Ubud staat bekend als het kunst- en cultuurhart van Bali, Indonesië. Maar zoals het zo vaak gaat, als een plek eenmaal ontdekt wordt door het massatoerisme, dan verandert alles. Het centrum is tegenwoordig gevuld met souvenirshops en guesthouses en de wegen staan de hele dag vol met taxi’s. Wil ik hiermee zeggen dat je niet meer naar Ubud moet gaan? Nee joh! Stel alleen je verwachtingen bij. Ubud is nog steeds erg leuk met mooie bezienswaardigheden. In dit artikel geef ik je 6 tips voor leuke dingen om te doen in en rond Ubud.
Lees ook: 7 leuke dingen om te doen in Yogyakarta, Java
1. Loop rond in het Koninklijk Paleis van Ubud
Ubud Palace was één van de eerste bezienswaardigheden die we bezochten. De naam zegt het al: hier woont de koninklijke familie. Een deel van het complex is open voor het publiek en helemaal gratis. Groot is het niet, maar het is mooi om de sierlijke deuren en tuinen te zien. In de avond wordt de binnenplaats van het paleis ook gebruikt voor traditionele shows. Iedere avond is er iets anders.
Entree: gratis, een ticket voor de avondshow kost 100.000 IDR per persoon.
2. Bewonder de lotusvijver bij Pura Saraswati
Als we één ding hebben onthouden van Bali, dan is het dat ‘pura’ tempel betekent. Het eiland heeft ontelbaar veel tempels. Dit begint al bij het feit dat ieder dorp minimaal drie tempels heeft: een oorsprongstempel (Pura Puseh), een dorpstempel (Pura Deseh) en een dodentempel (Pura Dalem). De drie tempels zijn opgedragen aan de drie belangrijkste goden: Vishnu – de bewaarder, Brahma – de schepper en Shiva – de vernietiger. Naast de publieke tempels zijn er ook nog talloze privé familietempels om voorouders te eren.
Pura Saraswati ligt op vijf minuten lopen van Ubud Palace en is opgedragen aan de godin voor de wetenschap. Het wordt ook wel de watertempel genoemd vanwege de mooie lotusvijver aan de voorkant. Als toerist kun je alleen de buitenkant van de tempel bewonderen, de binnenkant is voor mensen die gaan bidden. Ook bij de Saraswati tempel worden in de avonduren dansshows georganiseerd.
Entree: gratis, een ticket voor de avondshow kost 100.000 IDR per persoon.
3. Wandel tussen de rijstvelden in Ubud
Ubud wordt omgeven door mooie groene rijstvelden die je zo vanuit het centrum kunt aanlopen. Plan hier dus zeker een middagje tijd voor. Ik tip twee wandelingen hieronder:
Bungkuan Rice Trail
Onder toeristen de ‘café-route’ genoemd, vanwege de restaurantjes en yogastudio’s langs de route. Toen wij er liepen was waarschijnlijk net de ochtendles afgelopen, want er liepen zo’n vijftien tot twintig vrouwen in vrijwel identieke sporttops en leggings naar een café voor post-workout ontbijt. Ik moet zeggen dat dit deel van de wandeling mij nog niet heel erg inspireerde, maar als je verder loopt wordt het beter. De cafés laat je langzaam achter je en het pad loopt steeds door de rijstvelden. Voor de navigatie: start bij Nando Warung en eindig bij Nyoman House.
Campuhan Ridge Walk
Deze wandeling start net na de Campuhan-brug over de rivier. Het water wordt hier als heilig gezien en is vaak onderdeel van tempelceremonies. Het eerste stuk komt langs Pura Gunung Lebah en bestaat grotendeels uit getegeld pad over de heuvelrug. Eerlijk gezegd vond ik dit deel een beetje saai. Er was nul uitzicht vanwege de hoge begroeiing. Maar de aanhouder wint, want aan het einde zitten de rijstvelden (vanaf Karsa Spa). Het is mooi om te zien, maar niet super groot. Je ziet meer rijstvelden bij de vorige wandeling.
Een andere populaire rijstveldwandeling is Juwuk Mantis / Orange Walk Trail. Het startpunt zit aan het einde van Ubud Market.
