Jaipur is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en wordt ook wel de roze stad van de India genoemd. Het oude centrum van deze stad is voorzien van een terracotta roze kleurtje, aangebracht ter ere van het bezoek van prins Albert in 1876. Roze staat namelijk voor gastvrijheid. Door de ligging in de populaire ‘Gouden Driehoek’-route trekt Jaipur een groot aantal bezoekers uit binnen- en buitenland. Er is dan ook genoeg te doen in de roze stad van India. Zo vertelde ik in mijn vorige blogpost al over de fietstocht die ik maakte langs kleurrijke markten, steegjes vol koeien en indrukwekkende stadspoorten. Maar er is nog meer te zien en te doen. In dit artikel tip ik 10 bezienswaardigheden in én rond Jaipur.
Lees ook: zigzaggen langs de koeien: een fietstour door Jaipur
10 leuke bezienswaardigheden in en rond Jaipur
1. Staar naar het Paleis van de Wind
Ik heb dit gebouw al kort aangestipt in mijn vorige artikel, maar ik noem het nog een keer omdat het zo’n fotogeniek gebouw is: het Paleis van de Wind (de Hawa Mahal). De absolute nummer één op het lijstje bezienswaardigheden in Jaipur. Het is gebouwd in 1799 voor de koninklijke dames om naar de parades op de straat te kunnen kijken zonder dat zij gezien worden. Wat dit gebouw zo bijzonder maakt, is de voorkant. Een vijftien meter hoge gevel met honderden vensters, raampjes, nissen en koepeltjes. De hele gevel is voorzien van bloemmotieven en maakt een verpletterende indruk. Als mens voel je je zó klein als je hieronder staat.
2. Kijk je ogen uit in het stadspaleis
Het erfgoed van de maharadja’s is er eentje vol pracht en praal. Het stadspaleis van Jaipur is een goed voorbeeld hiervan. Dit paleis is gebouwd tussen 1728 en 1732 en bestaat op z’n beurt weer uit een aantal kleinere paleizen en tempels. De twee grote trekpleisters binnen het stadspaleis zijn de Chandra Mahal en de Mubarak Mahal. Dit laatste gebouw is een prachtige oude haveli waar nu een textielgalerij zit gevestigd. Voor de Chandra Mahal moet je een extra toegangsprijs betalen van 2.500 INR. Hier vind je onder andere de privé-vertrekken van de huidige maharadja. Dit klinkt misschien spannend, maar dat valt best mee. De huidige maharadja woont in Londen en gaat daar naar school (het is nog maar een tiener).
De mooie Diwan-i-Khas
Net achter de Mubarak Mahal vind je één van de meest indrukwekkende plekken binnen het stadspaleis: de Diwan-i-Khas (ontvangsthal). In deze hal sprak de maharadja met zijn ministers. Hier staan twee grote zilveren urnen waar de maharadja 8.000 liter water uit de rivier Ganges in stopte om mee te nemen op zijn reis naar Engeland in 1901. Zo hoefde hij nooit onrein Engels water te drinken.
3. Herleef oude glorie in het Amber Fort
Elf kilometer buiten de stad Jaipur staat het zestiende-eeuwse Amber Fort, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Jaipur. Met een ligging bovenop een berg maakt het fort een verpletterende indruk wanneer je komt aanrijden vanaf de wegkant. Om bij de ingang te komen, worden toeristen vaak olifantenritjes aangeboden om de klim te besparen. Ga hier alsjeblieft niet op in, hoe leuk de beschilderde olifanten er ook uit zien. Toeristische olifantenritjes zijn ontzettend dieronvriendelijk. Maak de klim zelf omhoog: goed voor de beweging en het geeft je de mogelijkheid mooie foto’s te maken.
Bezoek het Spiegelpaleis
Het Amber Fort bestaat uit een serie gebouwen verspreid over vier plateaus met ieder een binnenplaats. De mooiste binnenplaats vindt je bij de Sheesh Mahal. Dit is het Spiegelpaleis, een prachtige ontvangsthal gedecoreerd met duizenden stukjes spiegel, mozaïek en handgemaakte schilderingen. Ook het plafond binnen in de hal is compleet voorzien van stukjes glas. Volgens de oude verhalen wilde de koningin graag onder een sterrenhemel slapen, maar ze mocht niet buiten overnachten. Om haar tegemoet te komen bouwde de maharadja deze hal waar met simpel kaarslicht het magische effect van een sterrenhemel nagebootst kon worden.
4. Maak een stop bij het waterpaleis
Vanuit het Ambert Fort al te zien en een perfecte tussenstop op de weg terug naar het centrum: het Jal Mahal. Dit waterpaleis ligt middenin het meer van Man Sagar en doet denken aan het Jag Niwas paleis (ook een waterpaleis) in Udaipur. De maharadja gebruikte het Jal Mahal voor zijn extravagante feesten met eendenjacht als vast ritueel. Het paleis bestaat uit vijf verdiepingen, maar je ziet er slechts eentje omdat vier verdiepingen onder water liggen. Helaas kun je het paleis niet bezoeken, dus je moet met het zicht vanaf de Amer-Jaipur Road doen.
