Ik ben een cultuurmens, en daarvan biedt het Indonesische eiland Java genoeg. Maar ook voor spectaculaire natuur ben je hier aan het juiste adres. Java heeft maar liefst 45 actieve vulkanen en dat resultaat vaak in machtige beelden. Sommige vulkanen staan er rustig bij, anderen puffen zo nu en dan rook uit hun top. Tijdens mijn reis door Java bezocht ik de twee bekendste vulkanen: Bromo en Ijen. Ik boekte hiervoor een driedaagse tour van Malang naar Banyuwangi. Lees verder om te zien wat ik allemaal bezocht.
Malang – door Jodipan wandelen en relaxen
Mijn startpunt was Malang, een stad in oost-Java met een iets koeler klimaat door de hogere ligging in de bergen. Het leukste wat je hier kunt doen is de regenboogwijk Jodipan bezoeken. Voor de rest zou ik hier vooral relaxen want de vulkanentour is er eentje met zeer vroege ochtenden.
Dag 1 – Van Malang naar Cemoro Lawang
In Malang werden we rond het middaguur opgepikt door gids Anzhar en zijn 4×4 jeep. Een stoer autootje dat ook nodig is voor de scherpe bergwegen naar Cemoro Lawang, het dorp bij de Bromo-vulkaan. Een comfortabele zit is het niet echt, maar je hebt onderweg wel mooie uitzichten. De rit naar Cemoro Lawang komt langs een aantal interessante stops.
Coban Pelangi
Een indrukwekkende en zeer groene waterval. Entreeprijs was 15.000 IDR per persoon, maar voor ons was het inbegrepen in de tour. Het pad naar beneden is in goede staat en neemt zo’n 15 – 20 minuten in beslag. Onderweg neemt het geluid van de waterval toe, dus je hoort wanneer je er bent. Let bij de waterval wel op met uitglijden, want de condens maakt alles glibberig en nat.
Ngadas dorp
Als je de heuvels in gaat klimmen kom je ook langs het fotogenieke Ngadas. Een agrarisch dorpje met akkers in de wolken, verspreid over de heuvels van de berg. Het koele klimaat maakt het land geschikt voor groenten zoals aardappelen, mais en lente-ui. Alles wordt hier met de hand beplant en geoogst.
Savannah Hills
Na Ngadas gaat de rit langzaam de heuvels uit en kom je in Bromo-Tengger-Semeru National Park. In deze naam zitten de twee bekendste bergen van het park (Mount Bromo en Mount Semuru) en de naam van het lokale Tengger-volk dat in deze regio woont. De rit gaat door een vallei met groene heuvels met daarna een weidse savannevlakte (Savannah Hills). Het exacte uiterlijk zal per seizoen verschillen met meer groen in het regenseizoen. Ik was er aan het begin van het droge seizoen.
Entreeprijs Bromo-Tengger-Semuru National Park: 220.000 IDR op een weekdag, 320.000 IDR in het weekend (prijs was inbegrepen in de tour).
Dag 2 – Vroeg op voor de Bromo-vulkaan
De nacht brachten we door in Cemoro Lawang in een simpele homestay. Veel luxe kun je niet verwachten maar daar komt niemand voor. Je eet en slaapt hier. De volgende ochtend gaat de wekker ontzettend vroeg. Om 03.00 uur zaten we in de auto, ingepakt in een dikke trui, op weg naar Mount Penanjakan voor een zonsopganguitzicht op de Bromo-vulkaan. Net zoals iedere andere toerist in het dorp overigens. In colonne reden alle jeeps de berg op totdat we niet meer verder konden. We waren er dan ook in het weekend, wat het drukste moment van de week is.
zonsopkomst uitzicht op de Bromo
Mount Penanjakan heeft verschillende uitzichtpunten. De bekendste is King Kong Hill. Waar wij precies hebben gestaan, zou ik niet weten. Het was geen platform met een hekje maar een open heuvel met een weids uitzicht. Trek wel voldoende lagen aan, want die wind was koud!
