Mijn laatste blogpost was een terugblik op 2016 en het is inmiddels al halverwege februari. Oeps! Maar goed, ik heb dan ook een goede reden hiervoor: ik maakt een reis door India en Sri Lanka! Twee landen die totaal niet met elkaar te vergelijken zijn. Woestijn tegenover bergen, drukte tegenover rust en oude steden tegenover groene jungle. Het was een onvergetelijke reis met een schat aan mooie momenten. En mijn eerste blogpost over India moet natuurlijk over crazy Delhi gaan. De plek waar we aankwamen vanuit Nederland en waar we onze eerste indrukken van India opdeden. In dit artikel vertel ik je over de drukste en minst drukke buurt in de Indiase hoofdstad en laat ik je ontzettend veel street art zien.

Join the crowd: Chandni Chowk

Wil je meteen goed kennismaken met de gekte van India? Neem dan de metro (gele lijn) naar Chandni Chowk in Old Delhi en baan je een weg door de marktstraatjes naar het Lal Qila (Rode Fort) of Jama Masjid (Vrijdagsmoskee). Chandni Chowk staat garant voor overbevolkte markten, toeterende autoriksja’s, oneindige files en letterlijk nul personal space in de mensenmassa. Yes, ook wij doken Chandni Chowk in op onze eerste dag en deden dit ook nog eens om 5 uur ’s middags. Niet heel slim, want mensen komen uit de kantoren en gaan de stad in. Extra druk dus. Ik ga niet liegen. Het was intens. Ik had best moeite om door de mensenmassa en het toeterende verkeer heen te kijken en toch nog de schoonheid te zien. Na een korte stop bij het Rode Fort (helaas gesloten) en een snelle hap bij de MacDonalds (veel vegetarische opties!) gingen we daarom snel weer terug naar ons rustige appartementje. Het was even genoeg gekte voor één middag. Het oude Delhi écht ontdekken bewaren we wel voor een volgende keer India.

Old Delhi India

Rode Fort Delhi India

Lodhi Colony, de eerste Public Art District in India 

Gelukkig heeft New Delhi veel meer te bieden dan chaos, drukte en toeters. Zelf was ik erg gecharmeerd van de buurt ‘Lodhi Colony’ en niet geheel verrassend kwam dat door het grote aanbod street art dat hier te vinden is. Dankzij het ST+ART Festival, dat begin 2016 plaatsvond, heeft Lodhi zich ontwikkeld tot de eerste open air street art district in India. De gevels in deze wijk laten murals zien van meer dan 25 internationale artiesten. Om de beste werken te kunnen zien sloot ik me aan bij een tour van de organisatie Seek Sherpa. Samen met een jonge student liepen we van metrostation Jorbargh naar Khanna Market en zagen we letterlijk murals op iedere straathoek. Rondwandelen door deze wijk kun je ook prima zelf, want de straten zijn redelijk overzichtelijk. Maar dan mis je natuurlijk wel een stukje achtergrond.

Delhi street art Lodhi

Street art Delhi Lodhi Colony

Street art Delhi Lodhi Colony

Weg van de massa: rust in Lodhi

Wist jij trouwens dat Lodhi Colony één van de rustigste buurten van Delhi is? Ja echt! Het is hier ongekend rustig voor Indische begrippen. Op een paar autoriksja’s na zie je hier bijna geen auto’s en hoor je al helemaal geen claxons afgaan. Wat een contrast met Old Delhi! Oorspronkelijk is deze buurt gebouwd om overheidspersoneel te huisvesten. Delhi kent wel meer van deze ‘overheidskolonies’. Maar Lodhi Colony heeft een bijzonder kenmerk die je niet in andere buurten gaat tegenkomen. Dit zijn de open boogdeuren- of ramen die twee appartementenblokken met elkaar verbinden en een mooi kijkje naar binnen geven. Ik heb deze bouwstijl nog nooit ergens anders gezien! En street art maakt hier heel handig gebruik van.

Street art Delhi Lodhi

Street art Delhi Lodhi

Street art Delhi

De rondwandeling was ook een kleine introductie van waar India nu als een land staat. Zo zie je murals over de vooruitgang van vrouwen en de selfiegeneratie, maar ook de opwarming van de aarde en klimaatverandering krijgt aandacht. Ik vond vooral de mural van NEVERCREW erg mooi met de meteoriet en de kleine astronaut. De astronaut is een metafoor voor een persoon die dingen vanuit een ander perspectief kan zien. Ook vond ik de mural van de Kathakali-dansers erg mooi (zie foto header). De twee hoofden stellen de oude en nieuwe generatie voor. Zie je bijvoorbeeld op één van de hoofden een radio? Ook het batman hoofd in het open raam is een grappig detail.

Street art Delhi Lodhi

Street art Delhi Lodhi

Street art Lodhi Delhi

Street art Delhi Lodhi

Andere aangename buurten in New Delhi:

  • Hauz Khas Enclave: drukker dan Lodhi Colony. Dit is een populaire buurt, omdat er veel restaurants, koffiebars en boetiekwinkels zijn. Ook heb je hier een voetgangerszone wat prettig is, want in India heb je bijna geen voetgangerszones.
  • Safdarjung Enclave: ook een kolonie, maar dan gesticht door vastgoedontwikkelaars in de jaren zestig. Tegenwoordig is het een woonwijk. Hier zat ons appartement en dat voelde fijn, omdat het redelijk rustig hier was. Het enige nadeel is dat deze wijk een flink eindje van het metrostation zit.

Zou jij ooit naar New Delhi gaan? En ben jij ook zo’n fan van street art?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.