Natuurlijk kun je er voor kiezen jouw vakantie op Bali op het strand door te brengen. Niets mis mee hoor, ik kan een mooi strand zeker waarderen. Maar na een paar uur ga ik me een beetje vervelen. Gelukkig biedt Bali ontzettend veel opties voor dagtrips. In dit artikel tip ik 10 leuke dagtrips vanuit Ubud of Canggu, de twee plekken waar ik verbleef en waar de meeste toeristen heen gaan. Andere populaire spots zijn Kuta (1 uur van Canggu) en Seminyak (50 min van Canggu). Verblijf je daar, reken er dan iets meer reistijd bij voor alles wat in centraal- of oost-Bali ligt.  

Goed om te weten: het verkeer

Bali verkeer is dramatisch. Rondom Ubud, Denpasar, Kuta en Seminyak loopt het vaak helemaal vast. Plan dus niet te veel dingen op één dag want het verkeer kan roet in het eten gooien. Houd rekening met langere reistijden om ergens te komen. Per scooter rondreizen is de snelste manier want je kunt tussen de auto’s door. Voor de kortere ritjes boekte ik dan ook vaak een Grab taxi-scooter. Het is ook prima mogelijk om zelf een scooter te huren, maar dat is alleen aan te raden als je goed kunt rijden.

Dagtrips zuid-Bali

1. Zonsondergang bij Uluwatu tempel met de vuurshow

De nummer één dagtrip op Bali is de Uluwatu tempel, aan de zuikant van het eiland. Het is een eindje rijden, maar wat mij betreft mag je het niet missen. Zoals velen combineerden we de Uluwatu tempel met de kecak vuurdansvoorstelling tijdens zonsondergang. Het is even zweten tijdens het wachten op de start (want je zit in de volle zon weg te smelten), maar de show zelf speelt zich af in het zachtere gouden licht met het vuurdeel als de zon onder is. Boek je tickets van tevoren online, want aan de deur kan het uitverkocht raken. Een ander punt: Uluwatu tempel is berucht vanwege de apen. Inderdaad, er lopen veel apen rond. Zolang je rustig blijft, niet lacht of staart naar de apen en geen snacks laat zien laten ze je met rust.

Entreeprijs: 30.000 IDR p.p. voor de tempel, de show kost 150.000 IDR p.p. Het beste te bezoeken vanuit Canggu (1- 1,5 uur).

Bali dagtrips
Bali dagtrips

2. Over de zeebodem lopen bij Tanah Lot

Pura Tanah Lot is niet zomaar een Hindoeïstische tempel. Het is één van de zeven zeetempels die Bali rijk is, gebouwd voor de zeegod Dewa Baruna. Een groot deel van de dag wordt het omgeven door water. Alleen als het eb wordt (einde middag) kun je er naar toe lopen. De tempel betreden is alleen weggelegd voor gelovigen, de rest bekijkt het tempeleiland op afstand. Dit is overigens niet het enige dat je hier kunt zien, er zijn nog zeven andere kleinere tempels op het terrein. Tip: als je met Grab hierheen gaat, vraag of de chauffeur wil wachten voor het terugrijden. Wij merkten dat het moeilijk was een nieuwe Grab te bestellen voor de terugrit.

Entreeprijs: 60.000 IDR per persoon. Het beste te bezoeken vanuit Canggu (30 min).

3. Bezoek Garuda Wisnu Kencana Cultural Park

Toen we naar de Uluwatu tempel gingen zagen we vanuit de taxi al snel een mega standbeeld opduiken. Je kunt het ook zien als je met het vliegtuig landt. Het is de Hindoegod Wisnu, de mythische strijder, op de rug van een arend. Dit 122-meter hoge beeld is onderdeel van een cultureel park dat in 2018 de deuren opende om de cultuur en geschiedenis van het eiland te vieren. Je vindt er nog twee andere gigantische beelden van Wisnu (Vishnu) en de arend. Wat mij betreft is dit park een leuk extraatje als je nog tijd over hebt.

Entreeprijs: 80.000 IDR per persoon. Beste te bezoeken vanuit Canggu (1 uur).

