Agra, de thuishaven van de wereldberoemde Taj Mahal en één van de must-sees tijdens onze reis door Noord-India. Over het algemeen worden er twee momenten aangeraden om dit hoogtepunt te bezoeken: zonsopgang en zonsondergang. Het is dan niet te heet en niet te druk. Wij kozen voor de zonsopkomst en dat was een erg goede beslissing. Het bezoek was een magische ervaring! In dit artikel vertel ik je wat je kan verwachten bij de zonsopkomst bij de Taj Mahal en ik geef je een aantal tips.

Lees ook: Taj Mahal afgevinkt? Deze bezienswaardigheden in Agra zijn ook de moeite waard!

06.30 uur: vermijd deze twee fouten

Zonsopkomst Taj Mahal betekent vroeg opstaan. Onze wekker ging om kwart voor zes. Dit lijkt overdreven vroeg, maar achteraf was het een goede zet. Onze weg naar de Taj Mahal ging gepaard met wat obstakels. We maakten twee stomme fouten. De eerste fout was niet vertellen aan de homestay dat we zeer vroeg opstonden om de Taj Mahal te bezoeken. Het resultaat: een groot gesloten hek. Gelukkig werd na wat rammelen de bewaker aan de andere kant wakker en opende de deur. De tweede fout was de aanname dat je entreetickets kunt kopen bij de Oostpoort. Wrong! Tickets voor de Oostingang zijn alleen te koop bij het ticketkantoor op het Shilgram parkeerterrein (1 kilometer van de poort af). Best een stukje lopen.

Ga op tijd naar het ticketkantoor (of koop tickets online)

Om kwart over zes liepen we het ticketkantoor binnen. Ruim op tijd, want de ticketverkoop start een half uur voor zonsopkomst (in januari 2017 ca. 06.30 uur). Toch stond er al een flinke rij met andere wachtende toeristen. Vijftien minuten later opende het loket en werden de tickets in een razend tempo verkocht. Iedereen had haast, want het werd namelijk al een beetje licht buiten. Een moment waar de chauffeurs van de fietsriksja’s handig gebruik van maken door ritjes naar de gate aan te bieden. Eigenlijk is al deze de haast helemaal niet nodig, want de Oostpoort gaat pas om 07.00 uur open. Eerder kom je er niet in.

Alle toeristen staan klaar voor de zonsopkomst bij de Taj Mahal.

07.00 uur: de Oostpoort gaat open

Met een toegangskaart in de hand konden we bij de Oostpoort opnieuw aansluiten in de rij. Vrouwen bij vrouwen, mannen bij mannen. Wij waren zeker niet de enige die de zonsopgang wilden zien: het was al redelijk druk. Officieel gaat de poort om 07.00 uur open, maar in de praktijk kan het iets later zijn. Vervolgens wordt iedereen gefouilleerd en alle tassen worden bekeken. De regels zijn streng: backpacks en grote tassen zijn niet toegestaan. Je kunt dit het beste achterlaten in je hotel. Zelf nam ik helemaal geen tas mee. Ik had alleen een camera, telefoon, gepast geld en een paspoort in mijn handen. Na de controle sprintten veel toeristen door naar de Taj Mahal, maar wij besloten rustig aan te doen. De zon was toch al op en het komt echt niet op een paar minuten aan. Wel maakten we ons zorgen of we de Taj Mahal überhaupt wel zouden zien? De hele plek was gehuld in mist.…
Taj Mahal entrance east gate

Red gate Taj Mahal India
Taj Mahal agra India

07.30 uur: een mistige start bij Taj Mahal

Via de poort van Darwaza-i-Rauza (Great Gate) liepen we de tuinen van de Taj Mahal in. We zagen de Taj Mahal, maar eigenlijk ook weer niet. De witte koepels waren verstopt in een dikke laag mist. Ik moet eerlijk bekennen: we waren een beetje teleurgesteld. Was dit nu die beroemde zonsopgang bij de Taj Mahal? We zagen het gebouw amper! We besloten eerst maar de tuinen te verkennen. Tussen de Taj Mahal en de Darwaza-i-Rauza liggen de Mogolse charbagh, de vierdelige Perzische tuinen. Het water laat een prachtige weerspiegeling zien van de gebouwen. We stopten om de haverklap om de mooiste kiekje te schieten. En tot ons geluk werd ook met iedere stap die we zetten de Taj Mahal steeds meer zichtbaar. Zou het dan toch goed komen?

Drie populaire fotoplekken

Om het perfecte plaatje van de Taj Mahal te schieten zijn er grofweg drie populaire plekken waar toeristen samenklonteren voor een foto: meteen na de Great Gate, bij het ‘Diana-bankje’ en op het plateau voor de laatste vijver. Het marmeren ‘Diana-bankje’ is favoriet bij geschiedenisliefhebbers. Dit is de plek waarop prinses Diana zat toen ze de Taj Mahal bezocht in 1992. Maar mijn voorkeur ging uit naar het plateau voor de laatste vijver. Net onder dit plateau heb ik de foto in de header gemaakt. Prachtig, toch?

