De Taj Mahal? Ja, die kent iedereen wel. De stad Agra? Nee, vaak gaat er dan geen belletje rinkelen. De Taj Mahal is veel bekender dan de stad waar dit hoogtepunt zich bevindt. Agra staat ook niet heel positief bekend. De stad heeft de twijfelachtige eer om in het rijtje smerigste steden van India te staan. Zo doen veel mensen, ondanks de openbare toiletten, hun behoeften op straat. Ook zorgen de markten in het centrum voor ophopend afval dat maar mondjesmaat wordt opgeruimd. Het vieze imago is één van de redenen waarom de meeste toeristen alleen de Taj Mahal bezoeken en daarna snel door reizen naar Varanasi of Delhi. Toch liet mij dit negatieve imago niet weerhouden om meer van Agra te ontdekken. Stiekem vind ik steden met een negatief imago intrigerend. En wat blijkt: Agra ontdekken is echt de moeite waard! In dit artikel geef ik je tips wat je, ná een bezoek aan de Taj Mahal, nog meer kunt zien en doen in Agra.

Lees ook: een onvergetelijke ochtend: zonsopkomst bij de Taj Mahal.

Bezoek de broer van de Taj Mahal: Baby Taj

Voluit wordt het de Tombe van Itimad ud-Daulah genoemd, maar onder de toeristen is het beter bekend als de ‘Baby Taj’. Net zoals de Taj Mahal is de Baby Taj een mausoleum, gebouwd voor de ouders van Mogol keizerin Nur Jahan. Het grafmonument wordt als model gezien voor de Taj Mahal, die een paar jaar later gebouwd werd. De naam ‘Baby Taj’ slaat dan ook eerder op de grootte dan op het bouwjaar. Het witte marmer, de minaretten en de Perzische charbargh tuinen doen denken aan de Taj Mahal, maar de ontwerper heeft hier veel meer aandacht besteed aan detail. De binnenkant van de Taj Mahal is toch redelijk sober, maar dat is niet het geval bij de Baby Taj. Ik was hier echt onder de indruk van de vele siertegels en schilderingen. Ook wordt hier veel meer gebruik gemaakt van vrolijke kleuren, terwijl bij de Taj Mahal alles wit of zwart is. Een bijkomend voordeel is dat de Baby Taj mondjesmaat wordt bezocht door de toeristen. Je hoeft dus niet te wachten in een lange rij en kunt genoeg foto’s maken zonder een lading toeristen!

Baby Taj Agra India

Baby Taj Agra India

De ‘Baby Taj’ in Agra: rustiger en kleurrijker dan de Taj Mahal.

Dwaal door het imposante Agra Fort

Het Agra Fort is naast de Taj Mahal het tweede hoogtepunt van Agra. Eind zestiende eeuw verplaatste de Mogolkeizer Akbar de Grote zijn hoofdstad van Fatehpur Sikri naar Agra en liet een fort bouwen om zijn nieuwe hoofdstad te beschermen. Het resultaat: een imposant complex met de bijnaam het ‘Rode Fort’, vanwege de 2,5 kilometer lange rode zandstenen vestingmuren. Het fort deed me erg denken aan het Rode Fort in Delhi. Dat fort heb ik helaas niet van binnen kunnen zien, maar die in Agra wel. Terwijl de muren van het Agra Fort erg massief ogen, zijn de paleizen en tuinen binnen de muren weer erg gedetailleerd. Mijn favoriet was de Khas Mahal, de privé residentie van de keizer. Vanaf het balkon heb je een, weliswaar heiig maar, prachtig uitzicht op de Taj Mahal in de verte.

Goed om te weten: slechts een klein deel van het Agra Fort is open voor publiek. Zo’n 60 tot 70 procent van het fort staat onder beheer van het Indiase leger en is afgesloten voor het publiek. Er wordt druk op het leger uitgeoefend om het fort te verlaten of delen op te stellen, want het is immers Unesco werelderfgoed (sinds 1983). Maar tot op heden is er nog niets veranderd. Door de militaire aanwezigheid zagen wij wel een reeks jonge cadetten langs de tuinen marcheren. Ze stopten in de Diwan-I-Am (een prachtige open Audiëntiehal) waar ze de opdracht kregen schoon te maken. Sommigen poseerden maar al te graag voor de toeristengroepen.

