Jodhpur vormde de derde stop op mijn reis door Noord-India en mijn verwachtingen waren hooggespannen. Waarom? Zoek maar eens naar Jodhpur op het internet en je ziet al snel de mooiste foto’s van blauwgekleurde huizen voorbijkomen. Natuurlijk ben ik op zoek gegaan naar de ‘blue city’, maar dit is niet het enige wat ik deed. Jodhpur biedt nog veel meer. Een gigantisch fort, een beeldschoon paleis, diverse uitkijkpunten, kleurrijke markten en vriendelijke mensen: het was de combinatie van dit alles wat een positieve indruk achterliet. Jodhpur is regelrecht in mijn rijtje favoriete steden terecht gekomen. In deze blogpost vertel ik je over 7 bezienswaardigheden in Jodhpur die je zeker niet mag missen.

7 toffe bezienswaardigheden in Jodhpur

1. Het imponerende Mehrangarh Fort

Jodhpur wordt gedomineerd door een gigantisch fort dat hoog boven de stad uitsteekt. Maak kennis met het Mehrangarh Fort, één van de grootste forten in India. Het fort torent 125 meter boven Jodhpur uit. Niet alleen de ligging is indrukwekkend, ook de muren rondom het fort. De dikke zandsteenmuren laten zien dat dit fort niet makkelijk te veroveren was. Van de zeven poorten die het bouwwerk telt, zal ik één poort nooit vergeten. Dit is de Loha Pol, een ingang met een luguber verhaal. De vijanden gebruikten vaak op hol gedreven olifanten om de deuren open te breken. De maharadja had daar iets op bedacht: hij zette ijzeren punten op de deur van de Loha Pol waardoor de olifant zichzelf doodstak. Net achter de Loha Pol vind je een rij handafdrukken op de muur. Deze handjes verwijzen naar de oude Sati traditie waarbij Koninklijke weduwen zichzelf opofferde nadat haar man was overleden. Een vrouw hoorde haar maharadja namelijk niet te overleven.

mehrangarh fort jodhpur
Geniet van het uitzicht over de blauwe stad

Binnen de muren van het Mehrangarh Fort vind je diverse paleizen en musea, zoals de Moti Mahal (het parelpaleis) met kleurrijke glas-in-lood-ramen. Een tip ter voorbereiding: het kan in de paleizen koud aanvoelen. De architect heeft het geheel zo ontworpen dat de wind altijd kan binnenkomen, en dat merk je! Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Chamunda Mata tempel, een kleine witte pagode op de hoek van de stadsmuur. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de ‘blauwe stad’.

Mehrangarh fort jodhpur
Het gigantische Mehrangarh Fort, één van de mooiste bezienswaardigheden in Jodhpur.

2. Geniet van de rust bij het Jaswant Thada

Vanaf de poorten van het Mehrangarh Fort is het een kleine kilometer lopen naar het volgende hoogtepunt: de Jaswant Thada. Een herdenkingsplaats voor de maharadja Jaswant Singh II, gebouwd in 1899. Het witte marmer is een sterk contract met het donkerbruine kleurtje van het fort. Ook een contrast is de rust; terwijl het fort door iedere toerist wordt bezocht, slaan de meeste de Jaswant Thada over. Deze herdenkingsplaats heeft natuurlijk niet de glorie van het fort, maar het is wel prachtig ingericht met veel oog voor details en een bloeiende groene tuin. Bovendien kun je vanaf het terras goed zien hoe hoog het Mehrangarh fort uitsteekt boven de stad.

jaswant thada jodhpur
Vaak overgeslagen op het lijstje bezienswaardigheden, maar zeker de moeite waard: Jaswant Thada in Jodhpur. 

3. Het extravagante Umaid Bhawan Paleis

Jodhpur is een stad van superlatieven. Niet alleen staat hier één van de grootste forten in India, ook is één van de grootste paleizen ter wereld in Jodhpur te vinden. Op de top van de Chittar heuvel staat het Umaid Bhawan Paleis, gebouwd tussen 1929 en 1942. De koning had met de bouw een nobel doel voor ogen: werkgelegenheid creëren voor de boeren die getroffen waren door de mislukte oogsten en hongersnood. En dat deed het: zo’n 3.000 mensen werkten mee aan de bouw van dit extravagante paleis voor de koning. Door het zachtroze kleurtje en het grote formaat is het een opvallende verschijning. Je zou zo’n paleis eerder in Europa verwachten dan in India. Tegenwoordig vind je in het paleis een museum, het hooggewaardeerde Taj Palace Hotel en de privé vertrekken van de voormalige Koninklijke familie. Een bezoekje aan het museum is leuk, maar je komt vooral voor de buitenkant naar deze plek.

Jodhpur India palace
Jodhpur India palace
Het Umaid Bhawan Paleis, een mix van India en Europa.

