Noord-Indiase steden hebben bijna allemaal één ding gemeen: het is er druk, luid en chaotisch. Alles is continu in beweging. Toch was er één stad tijdens mijn rondreis door Rajasthan die mij juist een ontspannen en rustige indruk gaf. Dit was Udaipur, een valleistad ingesloten door de Aravalli heuvels en omringd door glinsterende meren. Udaipur is in veel opzichten anders dan Jodhpur of Jaipur, en dat begint al bij de geschiedenis. Eeuwenlang maakte Udaipur onderdeel uit van het Huis van Mewar, het vroegere koninkrijk van de maharana’s. Dit waren trotse hindoeïstische heersers die zichzelf namens de god Shiva als de hoeders van het rijk zagen. Tegenwoordig zijn de maharana’s grotendeels vergeten en maakt Udaipur vooral naam als de witte stad van Rajasthan. Een misleidende bijnaam als je het mij vraagt, want in de praktijk zie je in de stad toch meer lichtgeel gekleurde huizen dan wit. Udaipur is een relaxte stop die ik iedereen kan aanraden op een route door het kleurrijke Rajasthan. Ik geef je mijn vijf tips voor een ontspannen verblijf in Udaipur.

Het water op: boottochtje over het Pichola Meer

Valleistad Udaipur heeft een romantisch imago. De stad wordt vaak vergeleken met Venetië. Net als deze Italiaanse stad zie je ook rondom Udaipur veel water. De stad wordt namelijk omringd door drie grote meren. De bekendste van de drie is het Pichola meer. Maak een ontspannend boottochtje over dit meer en ga mee met één van de rondvaartboten die vertrekken vanaf de Rameshwar Ghat (bij het stadspaleis). Deze boten maken ook een stop bij het Jag Mandir paleis. Dit is één van de twee eilandpaleizen die in het Pichola meer staan. Vroeger werd het Jag Mandir gebruikt als zomerverblijf en feestlocatie, maar het heeft ook een sociale functie gehad in de vorm van vluchtelingenopvang. Het paleis biedt naast een prijzig café en restaurant niet bijzonder veel om te doen, maar een rondje lopen is de moeite waard. Na zonsondergang is het Jag Mandir bovendien prachtig verlicht; geniet ervan vanaf één van de dakterrassen in de stad.

Proeven van de Indiase keuken: koken met Shashi

Iedere verre reis probeer ik een kookles te volgen om meer te leren over de lokale keuken. In China volgde ik een kookles in Yangshuo en in India schoof ik aan voor een kookles in Udaipur. Hier geeft de enthousiaste Shashi kookles. Op onze tweede avond in Udaipur liepen we naar haar kookstudio toe. Aan de keukentafel vertelt Shashi ons haar levensverhaal. Zij werd op negentienjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een – gelukkig voor Shashi – leuke man. Ze kregen twee zoons. In 2001 werd haar man vermoord door zijn beste vriend. Het rouwproces moest Shashi alleen door: volgens de kaste van de Brahmanen mag de weduwe een jaar lang niet haar huis uit, ze mocht geen vrolijk gekleurde sari’s aan en het was verboden om nogmaals te trouwen. In het geheim ging Shashi aan de slag als schoonmaakster, werk dat eigenlijk niet toegestaan is voor haar kaste. Op een avond kwamen haar twee zoons thuis met hun nieuwe vriend: een Ierse toerist. De toerist at mee met het avondeten en was erg onder de indruk van het eten. Hij adviseerde Shashi een kookschool te beginnen. Zo gezegd, zo gedaan. Shashi sprak toen nog geen Engels, maar met een grote portie doorzettingsvermogen heeft ze de eerste jaren van haar kooklessen met handen en voeten de Engelse taal geleerd. Tegenwoordig heeft Shashi één van de populairste kookscholen van Udaipur: Shashi Cooking Classes. 

Udaipur India kookles

De kookles bij Shashi was één van mijn hoogtepunten in Udaipur. Niet alleen vormde haar levensverhaal een kijkje in het Indiase leven, maar we leerden ook een verschillende Indiase gerechten maken. Op het einde van de les stond de tafel stond vol met pakora van aardappelen en uien, paneer butter masala en diverse chappati’s en paratha’s. Mijn favoriet: zoete paratha met kokos. Heerlijk!