Agra Fort India

Agra fort India

Agra Fort: met recht een hoogtepunt in Agra. 

Leer de mythe van de zwarte Taj kennen

Volgens de oude verhalen had Mongolkeizer Shah Jahan het plan om naast de witte Taj Mahal ook een zwarte variant te bouwen. Beide versies zouden recht tegenover elkaar staan gescheiden door Yamuna rivier. De witte Taj Mahal was bestemd voor zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal en de zwarte Taj Mahal was zijn eigen graf. Hij zou zelfs gestart zijn met het leggen van de eerste fundamenten, totdat hij plots werd gearresteerd. Zijn zoon pleegde een staatsgreep en sloot Shah Jahan tot het einde van zijn leven op in een kamertje in het Agra Fort met uitzicht op zijn geliefde Taj Mahal.

Helaas is er nooit historisch bewijs gevonden voor de bouw van een zwarte Taj. Het blijkt dus vooral een mythe te zijn. Tegenwoordig kun je wel de grond, waar de zwarte Taj gebouwd zou worden, bezoeken. Deze plek staat bekend onder de naam Mehtab Bagh (vertaling: Maanlichttuin). Dit park heeft dezelfde symmetrische inrichting als de tuinen van de Taj Mahal, alleen loopt er geen water doorheen en ziet het er een beetje verwilderd uit. Loop je door naar de waterkant, dan heb je een prachtig uitzicht op de achterkant van de Taj Mahal. Het enige minpuntje: de plek waar vanaf je dit uitzicht hebt, vond ik een beetje treurig. Een stukje gras met prikkeldraad langs de waterkant en een hoopje stenen waar nog altijd opgravingen plaatsvinden.

Agra Taj Mahal waterkant

Uitzicht vanaf de Maantuin op de Taj Mahal.

Hoteltip: slapen bij The Coral Tree Homestay

Ik vond Agra mede een fijne stad door de homestay waar we sliepen. The Coral Tree Homestay is een knus hotel met vrolijke blauwe en gele kleuren en ligt op slechts 700 meter afstand van de Taj Mahal. Het heeft een flinke tuin en verschillende zithoekjes waar iedereen gebruik van mag maken. De kamers zijn basic maar sfeervol. Het leukste aan deze homestay: iedere avond schoven we aan bij de keukentafel voor een home-made dinner. Home-made food in India is the best! De familie kookte en samen met de andere gasten genoten we van een uitgebreid maal. We leerden hierdoor ook andere reizigers kennen: een stel uit Australië die voor een bruiloft in India was, een Frans homostel die op doorreis naar Nieuw-Zeeland was en een Nederlands gezin. Zo zie je het maar, ook in India zijn er altijd Nederlanders te vinden.

Coral Tree Homestay Agra

Eén van de leukste hotels in Agra: The Coral Tree Homestay. Geen reclame, ik ben gewoon fan!

Conclusie: is Agra vies en lelijk? Ja en nee. De stad telt zo’n 1,5 miljoen inwoners en is een drukke stad. Deze drukte, gecombineerd met het feit dat afval niet in het rijtje prioriteiten van de lokale regering staat, zorgt voor groeiende vervuiling. Niet alleen de straten zijn vervuild, ook de heilige Yamuna rivier zit vol afval. Fabrieken in de omgeving van Agra dumpen hun chemisch afval in de rivier, maar ook het riool loopt rechtstreeks in deze rivier uit. Ook de Taj Mahal is slachtoffer van deze vervuiling. Luchtvervuiling is één van de redenen waarom het witte marmer steeds geler wordt. Agra is zonder twijfel een vieze stad, maar het is geen lelijke stad. Er zijn genoeg mooie en interessante dingen te zien. De Taj Mahal, het Agra fort of de Baby Taj zijn hier zeker voorbeelden van. Agra is geen stad om een week te blijven pakken, maar een extra dagje na het bezoek aan de Taj Mahal is zeker een aanrader.

Wat zou jij doen: alleen de Taj Mahal bezoeken en verder reizen of ook Agra zelf verkennen?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.