In mijn vorige artikel vertelde ik al dat ik geen fan ben van de Hollandse winter. Ik ontvlucht dit seizoen het liefst. In 2017 deed ik dit door naar het subtropische India te gaan. Mijn vriend en ik hadden 20 dagen de tijd om een glimp op te vangen van dit gigantische land. We kozen voor een reis dwars door de noordelijke provincie Rajasthan gecombineerd met steden zoals Delhi, Mumbai, Agra en Varanasi. Het resultaat: een waanzinnige afwisseling in geuren, kleuren en landschap. India is een overweldigend land. Mijn zintuigen stonden continu op scherp, maar juist dat maakte het land voor mij zo interessant. Bovendien is er in India ook zoveel moois te zien. Ik vertel je welke route wij hebben afgelegd in net iets minder dan drie weken tijd.

Crazy Delhi: 2 dagen

We begonnen onze reis zoals zovelen een India-reis beginnen: recht in het chaotische hart van het land, in Delhi. Eerlijk gezegd, niet de meest aantrekkelijke bestemming in India. En als ik dit zeg, dan heb ik het vooral over het oude deel van Delhi. De paar uurtjes die ik daar heb doorgebracht, stonden in het teken van een toeterend geweld van motor- en fietsriksja’s en een krioelende mensenmassa op Chandni Chowk. Waarom moet je toch naar Old Delhi gaan? Nou, je vindt hier een aantal fantastische bezienswaardigheden waaronder het Rode fort en de Jama Masjid moskee.

Gelukkig is het niet overal in Delhi druk en chaotisch. Het nieuwe deel van Delhi biedt een hele andere ervaring. Wij brachten een middag door in Lodhi Colony. Een groene buurt met nul toetende motorriksja’s en muren vol street art. Een andere fijne plek in Delhi is de Gurudwara Bangla Sahib tempel, de grootste Sikh tempel in Delhi. Een aantal spelregels voordat je deze tempel betreedt: doe je schoenen en sokken uit, bedek schouders en benen en bind een doekje om je hoofd (zowel mannen als vrouwen).

Lees ook: Doen in Delhi: Lodhi Art District.

Delhi India

Gouden stad Jaisalmer: 2 dagen

Per nachttrein gingen we op weg naar de woestijnprovincie Rajasthan. Onze eerste bestemming was Jaisalmer, ook wel de gouden stad van India genoemd. In Jaisalmer draait alles om twee dingen: het Gouden fort en de Tharwoestijn. Beide plekken zijn prachtig, maar vertellen tegelijkertijd ook een tragisch verhaal. Het fort verzakt al jaren door een verouderd riolerings- en afvoersysteem. De groei aan hotels en souvenirwinkeltjes binnen het fort heeft dit alleen maar erger gemaakt. Om hier niet aan bij te dragen, wordt daarom ook geadviseerd een hotel buiten het fort te zoeken. In de Tharwoestijn worden vrijwel alle toeristen een op een dromedaris aangeboden. Soms wel met vier man tegelijk op de rug van zo’n dier. Ik ben een fel tegenstander van dierenentertainment en daar hoort voor mijn gevoel ook de toeristische dromedarisritjes bij. Verandering begint bij de reizigers zelf.

Lees ook: Gouden woestijnstad Jaisalmer: the good, the bad and the ugly.

Jaisalmer India Fort

Jaisalmer India

Blauw Jodhpur: 3 dagen

Na Jaisalmer gingen we op weg naar de blauwe stad Jodhpur, mijn favoriete stad in Rajasthan. Een wirwar aan levendige straatjes, baori’s (waterputten) die allen kunstwerken op zich zijn en het dominerende Meherangarh fort hoog op een heuvel boven de stad. Uiteraard mag je het hoogtepunt van de stad niet overslaan: het beroemde blauwgekleurde centrum. Dit is een wijk waar veel muren blauw zijn geverfd. Een prachtig decor om een middagje in rond te slenteren! Over de reden voor de blauwe kleur lopen de verklaringen uiteen. De een zegt dat de blauwe verf muggen en termieten weert, de ander zegt dat de blauwe verf verwijst naar de vroegere bewoners vanuit de hooggeplaatste Brahman kaste. Wat het ook mag zijn, de wijk is in ieder geval een plaatje!

Lees ook: Een ode aan Jodhpur: 7 hoogtepunten in de blauwe stad.