Taj Mahal India
India Taj Mahal Agra
Agra India

08.00 uur: betreed het mausoleum van de liefde

Ik dacht eigenlijk altijd dat de Taj Mahal een paleis was, maar dat is niet waar. Het is een grafmonument. Het achtergrondverhaal van de Taj Mahal is er één van liefdesverdriet. De islamitische Mogolkeizer Shah Jahan trouwde op twintigjarige leeftijd met zijn geliefde Mumtaz Mahal. Samen kregen zij veertien kinderen, maar bij de laatste bevalling in 1631 overleed Mumtaz. Volgens de verhalen brak dit het hart van keizer Shah Jahan. Een jaar later besloot hij een mausoleum voor haar te bouwen als laatste eerbetoon: de bouw van de Taj Mahal was gestart. Het moest een meesterwerk worden, en dat werd het. De Taj Mahal is het grootste mausoleum ter wereld en is met recht in 2007 toegevoegd aan de zeven nieuwe wereldwonderen. In India wordt de Taj Mahal gezien als dé ultieme liefdesverklaring.

Spot jij het geheim van de Taj Mahal?

De Taj Mahal staat op een 10.000 vierkante meter verhoogd plateau en wordt geflankeerd door vier minaretten en twee identieke gebouwen. Aan de ene kant staat een moskee en aan de andere kant een exacte kopie: de Mihman Khana, een ceremoniële hal. Er wordt trouwens gezegd – ik zag het niet – dat de vier minaretten niet helemaal recht staan. Dit is geen slordigheidsfoutje maar heeft een achterliggende gedachte. Als er een aardbeving plaatsvindt, dan vallen de minaretten niet op het mausoleum.

India mausoleum Agra
India Taj Mahal zonsopkomst
Agra mosque India red

08.30 uur: het magische ochtendgloren

Na een kort rondje door de Taj Mahal te hebben gelopen, besloot ik dat ik de buitenkant toch interessanter vond. Het is overigens niet toegestaan foto’s binnen te maken. Eenmaal buiten zagen we dat de mist steeds verder oploste. De zon brandde zich een weg door de witte laag. Dit leverde een magisch beeld op: een rood verlichte hemel gehuld in een mystiek laagje mist. Prachtig! Binnen een kwartier was dit rode ochtendlicht ook weer verdwenen, maar ik had dit moment voor geen goud willen missen. Anderhalf uur na openingstijd en daar was het: voor mijn gevoel de echte zonsopkomst bij de Taj Mahal.

Agra Taj Mahal sunrise
India zonsopkomst sunrise
zonsopkomst Agra sunrise

09.00 uur: de zon is op!

Eindelijk was het moment aangebroken dat de mist bijna helemaal oplost was en de Taj Mahal en alle bijgebouwen in volle glorie te aanschouwen waren. Fantastisch om te zien! Het was inmiddels rond 09.00 uur en het werd al zichtbaar drukker. De grote groepen toeristen stroomden binnen en ik moest steeds meer wachten op mijn beurt om een foto te maken. Het was niet erg, want ik had voor mijn gevoel genoeg foto’s geschoten. Met een tevreden gevoel zei ik gedag tegen de Taj Mahal. Tot de volgende keer!

Taj Mahal Agra Sun is up
India Agra
Taj Mahal India

Praktische tips voor de Taj mahal

  • De entreeprijs voor buitenlanders is 1.100 roepie. Je moet 200 roepie extra betalen om het mausoleum te bezoeken. Je kunt ook tickets online kopen.
  • Er zijn twee toegangspoorten: de Westpoort en de Oostpoort. Zuidpoort is alleen een uitgang.
  • De zone rondom de Taj Mahal is autovrij. Om je toch de wandeling van het ticketkantoor naar de poort te besparen, rijden er bij de Oostpoort elektrische golfkarretjes heen en weer.
  • Het is niet toegestaan om foto’s in het mausoleum van de Taj Mahal te maken.
  • Let op: op vrijdag is de Taj Mahal gesloten. Het vrijdagsgebed vindt dan plaats op het terrein.
  • De Taj Mahal is een religieuze plek voor moslims. Ga hier respectvol mee om en draag gepaste kleding: bedek je schouders en knieën.

Check de officiele website van de Taj Mahal voor de meest recente informatie over toegangsprijzen en openingstijden.

Hoteltip voor Agra

Ben je op zoek naar een comfortabel hotel in Agra? Neem eens een kijkje bij OYO hotels, het meest populair hotelmerk in India. Klik hier voor de prijzen en beschikbaarheid.

En dat waren mijn tips voor de zonsopkomst bij de Taj Mahal. Staat deze bezienswaardigheid ook op jouw bucketlist?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

  1. Superhandig overzicht! OOIT ga ik de Taj Mahal bezoeken en dan weet ik alvast dat deze gids me gaat helpen. Het lijkt me echt, ondanks de drukte, echt prachtig om te zien.

    • Esther Reply

      Dankje Lotte, goed om te lezen dat je er iets aan hebt! In India ben je nooit alleen, dus je kunt maar beter wennen aan de drukte 😉 Zonsopkomst bij de Taj Mahal is echt een aanrader: de mist en de rode ochtendzon gaf het een mystieke sfeer!

    • Esther Reply

      Dankjewel! Zeker op je lijstje zetten Narelle 🙂 Rondom de Taj Mahal is het druk, maar het is ontzettend indrukwekkend om te zien!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.