4. Ga strandhoppen op Nusa Penida

Houd tijdens jouw Bali-vakantie zeker tijd vrij voor een dagtrip (of meerdaagse trip) naar het zuid-westelijk gelegen eiland Nusa Penida. Wij bezochten de westkant van dit eiland en gingen langs Crystal Bay, Angel’s Billabong, Broken Beach en Kelingking Bay. Deze volgorde was perfect, want we bouwden op in mooiheid en bewaarden het beste voor het laatste. Kelingking Bay bekijk je in principe van bovenaf. Je kunt ook naar het strand toe, maar de toch naar beneden duurt een uur en het pad is een uitputtingslag (vooral terug naar boven). Ander punt: Nusa Penida lijkt op de kaart een mini-eiland, maar het rondreizen neemt tijd in beslag. De wegen zijn smal en heuvelachtig. Ga op tijd op pad, want vanaf de middag kan het filerijden worden.

Dagtour inclusief privéchauffeur, boot Sanur – Nusa Penida, lunch en hotel pick-up en drop-off: 750.000 IDR per persoon. Reistijd vanuit Ubud of Canggu naar Sanur Port is hetzelfde (40-55 min).

Dagtrips centraal-Bali

5. Pura Ulun Danu Bratan: de drijvende tempel zien

Ook deze tempel heeft een drijvend thema met een ligging in het Beratan-meer. Toen ik hier aankwam was ik verrast door de frisheid. De tempel ligt vrij hoog in de bergen waardoor je de doorgaans tropische Bali-temperaturen even achterlaat. Het complex is een ode aan Dewa Danu, godin van water, rivieren en meren. Het Beratan-meer is ook erg belangrijk voor het dagelijks leven, want het is een irrigatiebron voor de landbouw van centraal-Bali.

Entreeprijs: 75.000 IDR per persoon. Reistijd vanuit Ubud of Canggu is gelijk (1 uur en 15 min).

6. Wandelen in de vallei van de Jatiluwih rijstterrassen

In mijn Ubud-artikel schreef ik al over de Tegalalang rijstvelden, ook bekend als Ceking rijstterrassen. Erg mooi maar ook een beetje toeristisch. Voor een iets authentiekere ervaring (lees: zonder Instagram-schommels) tip ik Jatiluwih rijstterassen. Een uitgestrekt gebied met Mount Batukuru als imponerende achtergrond. Er lopen verschillende wandelroutes doorheen die duidelijk zijn aangegeven met kleuren. Zowel korte als lange routes zijn mogelijk, dus voor iedereen wat wils. Ik volgde een stuk van de gele route, maar als ik meer tijd had gehad dan had ik zeker ook andere routes willen volgen.

Entreeprijs: 40.000 IDR per persoon. Reistijd vanuit Ubud of Canggu is gelijk (1 uur en 15 min)

7. Geniet van de groene oase bij Leke Leke waterval

Hoewel Leke Leke waterval ook faam heeft gekregen via Instagram vond ik hier de gekte weer heel erg meevallen. Wij kwamen na 16.00 uur hier aan en ik telde slechts vier of vijf andere toeristen. Leke Leke is erg fotogeniek vanwege de groene kloof waardoorheen het water naar beneden valt. In vergelijking met andere Bali watervallen is het een kleintje dus goed om te combineren met andere dingen. Grotere watervallen vind je in het noorden van Bali zoals Munduk waterval en Sekumpul waterval.

Entreeprijs: 50.000 IDR per persoon. Reistijd vanuit Ubud of Canggu is gelijk (ca. 1 uur).

Dagtrips Oost-Bali

8. Pura Besakih, de moedertempel van Bali

Op Bali zie je ontzettend veel tempels, maar er kan er maar één de belangrijkste zijn en dat is Pura Besakih. Een eeuwenoude tempel gebouwd op zo’n 1000 meter hoogte tegen de berg én actieve vulkaan Agung. Voor Balinezen is dit één van de meest heilige plekken. Ik vond het mooi om te zien hoe hele families naar het complex kwamen met eten om te offeren aan de goden. Ter voorbereiding: bij het kopen van het ticket heb je de optie voor een shuttlebusje. Overbodig wat mij betreft, want de ingang is 10 minuten lopen. Het ticket komt automatisch met een gids, wat niet verplicht is maar wel handig kan zijn met de forse dosis geschiedenis van deze plek.

Entreeprijs: 60.000 IDR per persoon (inclusief sarong en lokale gids). Met de shuttle erbij is het 90.000 IDR. Het beste te bezoeken vanuit Ubud (1 uur en 15 min).

