India. Mijn vriend en ik hadden 3 weken de tijd om een glimp op te vangen van dit gigantische land. We kozen voor een reis dwars door de noordelijke provincie Rajasthan gecombineerd met steden zoals Delhi, Mumbai, Agra en Varanasi. Het resultaat: een waanzinnige afwisseling in geuren, kleuren en landschap. India is een overweldigend land. Mijn zintuigen stonden continu op scherp, maar juist dat maakte het land voor mij zo interessant. Bovendien is er in India ook zoveel moois te zien. In deze blogpost laat ik je onze India route van 3 weken zien.

India in 3 weken

Laten we vooropstellen dat het altijd fijner is als je meer tijd hebt. India is gigantisch, dus 3 weken geeft je slechts een eerste indruk van wat het land te bieden heeft. Meer tijd is altijd beter, dan kun je ook wat rustiger reizen. Maar ik weet ook, we hebben allemaal een beperkt aantal vakantiedagen. Dus hier is wat je in 3 weken tijd kunt zien.

Red Fort India Delhi 3 weken
3 weken in India, he start vaak in Crazy Delhi.

Crazy Delhi: 2 dagen

We begonnen onze reis recht in het chaotische hart van het land, in Delhi. Eerlijk gezegd, niet de meest aantrekkelijke bestemming in India. En als ik dit zeg, dan heb ik het vooral over het oude deel van Delhi. De paar uurtjes die ik daar heb doorgebracht, stonden in het teken van een toeterend geweld van motor- en fietsriksja’s en een krioelende mensenmassa op Chandni Chowk. Waarom moet je toch naar Old Delhi gaan? Nou, je vindt hier een aantal fantastische bezienswaardigheden zoals het Rode fort en de Jama Masjid moskee.

Lodhi Art District

Gelukkig is het niet overal in Delhi druk en chaotisch. Het nieuwe deel van Delhi biedt een hele andere ervaring. Wij brachten een middag door in Lodhi Colony. Een groene buurt met nul toetende motorriksja’s en muren vol street art. Een andere fijne plek in Delhi is de Gurudwara Bangla Sahib tempel, de grootste Sikh tempel in Delhi.

Waar te slapen: LetsBunk Poshtel: 8,2 op Booking.com + het zit in het hippe Hauz Khas
Lees ook: Street art in New Delhi: het creatieve Lodhi Art District.

Delhi India 3 weken

Gouden stad Jaisalmer: 2 dagen

Per nachttrein gingen we op weg naar de woestijnprovincie Rajasthan. Onze eerste bestemming was Jaisalmer, ook wel de gouden stad van India genoemd. In Jaisalmer draait alles om twee dingen: het Gouden fort en de Tharwoestijn. Beide plekken zijn prachtig, maar vertellen tegelijkertijd ook een tragisch verhaal. Het fort verzakt al jaren door een verouderd riolerings- en afvoersysteem. De groei aan hotels en souvenirwinkeltjes binnen het fort heeft dit alleen maar erger gemaakt. Om hier niet aan bij te dragen, wordt daarom ook geadviseerd een hotel buiten het fort te zoeken. In de Tharwoestijn worden vrijwel alle toeristen een op een dromedaris aangeboden. Soms wel met vier man tegelijk op de rug van zo’n dier. Ik ben een fel tegenstander van dierenentertainment en daar hoort voor mijn gevoel ook de toeristische dromedarisritjes bij. Verandering begint bij de reizigers zelf.

Waar te slapen: Garh Meera Boutique Hotel: 9,4 op Booking.com + uitzicht vanaf het dakterras op het fort.
Lees ookJaisalmer: dingen om te doen & dingen om te vermijden

Jaisalmer India 3 weken
Jaisalmer India 3 weken

Blauw Jodhpur: 3 dagen

Na Jaisalmer gingen we op weg naar de blauwe stad Jodhpur, mijn favoriete stad in Rajasthan. Een wirwar aan levendige straatjes, baori’s (waterputten) die allen kunstwerken op zich zijn en het dominerende Meherangarh fort hoog op een heuvel boven de stad. Uiteraard mag je het hoogtepunt van de stad niet overslaan: het beroemde blauwgekleurde centrum. Dit is een wijk waar veel muren blauw zijn geverfd. Een prachtig decor om een middagje in rond te slenteren! Over de reden voor de blauwe kleur lopen de verklaringen uiteen. De een zegt dat de blauwe verf muggen en termieten weert, de ander zegt dat de blauwe verf verwijst naar de vroegere bewoners vanuit de hooggeplaatste Brahman kaste. Wat het ook mag zijn, de wijk is in ieder geval een plaatje!

Waar te slapen: Dev Kothi Boutique Heritage Stay: 9,3 op Booking.com + mooi uitzicht op het fort vanaf het dakterras.
Lees ook: Jodhpur bezienswaardigheden: wat te doen in de blauwe stad.