Jodhpur India

Middag in Ranakpur

De rit van Jodhpur naar Udaipur duurt zo’n vijf uur, maar met de Indische gatenkaas aan wegen kan het met gemak langer duren. Wij kozen ervoor om een tussenstop te maken in Ranakpur. In dit kleine stadje vindt je namelijk één van de belangrijkste jaïn tempels van India. Het jaïnisme is een afgeleide van het hindoeïsme en richt zich op geweldloosheid, innerlijke rust en tolerantie. De witmarmeren tempel in Ranakpur is zowel van buiten en binnen prachtig om te zien. Er wordt geschat dat 144 pilaren de tempel ondersteunen en iedere pilaar is een kunstwerk op zich. De ochtenden staan in het teken van diensten, maar vanaf 12.00 uur ’s middags zijn bezoekers welkom. Mocht je de tempel willen bezoeken, dan zijn er een aantal strenge regels wat je wel en niet de tempel in mag nemen. Zo mag je geen leren riemen, tassen, flesjes water en etenswaren meenemen. Ook moet je voor ieder fotoapparaat een geldig toegangskaartje kopen.

Ranakpur India azie

De witte stad Udaipur: 2 dagen

Na goud- en blauwgekleurde steden volgde de witte stad Udaipur. Udaipur was voor mij de ultieme ontspanbestemming. Voor mijn gevoel was deze stad minder druk en chaotisch dan de andere steden. We maakten een boottocht over het Pichola meer, namen een kijkje bij de hindoeïstische Jagdish tempel en liepen een rondje over het witte eilandhotel Lake Palace. De leukste activiteit in Udaipur was de kookworkshop bij Shashi. Een vrouw met een krachtig verhaal en een flink talent voor koken. Wij hebben hier de allerlekkerste gerechten van onze hele reis door India geproefd! Voor ons gevoel waren twee dagen in Udaipur te kort. Ik had met liefde nog een dagje langer gebleven.

Lees ook: Ontspannen in Rajasthan: 5 tips voor Udaipur.

Udaipur India

Pink City Jaipur: 3 dagen

De laatste bestemming van het kleurrijke Rasjasthan-kwartet was Jaipur. Jaipur wordt ook wel de roze stad genoemd, maar in werkelijkheid hebben de gebouwen en stadspoorten een terracotta oranje kleur. Op onze eerste ochtend in Jaipur maakten we een fietstour door de stad met Cyclin’ Jaipur. Een geweldige manier om op een sportieve manier de stad te zien ontwaken. Op onze tweede dag bezochten we het stadspaleis en het Amber fort, twee pareltjes van gebouwen die je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Jaipur. Helaas werden we bij het fort wederom herinnerd aan het feit dat diervriendelijk toerisme nog niet overal is doorgedrongen. Onderaan de heuvel stonden beschilderde olifanten in rijtjes opgesteld om de toeristen de heuvel op te dragen. Een olifantenritje klinkt voor veel reizigers als een droom, maar realiseer je goed dat olifantenritjes het resultaat is van dierenmishandeling. Meer over lezen? World Animal Protection vertelt je meer over hoe wilde dieren worden ingezet voor het vermaak van toeristen.

Lees ook: Zigzaggen langs koeien: fietstour door Jaipur.

Jaipur India Azie

Een middag in Fatehpur Sikri

Op weg van Jaipur naar Agra maakten we een tussenstop in de oude stad Fatehpur Sikri. In de zestiende eeuw was deze stad de hoofdstad van het islamitische Mogolrijk. Helaas was deze status maar voor korte duur, want na 14 jaar werd de stad compleet verlaten. Het resultaat: een spookstad waar niemand meer woont. Bij het inlezen voor onze reis door India intrigeerde zo’n status mij wel. Zoals ik in mijn artikel over Fatehpur Sikri al vertelde, kijk ik met gemengde gevoelens naar deze stad terug. Ja, het is een prachtige historische plek om te bezoeken, maar het is ook een plek met een nare kant. Opdringerige verkopers, scams, nepgidsen, in Fathepur Sikri had ik het gevoel altijd op mijn hoede te moeten zijn.

Lees ook: Van Jaipur naar Agra: de verlaten stad Fatehpur Sikri.

Fatehpur Sikri India

Agra & Taj Mahal: 2 dagen

Op de pracht en praal van de Taj Mahal na is de reputatie van Agra niet heel best. Het staat bekend als een vieze en drukke stad, maar eigenlijk vond ik het wel meevallen. Ja, Agra was druk, maar welke stad in India is niet druk. Ook was ik blij verrast door de brede boulevard die naar de Oostpoort van de Taj Mahal leidde. Schoon, netjes en verlicht. Wij bezochten de beeldschone Taj Mahal in de vroege ochtend tijdens zonsopgang. Helaas hadden we die ochtend te kampen met een flinke pak mist. Het magische moment om de Taj Mahal in het ochtendgloren te bewonderen was er dus niet. De Taj Mahal speelde verstoppertje. Toch had de mist ook voordelen, want toen de zon eenmaal doorbrak, viel er een mystiek sfeertje over de trekpleister heen. Kijk, zo heeft elk nadeel ook een voordeel.

