Een rondreis door India staat garant voor het maken van duizenden foto’s. Het land is zo ontzettend fotogeniek en kleurrijk. Eén van de meeste kleurrijke regio’s in India is de woestijnprovincie Rajasthan. Kleur hoort bij Rajasthan. Je vindt hier de Roze Stad (Jaipur), de Witte Stad (Udaipur) en de Gouden Stad (Jaisalmer). In deze blogpost wil ik het hebben over een andere kleurrijke stad: Jodhpur. Bekend onder twee namen; het is de Sunny City, omdat het één van de heetste steden in India is, en het is de Blue City, omdat het stadscentrum van Jodhpur blauw is. Deze 15 foto’s laten je zien hoe blauw deze stad echt is.

Het mysterie van blauw Jodhpur

Door de jaren heen zijn er verschillende verklaringen bedacht voor het blauw in Jodhpur. Je hebt de historische uitleg: de vroegere bewoners behoorden tot de Brahman kaste – de kaste van de priesters én de hoogste kaste in de hindoeïstische maatschappij – en zij verfden hun huizen blauw om zich te onderscheiden van de rest. Daarom heten de huizen ook wel ‘Brahmin Houses’. Je hebt de mythische uitleg: stichter van de stad, Rao Jodha, gaf het bevel de huizen rondom zijn fort blauw te schilderen zodat het leek alsof hij uitkeek over een blauwe zee. En je hebt de praktische uitleg: de blauwe kleur weert muggen en termieten en houdt de huizen koel. Iets wat best handig kan zijn in de heetste stad van India. De echte reden voor de typische blauwe kleur is onbekend, dus we zullen het nooit weten. In ieder geval houden we er wel een betoverd decor aan over.

Jodhpur India blue
blue streets jodhpur india
Blue India Rajasthan Jodhpur
Blue Jodhpur India
blue street jodhpur

Niet alles is blauw in Jodhpur

De bijnaam Blue City kan de verkeerde indruk wekken. In ieder geval deed het dit bij mij, want ik dacht namelijk dat de hele stad blauw zou zijn. Dat is het niet. Alleen de huizen rondom het Mehrangarh Fort hebben een blauwe kleur. Het overgrote deel van de stad is dus niet blauw en ziet eruit als een normale Indiase stad. Je kunt dus beter spreken van een ‘blauwe wijk’ in plaats van een blauwe stad. En ook in de blauwe wijk heeft niet alles een blauwe tint. Je vind hier ook genoeg andere kleuren zoals zachtgroen, pastel roze, oranje en nog veel meer. Kortom, het is meer een mengelmoes van zachte tinten waarbij blauw de hoofdrol heeft.

blue India
blue city india
Jodhpur blue India
jodhpur blue city india
Blue India Rajasthan
Niet alles is blauw geschilderd; je ziet ook veel roze, paars en groen. 

Let ook op de deuren

Het is niet alleen de gekleurde muren die de aandacht trekken; ook de deuren springen in het oog. Het zijn oude karakteristieke exemplaren gehuld in diverse kleuren met aan de bovenkant een gekrulde boog of een bloemenslinger voor geluk. Ook zie je hier en daar geverfde handafdrukken op de muur staan. Ik weet niet exact wat het verhaal hierachter is, maar het zou mogelijk kunnen verwijzen naar de ceremonie van Sati. Dit is een oude praktijk waarbij de weduwe zich opofferde als haar man overleed. Een deugdelijke vrouw hoorde haar man niet te overleven.

deuren India
deuren India
Niet alleen het blauw is mooi; ook de deuren in Jodhpur zijn prachtig!

Zou jij de blauwe stad van India willen bezoeken? Kijk voor budget hotels in Jodhpur op OYO.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

1 Comment

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.