Na de zonsopkomst hadden we behoefte aan warmte en dus gingen we koffie drinken in één van de tentjes langs de bergweg. We kwamen te zitten aan een tafel met een gezin uit Borneo en hun Italiaanse “dochter” (een uitwisselingsstudent uit Sicilië). Leuk om te zien hoe liefdevol zij was opgenomen in het gezin!
op de kraterrand lopen
Toen was het tijd om de Bromo van dichtbij te bekijken. In colonne reden we weer de berg af en staken de “Sea of Sand” (grote zandvlakte) over. Het laatste stuk loop je van de parkeerplaats omhoog met op het eind een trap. Onderweg worden paardenritjes aangeboden om de wandeling makkelijker of sneller te maken. Ik ben geen fan van toeristisch paardenritjes, maar ieder z’n ding. Eenmaal boven is de zwavellucht niet te negeren, maar daartegenover staat wel een mooi uitzicht op de gigantische krater! Je kunt het vanachter het hekje bekijken of verder langs de rand omhoog lopen (zonder hekje).
Na de Bromo-krater gingen we terug naar het stadje voor lunch bij Kusuma restaurant, checkten we uit in de homestay en reden we in een iets comfortabelere auto verder naar de volgende vulkaan: Mount Ijen.
Dag 3 – Weer vroeg op voor het Ijen kratermeer
Onze homestay bij Mount Ijen was eenvoudig, maar bood alles wat je nodig én had een super locatie: bij het startpunt van de Ijen hike. We gooiden onze spullen neer in de kamer, gingen een hapje eten en richting bed. De wekker ging dit keer om 03.30 uur in de ochtend. Om wakker te worden dronken we koffie in de homestay en liepen naar het startpunt.
Voorlopig geen blauw vuur
Mount Ijen staat bekend om haar kratermeer en de blauwe vlammen in de donkere uren. Dit laatste is helaas sinds januari 2023 niet meer te zien. Omdat de vulkaan onrustig is zijn de openingstijden aangepast naar 04.00 uur in de ochtend. Dit betekent dat tegen de tijd dat je boven bent het te licht is om de vlammen te zien. Ook is het niet meer toegestaan om de krater in te klimmen vanwege de giftige gassen, ook al zag ik sommige toeristen nog steeds afdalen. Ook de mijners lopen nog steeds iedere dag naar beneden en omhoog om zwavel te winnen.
Wel een mooi blauw kratermeer
Ook zonder het blauwe vuur vond ik Kawah Ijen (kawah betekent meer) waanzinnig mooi. Het is een plek van superlatieven: grootste kratermeer ter wereld maar ook één van de giftigste plaatsen op aarde. Het babyblauwe water bevat zwavelzuur waardoor alles erin oplost. De hike naar het kratermeer toe was pittiger dan de wandeling naar de Bromo-vulkaan. Je loopt in zo’n 1,5 uur omhoog waarvan vooral het eerste uur steil is. Gelukkig hadden we een enthousiaste (bijna huppelende) gids aan onze zijde die de energie er goed in hield en iedereen leek te kennen. Hij was een oud-mijner die gelukkig – voor zijn lichaam en gezondheid – nu een ander beroep heeft als gids. Voor degene die de hike niet zien zitten lopen mannetjes rond (vaak ook oud-mijners) die een ‘taxi’ aanbieden in de vorm van een duwwagen.
Entreeprijs Ijen: 100.000 IDR op een weekdag, 150.000 IDR in het weekend (prijs was inbegrepen in de tour).
Door naar Banyuwangi voor de ferry
Terug beneden hebben ontbeten samen met onze gids, checkten we uit en gingen op weg naar de haven van Banyuwangi voor de ferry naar Bali. Onderweg maakten we nog een mooie lunchstop op een koffieplantage.
Al met al kijk ik terug op een fantastische tour, mede dankzij de gidsen. Ik kwam bij deze tour door de blog Salt in our Hair (dankjewel!) en legde contact met Anzhar via Whatsapp (+62 813-3604-2045). Je vindt deze touraanbieder ook op Google onder de naam Papin Travelmate. Ik heb de prijs vergeleken met andere tours en ik vond dat ik hier het meeste waar voor mijn geld kreeg.
Heb jij plannen om de Bromo of Ijen vulkanen te bezoeken?