5. Pak een filmpje in de Raj Mandir bioscoop
Wanneer je aan India denkt, dan denk je natuurlijk aan Bollywood. Dit is de grootste filmindustrie in India die dagelijks films uitbrengt. En laat er in Jaipur één van de bekendste Bollywood bioscopen van India staan: de Raj Mandir Cinema. Een gigantische bioscoop gehuld in een zachtroze merengue kleur. De buitenkant trekt al de aandacht als je langs loopt. De filmvoorstellingen in deze bioscoop zijn erg populair, dus koop je kaarten van tevoren en bereid je voor op een lange avond. Een gemiddelde Bollywood film duurt al snel drie uur en gaat gepaard met veel zang en dans (ook vanuit het publiek!).
6. Leer ambachtelijk Jaipur kennen
Net als veel steden in Rajasthan is Jaipur ook een stad van de ambachten. In het oude centrum vind je een zevental mohalla’s. Dit zijn volksbuurten gekenmerkt door één type ambacht. Je komt de juweliersslijpers tegen, de steenhouwers en de textieldrukkers. En alles wordt in open ateliers of op straat gemaakt, dus je kunt zo even meekijken. Zo werden wij uitgenodigd bij een textieldrukker en we mochten zelf een kleurrijk olifantje drukken op een doek. Het trotse resultaat zie je op de foto!
7. Loop over de bazaars en kijk omhoog
Het oude ommuurde centrum van Jaipur is een plaatje om te zien. Toegegeven: het is er ook ontzettend hectisch. De toeterende riksja’s rijden af en aan, de apen rennen over de daken, de koeien lopen herkauwend door de stegen en de mensenmassa op de bazaars stopt nooit. Maar hey, dat is op en top India. Leer er doorheen te kijken, want dan zijn er ook genoeg mooie dingen te zien. Neem nu de architectuur rondom de bazaars: prachtig! Loop langs de Tripolia Bazar, de Ramganj Bazar of de Kishanpole Bazar en verwonder je over de details.
8. Neem een kijkje in de volksbuurten
De hoofdstraat is prachtig, maar durf ook de zij- en achterstraatjes te verkennen. Hier kun je proeven van het echte lokale leven: de vliegerende jongens vanaf de daken, rondscharrelende zwijnen en de open kapsalons met karakteristieke kappersstoelen. Locals zijn ontzettend vriendelijk. Zo kwam ik twee oudere mannen tegen die mij vroegen een foto van hen te maken, want dat zou mij een plezier doen. En dat deed het ook! Ik houd van dit soort ontmoetingen.
9. Duik in de geschiedenis van astronomie bij Jantar Mantar
Opgericht in 1728 vanuit een voorliefde voor astronomie van maharadja Jai Singh II: de Jantar Mantar. Eén van de vijf observatoria die deze maharadja bouwde in India. In eerste instantie lijkt dit observatorium een gek plein met zestien mysterieuze objecten. Maar als je iets verder kijkt, dan zie je dat ieder van deze objecten een geometrische instrument is waarmee je bijvoorbeeld het plaatselijke tijdstip kan berekenen. Het is zeker de moeite waard om een gids in de arm te nemen, want diegene kan je precies vertellen hoe je de berekeningen uit kan voeren.
10. Daal af in de Chand Baori
Water is ontzettend belangrijk voor een droge woestijnregio zoals Rajasthan. Daarom vind je verspreid door de deelstaat zogenaamde baori’s (waterputten), zo ook in het plaatsje Abhaneri vlakbij Jaipur. Baori’s zijn geen normale waterputten, maar monumentale meesterwerken op zich. Het exemplaar in Abhaneri draagt de naam ‘Chand Baori’ en is ’s werelds oudste waterput; het is al ruim 1.000 jaar oud. De vier zijden van de Chand Baori tellen samen 3.500 symmetrische treden die zo’n 30 meter diep gaan. Eén zijde van de put is anders dan de rest; hier is een klein paleisje gebouwd met pilaren en balkonnetjes. De Chand Baori is een plaatje! Geen wonder dat hier een deel van The Dark Knight Rises (2012) is opgenomen.
En dat was mijn lijstje met de 10 leukste bezienswaardigheden in en rond Jaipur. Ben jij al eens Jaipur geweest? Wat zijn jouw aanraders voor deze Indiase stad?
2 Comments
Je bent in India geweest! Als ik al je foto’s zo zie wil ik meteen ook weer gaan. Wat super dat je bij die stepwell / Chand Baori geweest bent, daar had ik graag naartoe gewild, maar er was niet genoeg tijd.
Yes, en India was geweldig! 🙂 Ik zou zeker een keer terug willen gaan en het zuiden gaan ontdekken.