Slapen als een vorst: ga voor een haveli

Op een rondreis door Rajasthan mag een overnachting in een haveli zeker niet ontbreken. Een Indiase haveli is een oude koopmanswoning met een afgesloten binnenplaats. De meeste haveli’s zijn prachtig versierd met houtsnijwerk, traditionele details en kleurrijke fresco’s. In Udaipur sliep ik in één van de mooiste haveli’s op mijn rondreis door India. Dit was het Jagat Niwas hotel, een zeventiende-eeuwse haveli die omgebouwd is tot een ‘heritage hotel’. De locatie van dit hotel is perfect: regelrecht aan de oever van het Pichola meer met uitzicht op het Jag Mandir paleis (magisch in de avond!). Ook is de inrichting van dit hotel helemaal in stijl: een witte open binnenplaats met een ‘schaakmatvloer’, tientallen trappetjes, boogpoorten, fonteinen en honderden planten. Het is echt zo’n hotel die je bijna niet meer wil verlaten. Ik beloof je: dit is geen reclame, ik ben gewoon fan!

Udaipur India Haveli

Tijd voor spiritualiteit: Jagdish tempel

Ben je gek op tempels bezoeken in Azië? Dan ben je in Udaipur op de juiste plek. Midden in de stad loop je tegen de trappen van de zeventiende-eeuwse Jagdish tempel aan. Dit is de grootste tempel van heel Udaipur. Het is drie verdiepingen hoog en volledig gewijd aan de Hindoe god Vishnu. De tempel wordt, naast toeristengroepjes, bezocht door veel Indiërs. De Jagdish tempel is dan ook een belangrijke pelgrimstop voor de sadhoes. Dit zijn volgelingen van de goden Shiva of Vishnu die hun leven volledig hebben gewijd aan het bereiken van verlichting en spirituele bevrijding. Sadhoes zijn vaak kleurrijke figuren met saffraan gekleurde kleding, lange baarden en beschilderde hoofden. Helaas hebben wij geen enkele sadhoe gezien. Wij bezochten de tempel dan ook vroeg in de ochtend.

Udaipur India temple

Op stand leven: het extravagante stadspaleis

Een niet te missen hoogtepunt in Udaipur is het stadspaleis. De muren van dit paleis zijn net als de forten van Jaipur en Jodhpur werkelijk imponerend om te zien. Ook de ligging is spectaculair te noemen: op een heuveltop aan de voet van het Pichola meer. Het stadspaleis van Udaipur is één van de grootste paleiscomplexen van Rajasthan. Het is niet in één keer gebouwd, maar in de loop van driehonderd jaar is het iedere keer uitgebreid. Het bestaat uit vier grote paleizen en diverse kleine varianten. Niet alleen de buitenkant is indrukwekkend, ook de vertrekken in het stadspaleis zijn de moeite waard om te bezoeken. Muurschilderingen, edelstenen, glasmozaïek en zelfs een muur met Hollandse tegeltjes. Waan jezelf voor even in het extravagante leven van de maharana’s. Het overgrote deel van het paleis wordt tegenwoordig gebruikt als een museum.

udaipur india City palace

Udaipur India city palace

Meer relaxte tips voor Udaipur:

  • Dwaal een middag door de kronkelige binnenstad van Udaipur. Het is grotendeels autoluw (helaas niet ‘riksjaluw’) en op de muren zie je vaak mooie schilderingen.
  • Naast een kookles kun je nog veel meer doen. Laat bijvoorbeeld henna op je handen zetten, sluit je aan bij een yoga les of volg een schilderles. Je hebt volop keuze in Udaipur.
  • Maak een ritje met de kabelbaan richting de bergtempel Karni Mata. Het uitzicht over het landschap kan niet anders dan geweldig zijn! Helaas ben ik hier niet aan toegekomen (iets met rustig aan doen), maar ik zou het zeker voor een volgende keer in mijn hoofd houden.

Zou jij Udaipur op jouw lijstje zetten?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Secured By miniOrange