Na drie weken kriskras door China te hebben gereisd, sloten we onze trip af in Hong Kong. Een metropool van formaat, en eentje waar ik al sinds de WIDM-afleveringen naar uit keek. Na China was Hong Kong een echte verademing. De mensen spraken beter Engels, ze waren behulpzaam met het vinden van de weg en alle straatnaambordjes waren in het Engels. Dat maakte het navigeren door deze stad erg fijn. We besloten dat de beste manier om Hong Kong te leren kennen –uiteraard – via de maag was! We boekten een food tour met Hong Kong Foodie Tours. Achteraf een goede beslissing, want tijdens deze tour ontdekten we niet alleen een aantal familierestaurants, maar we leerden ook over meer over de stad en zagen bovendien street art!
Van wonton en suikerriet tot Portugese lekkernijen
Wontonsoep
De tour vond plaats in de wijken Central en Sheung Wan, ook bekend als het financiële hart van Hong Kong. Niet echt de locatie waar je goed eten denkt te vinden, maar niets is minder waar. Onze gids nam ons als eerste mee naar een kelder van een klein wonton noedel restaurant. Vanwege de lage prijzen is dit restaurant – wat eerst een eetkraam op straat was – ontzettend populair bij de locals. Na een kijkje in de keuken kregen we een kom met vers gemaakte wonton in bouillon voorgeschoteld. Wontons worden ook wel soep dumplings genoemd en zijn gevulde deegballetjes met vlees, vis of groente. Helaas kon ik niet mee-eten, omdat ze enkel vis- of rundvleeswontons hadden. Mijn vriend heeft het in ieder geval goed gesmaakt.
Suikerrietsap
Eten gaat natuurlijk gepaard met drinken, en in Hong Kong hebben ze daarvoor een speciaal verfrissend drankje: suikerrietsap. Als het heet is in de stad, dan drinken de locals dit graag ter verkoeling. Wij haalden dit drankje in één van de oudste suikerrietwinkels van Hong Kong: Kung Lee. De eigenaar serveert al bijna 70 jaar niets anders dan suikerrietsap en perst het ter plekke in de winkel. Het drankje is mierzoet, maar wel erg lekker!
Dim sum
Hong Kong, en eigenlijk heel China, staat bekend om de dim sum en natuurlijk proefden we ook deze lekkernij tijdens de tour. We stopten bij een familierestaurant en schoven aan bij een tafel vol met verschillende dim sum gerechten. We konden kiezen uit Har Gao & Siu Mai (dumplings), Jaa Chun Guen (spring rolls) en Char Siu Bao (steamed buns met varkensvlees). Dit keer zaten er ook een aantal vegetarische opties tussen, waaronder een bladerdeegrol met gewokte spinazie. Dus ik kon lekker mee-eten!
Portugese taartjes
Wat is eten zonder een toetje? Onze laatste stop was dan ook een zoete traktatie met een Portugees tintje. Hong Kong ligt namelijk niet ver van de voormalige Portugese kolonie Macau en zo heeft de Portugese pasteis de nata in de jaren veertig zijn intrede gedaan in de stad. Ik had deze lekkernij al eerder geproefd tijdens een weekend in Lissabon, maar ook in Azië smaakte het weer heerlijk!
Eten volgens yin en yang
De food tour nam ons niet alleen mee naar familierestaurants, maar het liet ook veel van het lokale leven zien. Zo mochten we binnenkijken bij een 80 jaar oude straatkapper, bezochten we de mystieke Man Mo tempel en liepen we langs vele straatrestaurants. Deze pai dai dongs (de Kantonese naam voor straatrestaurants) zijn langzaam aan het verdwijnen, omdat het stadsbestuur vrijwel geen nieuwe vergunningen meer verstrekt. Onze gids nam ons ook mee naar de groentemarkt waar ze ons vertelde over de traditionele verdeling in warme (yin) en koude (yang) ingrediënten. Zo wordt in de winter vaak hete ingrediënten (bijv. gember of ham) gegeten en in de zomer koude ingrediënten (bijv. tahoe of wintermeloen). Ook ziekte wordt volgens yin en yang beschreven. Als je bijvoorbeeld buikgriep hebt, dan zeggen de locals dat je maag in brand staat en moet afkoelen met koude ingrediënten (bijvoorbeeld suikerrietsap of lotuswortel).
Street art ontdekken in Sheung Wan
Deze Hong Kong food tour kwam met een leuke bijkomstigheid, want ik zag onderweg een hoop street art. Iets wat wij in China weinig hadden gezien. Alleen binnen een paar aangewezen gebieden, zoals M50 in Shanghai en 798 district in Beijing, is street art in China toegestaan, maar daarbuiten kom je het bijna nooit tegen. Hong Kong is duidelijk anders. Sinds 2014 vindt in deze stad een jaarlijks street art festival plaats waarvoor talenten uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om Hong Kong meer kleur te geven. Kijk, daar word ik altijd blij van! De meeste werken zag ik in de buurt Sheung Wan in de straten Upper Station Street, Sai Street en Hollywood Street.
Officieel duurt deze Hong Kong food tour 3,5 uur, maar wij hebben 5 uur rondgelopen met onze gids. Absoluut geen straf, want ik heb er echt van genoten. Tijdens de wandeling bezochten we in totaal zes familierestaurants, waarvan ik onze vier favorieten in dit artikel heb beschreven. Eigenlijk was deze tour meer dan alleen eten, ik leerde ook de stad, het lokale leven en de tradities beter kennen. Ik zou deze tour daarom zeker aanraden voor een eerste dag in Hong Kong.
Wat vind jij van Hong Kong? Welke food tour was voor jou een verrassing?
Adresjes tijdens de food tour die in dit artikel zijn beschreven:
Tsim Chai Kee, 98 Wellington Street, Central, Hong Kong
Kung Lee Sugan Cane Juice, 60 Hollywood Road, Central, Hong Kong
Dim Sum Square, 88 Jervois street, Sheung Wan, Hong Kong
Hei Lee Cake Shop, 3 Hillier Street, Sheung Wan, Hong Kong
2 Comments
Dat ziet er heerlijk uit!
Toeval schreef ik vorige week een blog over streetfood in Seoul. Sommige gerechten lijken echt op wat jij hier laat zien. Mjummie. Helaas heb ik mijn bezoek aan China niet met Hongkong gecombineerd.
Ah wat leuk Jenny! Seoul staat ook nog op mijn lijstje, we hebben plannen volgend jaar die kant op te gaan 🙂 Jammer dat je Hong Kong niet gezien hebt, het is echt een gave stad!