Lees ook: Een onvergetelijke ochtend: zonsopkomst bij Taj Mahal.

Agra Taj Mahal India

Spiritueel Varanasi: 2 dagen 1 dag

Vanuit Agra pakten we de trein naar Varanasi. Het werd een treinreis die we nooit meer zullen vergeten. Een nachttrein die veranderde in een nacht- en dagtrein. We hadden zo’n 12 uur vertraging, waardoor we niet om 10.00 uur ‘s ochtends aankwamen, maar om 22.00 uur in de avond. Een hele dag ging op in rook. We kregen in de trein ook geen updates over de vertraging, dus wij hadden geen idee wanneer we op onze bestemming zouden aankomen. Het was een bijzondere, maar vermoeiende ervaring.

Ondanks dat we uiteindelijk maar één dag in Varanasi hadden, hebben we wel erg genoten van deze stad. We maakten een boottocht over de heilige Ganges, aanschouwden de openbare crematies en schoven in de avond aan bij een spirituele Aarti ceremonie. Tip voor reizigers die van een wijntje of biertje houden: in de heilige stad wordt vrijwel geen alcohol geserveerd in restaurants. Toch is het soms wel mogelijk om een biertje te drinken als je er naar vraagt, dan word je verwezen naar een kamertje achter in het restaurant.

Lees ook: Een speeddate met Varanasi, 24 uur in de heilige stad. 

Varanasi India Azie

Gigantisch Mumbai: 3 dagen

Vanuit Varanasi vlogen we naar miljoenenstad Mumbai. De stad die voorheen door het leven ging als Bombay. Mumbai is een stad met een aantal leuke wijken. Wandel bijvoorbeeld een rondje door de wijk Fort en aanschouw de overgebleven koloniale architectuur, loop de boetiekwinkeltjes af in hipsterbuurt Khala Goda of word ontdekt als Bollywoodster in Colaba. Heb je genoeg van de drukte in Mumbai? Ga dan naar Chowpatty Beach. Locals komen hier graag in de avond om de zonsondergang te bekijken en een hapje te eten bij de streetfood trucks. Ik raad je ook aan om een rondje te lopen over stadsboulevard Marine Drive om de Art Deco Architectuur te bewonderen en een kijkje te nemen bij de opvallende groene beeldencollecties in de Hanging Gardens.

Lees ook: 10x doen in de Indiase metropool Mumbai.

Mumbai India Azie

En dat was het: bijna drie weken door India. Een eerste kennismaking met dit fascinerende land. Zou ik nog een keer terug willen naar in India? Ja, India is zo’n divers land. Op mijn wensenlijstje staat het groene zuiden van India. Bovendien biedt het heerlijke vegetarische eten een perfect excuus om nog eens een keer terug te keren naar deze exotische bestemming.

tips voor reizen door India

  • Het Indiase treinsysteem is hopeloos verouderd. Trek er dus voldoende tijd voor uit, want het komt regelmatig voor dat treinen te laat vertrekken en onderweg een aantal keren stil zal staan.
  • Wij bezochten India in de maand januari en wij hadden van tevoren in ons hoofd dat het in India altijd warm is. Dat viel dus vies tegen. In Rajasthan, Agra en Varanasi was de maximumtemperatuur vaak slechts 18 graden. Reis je in deze periode naar Noord-India, neem dan een paar extra truien of vesten mee.
  • Als vrouw is het handig om een paar sjaaltjes mee te nemen. Je kunt hiermee je schouders of hals bedekken of eventueel voor je mond houden voor de uitlaatgassen en andere nare geurtjes.
  • Oordopjes in India zijn onmisbaar. Het is namelijk nooit stil, ook in de nacht hoor je van alles. In Rajasthan werden we bijvoorbeeld gek van de roedels honden die ’s nachts actief waren en niet ophielden met blaffen.
  • Indiase steden zijn niet geschikt voor dwalen en struinen. Afstanden zijn groot, het verkeer is chaotisch en er zijn vaak geen stoepen. Het kan dus fijner zijn om voor die paar centen een tuk-tuk te regelen, een taxi te pakken of een Uber te bestellen.

Staat India op jouw wensenlijstje?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.