4. Op huizenjacht in de blauwe stad

In de reisgidsen staat Jodhpur voornamelijk bekend om één kenmerk: de blauw gekleurde huizen rondom het Mehrangarh Fort. De reden voor de blauwe kleur is nog altijd onbekend, maar er doen zich wel een aantal oude verhalen de ronde. Trek er een middag voor uit en dwaal door de ‘blauwe buurten’ heen. Loop vanaf de Sardar Bazaar naar het fort toe en je komt de indigo gekleurde huizen vanzelf tegen. Wat ons ook verbaasden, was hoe vriendelijk en relaxt de locals waren. Niemand probeerde ons iets te verkopen. Het is een echte woonwijk: locals doen een wasje, gaan op weg naar werk of doen een boodschap. Het voelde daarom als een kijkje in het lokale leven. Zo werden we begroet door een groepje kletsende senioren en aangesproken door schoolgaande kinderen voor een klein praatje.

Lees ook: mijn fotoreeks met de mooiste foto’s van de blauwe stad.

Blauwe stad India
Locals India
Twee lokale jongens die mij vroegen een foto van hen te maken. Zomaar, omdat het kan!

5. Relax op de trappen van de step well

Rajasthan is een droge woestijnregio en daarom vind je verspreid door de deelstaat zogenaamde Baori’s. Deze waterputten zijn monumentale meesterwerken op zich; de architectuur is te vergelijken met een omgekeerde piramide. Deze vorm had ook een praktisch doel: door de trappen konden mensen makkelijk water uit de put halen en de put onderhouden. Je hebt al kunnen lezen over de Chand Baori, één van de grootste waterputten in Rajasthan op een half uurtje reisafstand van Jaipur. Ook in Jodhpur vind je een mooi exemplaar: de Toor Ji Ka Jhlara stepwell. Het is een kleinere waterput dan de Chand Baori, maar wel eentje midden in de oude stad van Jodhpur. Een perfecte plek om in de namiddag op de treden te gaan zitten en te genieten van de zon.

Jodhpur India step well
Waterputten zijn ook bezienswaardigheden in Jodhpur.

6. Spot de kleinste winkels van Jodhpur

Ik vind het heerlijk als ik kan struinen door een stad en in Jodhpur kan dit prima. Natuurlijk blijft het India en heb je op straat te maken met de dagelijkse chaos: rondhangende koeien, blaffende honden, tientallen riksja’s en toeterende scooters. Ook zijn er in de oude stad bijna geen stoepen te vinden en de straten zijn verre van egaal. Maar hey, als je dat eenmaal in de smiezen hebt, dan komt het helemaal goed. Jodhpur is een levendige stad en het straatleven biedt tal van fotografische details die je niet wil missen. Mijn favoriete bezigheid in de stad was het spotten van de winkeltjes. Niet omdat ik zo graag wilde shoppen, maar omdat het formaat mij altijd verraste. De winkeltjes waren af en toe ontzettend klein en verstopt. Zo zag ik een groentewinkel verstopt onder een trap. Je vraagt je af hoe zo’n man zijn winkel is binnengekomen (of binnen gekropen)?

India winkels
India shops
Een winkeltje onder de trap of in een nisje; je ziet het in Jodhpur.

7. Ga op in het marktgewoel op de Sardar Bazaar

Maak kennis met de Indiase drukte op de Sardar Bazaar. Rondom de markante negentiende-eeuwse Klokkentoren wordt vrijwel iedere dag een markt opgebouwd. Je vindt hier de meest kleurrijke sari’s, armbanden, specerijen en groenten. De drukte op de markt kan nogal overweldigend zijn, zeker met de (soms erg jonge) verkopers die je bijna niet met rust willen laten. En tussen al deze mensen crossen ook nog riksja’s en scooters heen en weer. Mijn tip: observeer het marktgewoel vanaf de zijlijn met een kopje masala chai in de hand. Ik deed dit zelf ook vanaf het terras van café Royale. De bediening hier is niet snel, maar het eten en drinken is prima.

Sardar Market
Het marktgewoel op de Sardar Bazaar. 

En dat was mijn lijstje met 7 leuke bezienswaardigheden in Jodhpur. Zou jij deze stad willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Mooi artikel! Wat een bijzondere stad is dit met name de blauwe huisjes en het prachtige fort.
    Hoelang ben je in totaal in India geweest en welke route heb je gemaakt ? Ik vraag dit omdat ik bezig ben met trip naar India (icm Nepal) te plannen. Alle tips zijn welkom en ik houd je blog in de gaten

    • Esther Reply

      Hoi Eric! Wat leuk dat je een reis naar India plant. Ik ben in totaal een kleine drie weken in India geweest. Ik ben gestart in Delhi, vervolgens ben ik naar Jaisalmer gereisd en daarna Jodhpur, Udaipur en Jaipur. Na Rajasthan ben ik naar Agra en Varanasi gegaan en vanuit Varanasi ben ik naar Mumbai gevlogen. Ik vond deze route echt een toproute! Ik heb veel kunnen zien in een korte tijd. De beste tip die ik kan geven voor India is: neem goede oordopjes mee! In India is het altijd luid!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.