak Sri Klojen). Erg lekker en je zit midden in de actie. Voor een kopje koffie tip ik Mmmm Cafe (leuk fietsthema) en Java Dancer Cafe.

Waar te slapen in Malang?

Wij sliepen in het waanzinnige Tugu hotel. Het ligt aan de Alun-Alun (hoofdplein), op loopafstand van het Malang treinstation en Jodipan. Perfect voor ons, want we hadden de nachttrein vanuit Yogyakarta genomen (tickets geboekt via Tiket.com) en waren dus best moe toen we aankwamen. Het is een vrij luxueus hotel maar erg goed betaalbaar. En het mooiste: er is dagelijks afternoon tea met fotogenieke hapjes en iedere gast krijgt een welkomstmassage. Hier verblijven is echt een traktatie!

Klik hier voor meer accommodaties in Malang.

Heb jij de kleurenwijk Jodipan in Malang al gezien? Wat vond je ervan?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.