Als je aan India denkt, dan denk je waarschijnlijk aan de Taj Mahal, het heerlijke eten, heilig Varanasi en bruisend Mumbai. Maar waar je waarschijnlijk niet aan denkt is street art. Toch bloeit de street art scene in India. Dit is te danken aan St+Art India Foundation, een non-profit organisatie die zich inzet om street art naar meer Indiase steden te brengen. Het doel is om de straten via ‘urban art’ interactiever te maken. Tijdens mijn reis door India sloot ik aan bij een street art tour in Lodhi Colony, het hart van de street art in New Delhi. In deze blog post laat ik je het toffe Lodhi Art District zien.

Lees ook: Zonsopgang bij Taj Mahal: dit moet je vooraf weten.

Lodhi Art District – De eerste street Art wijk in India 

Lodhi Colony is één van de meest rustige buurten van New Delhi. Op een paar autoriksja’s na zag ik bijna geen auto’s en ik hoorde al helemaal geen claxons afgaan. Wat een contrast met Old Delhi! Oorspronkelijk is deze buurt gebouwd om overheidspersoneel te huisvesten. Delhi kent wel meer van deze ‘overheidskolonies’. Toch is Lodhi Colony anders en dat komt door de bijzondere architectuur. Ieder appartementenblok wordt gekenmerkt door een grote muur met in het midden een boogdeur- of raam. Artiesten vonden deze architectuur razend interessant, want de muren zijn perfect voor grote murals. Daarnaast heeft Lodhi een paar andere niet-zo-typische Delhi kenmerken: wijde straten, alles is symmetrisch opgebouwd en het is voetgangersvriendelijk. Bovendien ligt het in het centrum van New Delhi.

Delhi Lodhi Art Distrcit
Street art Delhi Lodhi Colony
Delhi Lodhi Colony

street art tour of zelf op ontdekking

Het eerste Lodhi Street Art Festival vond plaats in 2016. Daarna zijn er ieder jaar nieuwe werken bijgekomen. Tegenwoordig vind je in Lodhi Colony meer dan 50 street art werken. Om meer te leren over de artiesten, sloot ik aan bij een tour van de organisatie Seek Sherpa. Samen met een jonge student (en kunstenaar) liepen we van metrostation Jorbargh naar Khanna Market en zagen we overal kolossale murals. Wil je liever op eigen houtje gaan rondlopen? Dat kan ook! De straten in Lodhi Colony zijn overzichtelijk en het is er lekker rustig. De meeste street art vind je tussen Khanna Market en Meherchand Market. Gebruik de kaart aan het einde van deze bloigpost om navigeren. Ik weet niet wie het gemaakt heeft, maar goed werk!

Helaas biedt Seek Sherpa deze tour niet meer aan. Niet getreurd, St+Art India Foundation runt een tour iedere zondag (september – maart).

Street art Delhi Lodhi
Art District Delhi Lodhi
Street art Delhi

Sociale thema’s aan de kaak gesteld

De rondwandeling was ook een kleine introductie van waar India als een land staat. Zo zie je murals over vrouwenrechten en de selfiegeneratie, maar ook de opwarming van de aarde en klimaatverandering krijgen aandacht. Ik vond vooral de mural van NEVERCREW erg mooi met de meteoriet en de kleine astronaut. Dit mannetje is een metafoor voor een persoon die dingen vanuit een ander perspectief bekijkt. Daarnaast is de mural van de Kathakali-dansers ook erg tof (zie foto header). De twee hoofden stellen de oude en nieuwe generatie voor.

art District Delhi Lodhi
Delhi Lodhi Colony
Street art Lodhi Delhi
Street art Delhi Lodhi
Lodhi Art District Map
Kaart Lodhi Art District.

Andere leuke buurten in New Delhi:

  • Hauz Khas Enclave: drukker dan Lodhi Colony. Dit is een populaire buurt, omdat er veel restaurants, koffiebars en boetiekwinkels zijn. Ook heb je hier een voetgangerszone wat prettig is, want in India heb je bijna geen voetgangerszones.
  • Safdarjung Enclave: ook een kolonie, maar dan gesticht door vastgoedontwikkelaars in de jaren zestig. Tegenwoordig is het een woonwijk. Hier zat ons appartement en dat voelde fijn, omdat het redelijk rustig hier was. Het enige nadeel is dat deze wijk een flink eindje van het metrostation zit.

Waar te slapen in Delhi?

Delhi is gigantisch, dus kies je hotel met zorg uit. Tip: zorg ervoor dat je hotel vlakbij een metrostation zit. Op deze manier hoef je niet in de file te staan met de taxi. OYO Hotels is één van de grootste hotelmerken van India. Klik hier voor een overzicht van alle OYO hotels in Delhi.

Zou jij ooit naar New Delhi gaan? En ben jij ook zo’n fan van street art?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.