Ik vind het heerlijk om een stad te ontdekken per fiets. Daarom sloot ik in Jaipur aan bij een fietstour. Deze stad staat bekend als de roze stad van Rajasthan. Het oude centrum staat vol met terracotta roze gekleurde gebouwen. Van zuurstokroze tot oranje-roze; alle tinten komen voorbij. Roze is de kleur van gastvrijheid. Ter ere van het bezoek van de prins van Wales in 1876 werd het hele centrum ondergedompeld in deze kleur. Net zoals de prins werd óók ik gastvrij ontvangen in Jaipur, en wel door de jonge gidsen van Cyclin’ Jaipur. Ik sloot me aan bij hun ‘Pink Sensation’-fietstour en zigzagde in de vroege ochtend door de straatjes en steegjes van Jaipur. Stap je mee op de fiets in Jaipur?
Lees ook: Jaipur bezienswaardigheden: 10 leuke dingen om te doen en zien.
Op de fiets door Jaipur: zo zag de tour eruit
Vaste prik in de ochtend: voeren van de dieren
De tour startte met een stop bij één van de vaste ochtendrituelen in Rajasthan: het voeren van de dieren. De gedachte hierachter is dat het voeren van de dieren bijdraagt aan goed karma. Of het nu honden, koeien of duiven zijn; ze worden allemaal in de ochtend gevoerd. Hier spelen een aantal verkopers slim op in. Vanaf een uur of 7 ’s ochtends zitten zij bij de stadspoorten klaar op de stoep met bakken vol duivenvoer om te verkopen. En met die hoeveelheid duiven die je ziet in Jaipur, is dat best een slimme zet.
Het mooie Albert Hall Museum
Eenmaal de oude stadspoort door fietsten we verder richting het Albert Hall Museum, een architectonisch hoogstandje in Jaipur. Dit is een populaire toeristische attractie waar ook de Indische toeristen graag een fotostop maken. Het imposante museum herbergt een bijzondere collectie aan historische schatten, waaronder een meer dan 2.000 jaar oude Egyptische mummie.
Windpaleis – de blikvanger van Jaipur
Jaipur staat bekend vanwege één bijzonder gebouw: de Hawa Mahal (vertaling: Windpaleis). Dit paleis is eigenlijk geen paleis, maar enkel een gevel met daarachter niets. Vandaar de naam ‘Windpaleis’, want de wind blaast zo door dit gebouw heen. De gevel functioneerde als één groot gordijn voor de haremvrouwen van de maharadja van Jaipur (Indiase titel voor vorst). Zij zaten achter één van de 953 ramen om parades en intochten te kunnen zien zonder dat zij gezien konden worden. Vanaf de straatkant is de Hawa Mahal al indrukwekkend, maar ik raad je ook aan één van de dakterrascafés aan de overkant binnen te lopen. Vanaf het dakterras kun je dan echt goed zien hoe groot en indrukwekkend het Windpaleis is. Tip: ga vroeg op de ochtend naar de Hawa Mahal, want dan is het nog lekker rustig op straat.
Go local: naar de bloemenmarkt
We fietsen verder richting de bloemenmarkt van Jaipur. Ondanks dat het nog steeds vroeg is, is het op de markt al een drukke boel. Groenten, verse kruiden en fel oranje gekleurde bloemenslingers liggen in grote zakken op de grond. Locals kopen deze bloemenslingers voor de tempels en bruiloften of gebruiken dit ter decoratie van hun eigen huis. De meerderheid van de verkopers op de markt zijn boeren uit de omliggende dorpen. Twee blonde westerlingen op de markt trok dus zeker hun aandacht. Ook bijzonder: er loopt een groep haastige vrouwen rond met grote zakken koopwaar op hun hoofden. Onze gids waarschuwde ons voor hen: deze vrouwen kunnen een beetje agressief overkomen. Ze lopen zo snel mogelijk over de markt om geld te kunnen verdienen. Ze krijgen namelijk per afgeleverde zak betaald. Bovendien zijn die zakken loeizwaar. Geen wonder dus dat ze zo snel mogelijk willen lopen!
Ambachtelijk Jaipur: de marmerbuurt
Jaipur is een geplande stad: er is nagedacht over de stadsstructuur. De stad kent een rasterpatroon van zeven bouwblokken met brede straten ertussen. In de bouwblokken vind je de mohalla’s: de woonbuurten van de ambachten. Eén van deze mohalla’s is de Silawaton ka Mohalla, de buurt van de marmeren beeldhouwers. Het marmer hier is van topklasse en komt veelal uit de mijnen van Makrana, waar ook het marmer voor de Taj Mahal vandaan kwam. We hebben onze fietsen in deze buurt neergezet en lopen bij één van de marmerateliers naar binnen. De eigenaar laat ons met alle liefde zijn beste werken zien. Van Hindu goden tot dierenbeelden en borststukken: alles is te maken van marmer. Lokale families bestellen nogal eens een marmer beeld als er iemand overleden is (ter nagedachtenis).
Ontbijten op straat: Noord-Indisch street food
Het harde werken op de fiets doet de maag rammelen. Gelukkig zat bij deze fietstour ook een aantal eetstops om te proeven van de Noord-Indische snacks. We ontbijten met masala chai en fan (een lang bladerdeegbrood om te dopen in de thee), als snack eten we een gevulde kachori en als toetje mierzoete jalebi. Uiteraard dronken we ook een kopje lassi (traditionele yoghurtdrank). Dit doen we bij café Lassiwala. Let op: Jaipur kent een groot aantal cafés met de naam Lassiwala waardoor het moeilijk is echt van nep te onderscheiden. De echte Lassiwala herken je aan de teksten ‘Shop 132’ en ‘Since 1944’. En de lassi daar is echt heel lekker!
Het oordeel: een veelzijdige fietstour door Jaipur
Na 3,5 uur op de pedalen te hebben gestaan, komt er een einde aan de fietstocht. We sluiten af met een typisch Rajasthaans ontbijt op het terras van een oude haveli (koopmanshuis). Jaipur is inmiddels ontwaakt en de wegen stromen vol met toeterende auto’s, taxi’s en riksja’s. De vroege start van deze fietstocht is dan ook niet voor niets, want je kunt dan nog ongestoord rondfietsen. Ook zie je zo een andere kant van Jaipur die je overdag mist. Persoonlijk vond ik de fietstocht een mooie combinatie van bezienswaardigheden, markten, kleurrijke volksbuurten en street food. Daarom zou ik iedereen willen aanraden de fiets te pakken in Jaipur om zo de verschillende kanten van deze stad te leren kennen.
Video: zigzaggen langs de koeien
Tijdens de fietstour zijn we lekker met de GoPro aan de slag gegaan. Het filmpje wat hieruit is gekomen, laat een goed beeld zien van de chaos én rust in de straten en stegen van Jaipur. We zigzagden letterlijk langs de koeien en tuktuks. Een ervaring om nooit meer te vergeten.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Cyclin’ Jaipur. Ik koos voor de Pink Sensation Tour omdat het verschillende kanten van Jaipur vanaf de fiets laat zien. Andere opties zijn de Pink Royal Tour en de Pink Inside Tour. Check de website voor meer informatie.