4. Bezoek het apenpark Ubud Monkey Forest
Eén van de bekendste dingen om te doen is Ubud Monkey Forest, een natuurpark met honderden makaken die vrij rondlopen (geen kooien). De oorsprong hiervan gaat terug naar de 14e eeuw. De makers wilden het Hindoe-principe ‘Tri Hata Karana’ tot uitvoer brengen. De harmonie tussen mens, god en de natuur. Het laatste heeft de vorm gekregen van meer dan 180 soorten bomen en zo’n 700 apen. Helaas zijn apen en toeristen geen goede combinatie. De afgelopen jaren gingen toeristen de dieren lokken met eten om een toffe foto te kunnen maken. Gevolg: de apen gingen zich agressiever gedragen.
Tijdens mijn bezoek (2023) was de situatie verbeterd. Bij de ingang wordt duidelijk de do’s en don’ts aangegeven en het personeel is de enige die de apen voert. Helaas zag ik wel een loket in het park voor ‘monkey selfies’. Ook lokt het personeel de apen met eten zodat bezoekers met de dieren op de foto kunnen. Ik heb daarom gemengde gevoelens. De apen lopen vrij rond en kunnen doen wat ze willen, aan de andere kant worden ze nog steeds gelokt en gebruikt voor apenselfies.
Entree: 80.000 IDR per persoon doordeweeks, 100.000 IDR per persoon in het weekend.
5. Goa Gajah – de olifantengrot van Ubud
Ik hoor je denken, na apen vind je in Ubud ook olifanten? Nee hoor, in Goa Gajah kom je geen olifant tegen. Dit is een tempel in de vorm van een smalle kleine grot waarin een Ganesh-beeld staat. Deze Hindoegod wordt afgebeeld met een olifantenhoofd, waaruit de naam kwam. Het meest bijzondere aan de grot is de poort. Bezoekers lopen namelijk door de open mond van een monster. De theorieën hierover lopen uiteen, maar feit is dat het er vrij bizar uitziet. Naast de grot zijn de tuinen ook de moeite waard.
Entree: 15.000 IDR per persoon.
6. Wandel door de Tegalalang rijsterrassen
Tegalalang is een vallei aan rijstterrassen net buiten Ubud. Heel mooi maar ook heel toeristisch. Denk aan Instagram-schommels om over de rijstvelden te zweven en diverse bamboezitjes in de vorm van een hart. Toen ik dit zag, heb ik even gedacht er een kort bezoek van te maken. Maar gelukkig ben ik gebleven, want hoe verder je van de entree wegloopt hoe rustiger en mooier de vallei wordt. Volg het bordje ‘hike’ voor een mooie wandeling.
Om er te komen hadden we twee Grab-scooters besteld naar Uma Ceking. Entreetickets kosten hier 50.000 IDR per persoon. Als ik me beter had ingelezen, dan had ik waarschijnlijk voor een ander ingangspunt gekozen. Uma Ceking heeft de bijnaam schommelcomplex en dat interesseert me totaal niet. Ook schijn je bij andere ‘onofficiële’ punten iets minder te betalen (10 – 20K). Laatste tip: ga vroeg in de ochtend (voor 10.00 uur) want dan zijn de grote toeristengroepen er nog niet.
Vega(n) restaurants & cafés in Ubud
Aan vegetarisch en veganistisch eten geen gebrek in Ubud. Ik tip er een paar hieronder:
In Da Garden – de lekkerste vegan Nasi Campur, met in de tuin rondhuppelende konijnen
Sun Sun Warung – de één-na-lekkerste Nasi Campur van Ubud
Mudra café – een prachtig café (populair onder digital nomads) in de vorm van een boomhut
Warung Krishna – een goed cafe in de steeg naar ons hotel
Monkey Bar – klein cafeetje op de Bungkuan Walk met een lekkere smoothiebowl
Waar te slapen in Ubud?
Onze slaapkeuze was een goeie: Ayu Sari Guesthouse. Kleinschalig, mooi zwembad en ontbijt geserveerd op je eigen terras. Nadeel: het zit aan het einde van een lange steeg en die wandeling ging op een gegeven moment toch wel een beetje tegenstaan. Liever een andere hotel? Kijk dan eens bij deze hotels in Ubud.
Uiteraard is er nog veel meer te doen, maar dit waren mijn 6 aanraders voor dingen om te doen in Ubud, Bali. Ben jij al een keertje op Bali geweest? Heb jij nog leuke tips voor Ubud?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.