9. Taman Tirtagangga, loop rond in het waterpaleis

In vergelijking met andere bezienswaardigheden op Bali is Taman Tirtagangga nog niet heel oud. De laatste koning van Bali bouwde dit complex in 1948 als een soort badhuis. Tirtagangga betekent: water van de heilige rivier Ganges. De locatie was niet toevallig gekozen, want hier zit ook een heilige waterbron. Tegenwoordig is het een waterpark met fonteinen en vijvers. Best leuk om rond te lopen, maar helaas ook erg druk vanwege de Instagram-vijver met stapstenen. Het idee is dat je op de stapsteen gaat staan en een foto laat maken met gigantische etende karpers om je heen. Er is niets spontaan aan, want de vissen worden gelokt met voer. Ieder z’n ding, maar het is niet mijn ding.

Entreeprijs: 50.000 IDR per persoon. Het beste te bezoeken vanuit Ubud (1,5 – 2 uur).

10. Lempuyang Gate of Heaven: een mooie & drukke Instagramspot  

De moeder van alle Instagramplekken op Bali is de Lempuyang Gate of Heaven. Bekend geworden van een fotografietrucje waarmee de poort lijkt te drijven op water. Dit is een illusie gecreëerd met een spiegeltje. Ik had de populariteit van deze plek totaal onderschat. Het was voorjaar 2023, nog steeds post-covid periode. Toerisme was nog niet op het oude niveau, dus ik dacht, het zal wel meevallen. Niet dus. Het plein van de poort was gevuld met toeristen en de wachttijd was meer dan 3 uur om dé foto te maken. Ik was ook vrij laat, wat niet meehielp. Het beste kun je net voor openingstijd komen.

Hoe werkt het?

Het proces is best professioneel: je meldt je aan voor een foto en krijgt een nummer. Als je aan de beurt bent, dan geef je jouw telefoon aan iemand die vier foto’s maakt. Stellen krijgen meer foto’s – vier foto’s samen en vier ieder alleen. Onze gids gaf de tip dat aan de andere kant van de poort hetzelfde ritueel plaatsvindt maar dat de rij daar korter is. Komt omdat je daar niet door de poort naar de hemel kijkt. Ook goed om te weten: praat je over Lempuyang dan kun je praten over twee dingen. De poort of de tempel. Hogerop de berg staan namelijk 7 tempels die samen Lempuyang heten.

Entreeprijs: 100.000 IDR p.p., plus 50.000 IDR voor een retourshuttle (de hike omhoog kan best zwaar zijn) en 10.000 IDR voor de huur van een sarong. Het beste te bezoeken vanuit Ubud (2 uur).

De poort zoals het is.

Hoe deze plekken te bezoeken?

Bali dagtrips zoals Uluwatu of Pura Tanah Lot kun je prima zelfstandig regelen met een Grab taxi. Voor ritjes onder een uur is een Grab scooter handig en voor alles daarboven zou ik een auto boeken. Ik heb geen scooterervaring en dus ik huur liever niet een scooter. Plekken in centraal- of oost-Bali kun je het beste combineren in een tour. Ik stelde vaak zelf tours samen via Whatsapp. Heel handig! Ik kan chauffeurs Agus (+62 858-5869-5331 of via Instagram) en Yande (+62 881-3639-848) aanraden. Voorbeelden: ik combineerde Tirtaganggu, Lempuyang en Pura Besakih op één dag (Oost-Bali trip, 750K IDR p.p., cash betalen). Ook combineerde ik Jatiluwih, Leke Leke en Pura Ulun Danu op één dag (Centraal-Bali trip, €650K IDR p.p., cash betalen).

Dat was ‘m, 10 leuke dagtrips vanuit Ubud of Canggu. Deze plekken zelf zijn trouwens ook aanraders. In Canggu raad ik je aan om te surfen op Batu Bolong (goede ervaringen met Sea ‘N Surf) en ontbijtjes te scoren bij Kynd of Superfood, en in Ubud vond ik het leuk om tempels te bezoeken en rijstveldwandelingen te maken. Wat zijn jouw tips voor dagtrips op Bali?

Genoemde prijzen zijn van voorjaar 2023 en kunnen altijd omhoog of omlaag gaan. Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.