Mumbai, beter bekend onder de oude naam Bombay, is de grootste stad van India. Het was mijn eerste keer in deze stad en hoe kun je het beste een nieuwe stad verkennen? Met het lekkerste eten van de stad. We boekten een street food tour bij Reality Tours. Dit is een organisatie die 80% van hun inkomsten investeren in de lokale Dharavi sloppenwijk, de grootste sloppenwijk ter wereld. Een tour die teruggeeft aan de lokale maatschappij, daar draag ik graag een steentje aan bij. Bovendien is de Indiase keuken mijn favoriet.Ik laat je zien hoe deze Mumbai street food tour eruitzag.
Mumbai street food tour: zo ziet dat eruit
Snacken op Chowpatty Beach
Na een meet-up op het drukke Churchgate station start de tour op Chowpatty beach vlabij het bekende Marine Drive. De middag is al bijna voorbij en de avond staat voor de deur. We zagen meteen dat de strandcultuur hier net iets anders is dan in Nederland. Op een mooie zomerdag liggen de stranden in ons kikkerlandje overdag helemaal vol en ’s avonds gaat iedereen naar huis. In Mumbai is het andersom: overdag is bijna niemand te bekennen op het strand, maar ’s avonds zoeken hele gezinnen vertier op het strand. Niet om te zwemmen, maar om te relaxen en lekker te eten voor een habbekrats. Bij de ingang van het strand staat namelijk een rij food trucks opgesteld. Dit vormde de start van onze food tour. Onze eerste snack van de avond was Pani Puri, een krokant schelpje gevuld met koud groentewater die je in één keer in je mond stopt. Het is een flinke hap, maar de combinatie van pittige en zoute smaken vond ik wel erg lekker. Je moet snel door eten, want je bestelt ze vaak in porties van 3 of 5 die je achter elkaar krijgt.
Must try in Mumbai: Pani Puri & Pav
Onze gids liet ons zien dat er diverse varianten van de Pani Puri bestaan. Koud, warm, droog, nat of met saus: alles is mogelijk. De volgende snack was een bordje Dahi Batat Puri. Dezelfde krokante schelpjes, alleen dit keer warm en met kruiden en een yoghurtsaus. Het derde hapje was de Pav Bhaji. Een typisch fastfoodgerecht voor Mumbai met een Europese invloed: de Pav (een licht gezoet wit bolletje). De Portugezen introduceerden dit broodje (afgeleid van het Portugese Pão) in de zestiende eeuw als variatie op rijst. Sindsdien is de Pav niet meer weg te denken uit Mumbai. Je eet Pav Bhaji als volgt: je breekt een stukje van het brood af en doopt het in de Bhaji, een saus van groenten, aardappelen en kruiden. De smaak was goed, maar het broodje had voor mij geen bijzondere smaak. Het vierde hapje rondde deze snackronde goed af: Kulfi. Dit is zoet ijs.
Bruisend Mohammed Ali Road
Vanaf Chowpatty Beach pakken we een taxi naar een andere kant van de stad. De volgende stop was de Khau Galli op Mohammed Ali Road. Khau Galli betekent ‘snacksteeg’ en je vindt ze overal in Mumbai. Mohammed Ali Road is één van de oudste buurten van Mumbai en staat bekend om zijn vleesspecialiteiten. Gelukkig hield de gids ook rekening met mij als vegetariër. Naast de vleesgerechten kwam ook één vegetarische optie op tafel: een pittige eiwrap. Eigenlijk vond ik het prima dat ik maar één hapje kreeg, want ik zat nog redelijk vol van de snackronde op het strand. Mijn vriend daarentegen (die ook aardig vol zat) kreeg drie flinke vleesgerechten om te proberen. We waren de enige twee deelnemers voor deze tour, dus hij kon het niet met anderen delen. Hij probeerde nog duidelijk te maken dat hij al best vol zat, maar die smoesjes gingen er niet in bij onze Indiase gids. Mannen hebben altijd ruimte voor eten!
Tijd voor een Indiaas toetje: jalebi
Er is altijd nog een gaatje te vinden voor een toetje. We gingen voor huisgemaakt ijs en jalebi. Twee desserts met een zeer verschillende smaak. De jalebi was erg plakkerig en ziet er op het eerste oog niet zo aantrekkelijk uit. Het hapje is te vergelijken met een gefrituurde donut gedoopt in suikerwater. Ons exemplaar was donkerbruin van kleur, maar we hebben ook oranje versies in Rajasthan gezien. Mijn vriend was geen fan van de jalebi, maar ik vond het lekker. We kochten deze toetjes bij winkeltjes die al een lange tijd meegaan. Het ijs kwam van Taj Icecream, geopend in 1887 en gerund door de familie Icecreamwala (hoe toepasselijk) en de jalebi kwam van J.J. Jalebi, geopend in 1947. De mannen zaten hier als echte bazen de kleverige snack uit te serveren. Perfect fotomateriaal!
Mumbai street food tour: doen of niet?
Ik vond deze tour een geweldige (en veilige) kennismaking met het aanbod aan street food in Mumbai. Ik zou wel aanraden met een rommelende maag aan deze tour te starten, want je krijgt enorm veel eten om te proeven. Aangezien wij de enige twee deelnemers waren, kregen wij ook nog eens extra veel voorgeschoteld. Maar alles wat we hebben geproefd, was wel ontzettend lekker. Bovendien bood deze tour ons meer inzicht in het leven van jongeren in India. Onze gids vertelde ons onder andere hoe hij zijn vrouw heeft ontmoet. In India regelen de ouders het huwelijk waarvoor zij een geschikte partner zoeken. Onze gids had alleen een ander meisje op het oog dan zijn ouders. Stiekem ontmoetten ze elkaar iedere week in een taxi. Ze betaalden de chauffeur om eindeloos rondjes te rijden, zodat ze zonder gezien te worden door familie bij elkaar konden zijn. Dit ging een tijdje zo door, totdat ze besloten de band met hun ouders te verbreken om samen te zijn. Voor ons liet dit duidelijk zien hoe moeilijk vrije liefde in andere culturen kan zijn.
Zou jij deelnemen aan een street food tour in India?