Jodhpur India 3 weken

Middag in Ranakpur

De rit van Jodhpur naar Udaipur duurt zo’n vijf uur, maar met de Indische gatenkaas aan wegen kan het met gemak langer duren. Wij kozen ervoor om een tussenstop te maken in Ranakpur, waar één van de belangrijkste jaïn tempels van India staat. Het jaïnisme is een afgeleide van het hindoeïsme. De witmarmeren tempel in Ranakpur is zowel van buiten en binnen prachtig om te zien. Er wordt geschat dat 144 pilaren de tempel ondersteunen en iedere pilaar is een kunstwerk op zich. De ochtenden staan in het teken van diensten, maar vanaf 12.00 uur ’s middags zijn bezoekers welkom. Mocht je de tempel willen bezoeken, dan zijn er een aantal strenge regels wat je wel en niet de tempel in mag nemen. Zo mag je geen leren riemen, tassen, flesjes water en etenswaren meenemen. Ook moet je voor ieder fotoapparaat een geldig toegangskaartje kopen.

Ranakpur India 3 weken

De witte stad Udaipur: 2 dagen

Na goud- en blauwgekleurde steden volgde de witte stad Udaipur. Udaipur was voor mij de ultieme ontspanbestemming. Voor mijn gevoel was deze stad minder druk en chaotisch dan de andere steden. We maakten een boottocht over het Pichola meer, namen een kijkje bij de hindoeïstische Jagdish tempel en liepen een rondje over het witte eilandhotel Lake Palace. De leukste activiteit in Udaipur was de kookworkshop bij Shashi. Een vrouw met een krachtig verhaal en een flink talent voor koken. Wij hebben hier de allerlekkerste gerechten van onze hele reis door India geproefd! Voor ons gevoel waren twee dagen in Udaipur te kort. Ik had met liefde nog een dagje langer gebleven.

Waar te slapen: Jagat Niwas Palace Hotel: 9,0 beoordeling op Booking.com + mooi uitzicht over Pichola Lake
Lees ook: Ontspannen Udaipur: 5 dingen om te doen in de witte stad.

Udaipur India

Pink City Jaipur: 3 dagen

De laatste bestemming van het kleurrijke Rasjasthan-kwartet was Jaipur. Jaipur wordt ook wel de roze stad genoemd, maar eigenlijk heeft de stad meer een terracotta oranje kleur. Op onze eerste dag in Jaipur maakten we een fietstour door de stad met Cyclin’ Jaipur. Super leuk! Op onze tweede dag bezochten we het prachtige stadspaleis en het Amber fort. Helaas is diervriendelijk toerisme nog niet doorgedrongen in India. Bij het Amber Fort stonden beschilderde olifanten in rijtjes opgesteld om de toeristen de heuvel op te dragen. Een olifantenritje klinkt leuk, maar realiseer je goed dat deze ritjes het resultaat zijn van dierenmishandeling. Lees er hier meer over.

Waar te slapen: Hotel Pearl Palace: 9,0 op Booking.com + rooftop restaurant met lekkere thali’s
Lees ook: Fietstour Jaipur: op de pedalen in de roze stad.

Jaipur India Azie
In een India route van 3 weken mag Jaipur niet ontbreken.

Een middag in Fatehpur Sikri

Op weg van Jaipur naar Agra maakten we een tussenstop in de oude stad Fatehpur Sikri. In de zestiende eeuw was deze stad de hoofdstad van het islamitische Mogolrijk. Helaas was deze status maar voor korte duur, want na 14 jaar werd de stad compleet verlaten. Het resultaat: een spookstad waar niemand meer woont. Bij het inlezen voor onze reis door India intrigeerde zo’n status mij wel. Zoals ik in mijn artikel over Fatehpur Sikri al vertelde, kijk ik met gemengde gevoelens naar deze stad terug. Ja, het is een prachtige historische plek om te bezoeken, maar het is ook een plek met een nare kant. Opdringerige verkopers, scams, nepgidsen, in Fathepur Sikri had ik het gevoel altijd op mijn hoede te moeten zijn.

Lees ook: Fatehpur Sikri: mijn ervaring in de verlaten Mughal stad.

Fatehpur Sikri India

Agra & Taj Mahal: 2 dagen

Op de pracht en praal van de Taj Mahal na is de reputatie van Agra niet heel best. Het staat bekend als een vieze en drukke stad, maar eigenlijk vond ik het wel meevallen. Ja, Agra was druk, maar welke stad in India is niet druk. Ook was ik blij verrast door de brede boulevard die naar de Oostpoort van de Taj Mahal leidde. Schoon, netjes en verlicht. Wij bezochten de beeldschone Taj Mahal in de vroege ochtend tijdens zonsopgang. Helaas hadden we die ochtend te kampen met een flinke pak mist. Het magische moment om de Taj Mahal in het ochtendgloren te bewonderen was er dus niet. De Taj Mahal speelde verstoppertje. Toch had de mist ook voordelen, want toen de zon eenmaal doorbrak, viel er een mystiek sfeertje over de trekpleister heen. Kijk, zo heeft elk nadeel ook een voordeel.

