Een rondreis door India staat garant voor het maken van duizenden foto’s. Het land is zo ontzettend fotogeniek en kleurrijk. Eén van de meeste kleurrijke regio’s in India is de woestijnprovincie Rajasthan. Het domein van de oude maharadja’s, sprookjesachtige paleizen, mannen met traditionele tulbanden om het hoofd en vrouwen gehuld in de meest kleurrijke sari’s. Kleur hoort bij Rajasthan. Er zijn zelfs een aantal Rajasthaanse steden die opvallen vanwege één bepaalde kleur. Ik schreef eerder al over de hoofdstad van Rajasthan, de terracotta roze stad Jaipur. Een kleine 350 kilometer westwaarts ligt nog een kleurrijke stad: Jodhpur. Bekend onder twee namen; het is de Sunny City, omdat het één van de heetste steden in India is, en het is de Blue City, omdat het een blauwkleurig stadscentrum heeft. Die laatste bijnaam was de reden waarom ik Jodhpur zo graag wilde bezoeken. Ik bracht een volle twee dagen in deze stad door en schoot aan de lopende band foto’s. In dit artikel deel ik graag mijn mooiste kiekjes van indigostad Jodhpur.

Het mysterie van de blauwe kleur

Door de jaren heen zijn er uiteenlopende verklaringen bedacht voor de hemelsblauwe kleur van de binnenstad van Jodhpur. Je hebt de historische uitleg: de vroegere bewoners behoorden tot de Brahman kaste – de kaste van de priesters én de hoogste kaste in de hindoeïstische maatschappij – en zij verfden hun huizen blauw om zich te onderscheiden van de rest. Daarom heten de huizen ook wel ‘Brahmin Houses’. Je hebt de mythische uitleg: stichter van de stad, Rao Jodha, gaf het bevel de huizen rondom zijn fort blauw te schilderen zodat het leek alsof hij uitkeek over een blauwe zee. En je hebt de praktische uitleg: de blauwe kleur weert muggen en termieten en houdt de huizen koel. Iets wat best handig kan zijn in de heetste stad van India. De echte reden voor de typische blauwe kleur is onbekend, dus we zullen het nooit weten. In ieder geval houden we er wel een betoverd decor aan over.

Jodhpur India blue

blue streets jodhpur india

Blue India Rajasthan Jodhpur

Blue Jodhpur India

blue street jodhpur

Niet alles is blauw

De bijnaam Blue City kan de verkeerde indruk wekken. In ieder geval deed het dit bij mij, want ik dacht namelijk dat de hele stad blauw zou zijn. Dat is het niet. Alleen de huizen rondom het Mehrangarh Fort hebben een blauwe kleur. Het overgrote deel van de stad is dus niet blauw en ziet eruit als een normale Indiase stad. Je kunt dus beter spreken van een ‘blauwe wijk’ in plaats van een blauwe stad. En ook in de blauwe wijk heeft niet alles een blauwe tint. Je vind hier ook genoeg andere kleuren zoals zachtgroen, pastel roze, oranje en nog veel meer. Kortom, het is meer een mengelmoes van zachte tinten waarbij blauw de hoofdrol heeft.

Jodhpur blue India

blue city jodhpur india

Jodhpur blue India

jodhpur blue city india

Blue India Jodhpur RajasthanNiet alles is blauw geschilderd; je ziet ook veel roze, paars en groen. 

Let op de deuren

Het is niet alleen de gekleurde muren die de aandacht trekken; ook de deuren springen in het oog. Het zijn oude karakteristieke exemplaren gehuld in diverse kleuren met aan de bovenkant een gekrulde boog of een bloemenslinger voor geluk. Ook zie je hier en daar geverfde handafdrukken op de muur staan. Ik weet niet exact wat het verhaal hierachter is, maar het zou mogelijk kunnen verwijzen naar de ceremonie van Sati. Dit is een oude praktijk waarbij de weduwe zich opofferde als haar man overleed. Een deugdelijke vrouw hoorde haar man niet te overleven.

deuren Jodhpur India

deuren India jodhpurNiet alleen de blauwe kleur is mooi; ook de deuren in Jodhpur zijn prachtig!

Zou jij de blauwe stad van India willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

1 Comment

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Secured By miniOrange