Waar te slapen: The Coral Tree Homestay: 9,5 op Booking.com + heerlijke diners aan de gezamenlijke tafel
Lees ook: Een onvergetelijke ochtend: zonsopkomst bij Taj Mahal.

Agra Taj Mahal India
Taj Mahal, één van de hoogtepunten op een India route van 3 weken.

Spiritueel Varanasi: 2 dagen 1 dag

Vanuit Agra pakten we de trein naar Varanasi. Het werd een treinreis die we nooit meer zullen vergeten. We hadden 12 uur vertraging, waardoor we niet om 10.00 uur ’s ochtends aankwamen, maar om 22.00 uur in de avond. Een hele dag ging op in rook. We kregen in de trein ook geen updates over de vertraging, dus wij hadden geen idee wanneer we op onze bestemming zouden aankomen.

Bliksembezoek aan de heilige stad

Ondanks dat we uiteindelijk maar één dag in Varanasi hadden, hebben we wel erg genoten van deze stad. We maakten een boottocht over de heilige Ganges, aanschouwden de openbare crematies en schoven in de avond aan bij een spirituele Aarti ceremonie. Tip voor reizigers die van een wijntje of biertje houden: in de heilige stad wordt vrijwel geen alcohol geserveerd in restaurants. Toch is het soms wel mogelijk om een biertje te drinken als je er naar vraagt, dan word je verwezen naar een kamertje achter in het restaurant.

Waar te slapen: Stay Banaras Boutique Hotel: 8,4 op Booking.com + rustig hotel in chaotisch Varanasi
Lees ook: Speeddate met Varanasi: dingen om te doen in minder dan 24 uur

Varanasi India Azie

Gigantisch Mumbai: 3 dagen

Vanuit Varanasi vlogen we naar miljoenenstad Mumbai. De stad die voorheen door het leven ging als Bombay. Mumbai is een stad met een aantal leuke wijken. Wandel bijvoorbeeld een rondje door de wijk Fort en aanschouw de overgebleven koloniale architectuur, loop de boetiekwinkeltjes af in hipsterbuurt Khala Goda of word ontdekt als Bollywoodster in Colaba. Heb je genoeg van de drukte in Mumbai? Ga dan naar Chowpatty Beach. Locals komen hier graag in de avond om de zonsondergang te bekijken en een hapje te eten bij de streetfood trucks. Ik raad je ook aan om een rondje te lopen over stadsboulevard Marine Drive om de Art Deco Architectuur te bewonderen en een kijkje te nemen bij de opvallende groene beeldencollecties in de Hanging Gardens.

Waar te slapen: Abode Bombay: 9,0 op Booking.com + prachtige styling
Lees ookMumbai bezienswaardigheden: 10 dingen om te doen in de Indiase metropool

Mumbai India Azie

En dat was het: een reis van bijna 3 weken door India. Een eerste kennismaking met dit fascinerende land. Zou ik nog een keer terug willen naar in India? Ja, India is zo’n divers land. Op mijn wensenlijstje staat het groene zuiden van India. Bovendien biedt het heerlijke vegetarische eten een perfect excuus om nog eens een keer terug te keren naar deze exotische bestemming.

tips voor reizen door India

  • Het Indiase treinsysteem is hopeloos verouderd. Trek er dus voldoende tijd voor uit, want het komt regelmatig voor dat treinen te laat vertrekken en onderweg een aantal keren stil zal staan.
  • Wij bezochten India in de maand januari en wij hadden van tevoren in ons hoofd dat het in India altijd warm is. Dat viel dus vies tegen. In Rajasthan, Agra en Varanasi was de maximumtemperatuur vaak slechts 18 graden. Reis je in deze periode naar Noord-India, neem dan een paar extra truien of vesten mee.
  • Als vrouw is het handig om een paar sjaaltjes mee te nemen. Je kunt hiermee je schouders of hals bedekken of eventueel voor je mond houden voor de uitlaatgassen en andere nare geurtjes.
  • Oordopjes in India zijn onmisbaar. Het is namelijk nooit stil, ook in de nacht hoor je van alles. In Rajasthan werden we bijvoorbeeld gek van de roedels honden die ’s nachts actief waren en niet ophielden met blaffen.
  • Indiase steden zijn niet geschikt voor dwalen en struinen. Afstanden zijn groot, het verkeer is chaotisch en er zijn vaak geen stoepen. Het kan dus fijner zijn om voor die paar centen een tuk-tuk te regelen, een taxi te pakken of een Uber te bestellen.

Staat India op jouw wensenlijstje?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.