Huanghuacheng. Wat een tongbreker. Het duurde zeker een paar minuten voordat ik het uit mijn mond kreeg. Maar wat is het eigenlijk? Wellicht als ik Badaling zeg of Mutianyu, dat er dan wel belletjes gaan rinkelen. Ook Huanghuacheng hoort in dit rijtje thuis. Ik heb het natuurlijk over de Chinese Muur. Die oneindige aaneenschakeling van bakstenen die het Chinese keizerrijk moest beschermen tegen aanvallen van de noordelijke nomaden. Het is de reden waarom ik in eerste instantie naar Beijing wilde gaan. En ik was zeker niet de enige, want met mij hadden ook duizenden andere toeristen dit plan. Allemaal richting diezelfde Muur. En laat ik nu net geen zin hebben om samen met een lading tourbussen voet te zetten op dit almachtige wereldwonder. Nee. Horror. En dus ging ik op zoek naar een rustig deel van de Muur waar ik het massatoerisme kon ontlopen. Ik ontdekte het bij Huanghuacheng. Een prachtig deel van de Muur waar bijna geen toeristen komen. Kan dat? Ja, dat kan zeker!

De verlatenheid op Huanghuacheng heeft ook wel een reden. Om er te komen moet je een stevige boswandeling bergopwaarts maken. Zonder verharding en zonder richtingsbordjes. Althans bordjes die leesbaar zijn voor ons westerlingen. Een flinke uitdaging dus. Maar één die meer dan de moeite waard is, want dit is het enige stukje Muur dat langs water loopt. Eén deel loopt zelfs recht het water ín. Hoe gaaf is dat? Bovendien ging ik niet in mijn eentje naar dit gedeelte toe. Ik had me aangesloten bij een tour van Beijing Hikers. Een professioneel team dat wekelijks hikes uitvoert in de omgeving van Beijing. Ze organiseren alles van begin tot einde. Van het vervoer ernaartoe tot een heerlijke brunch ter afsluiting. Het enige wat wij moesten doen was genieten. En genieten hebben we zeker gedaan!

Great wall Beijing

wall china Beijing

Van een hoop puin naar een keurige rij tegels

Voordat we enig voet op de Muur hadden gezet werden we al flink aan het werk gezet. Het bezoek begon met een stevige klim bergopwaarts langs bloeiende walnootbomen, prikstruiken, puntige takken en dwars door een zwerm gigantische krekels. Ik ben al geen fan van insecten, maar enorme insecten rondom mijn hoofd vind ik al helemaal niet fijn. En als ik ook nog eens hoor dat we langs een verdwaalde slang zijn gelopen is de pret er voor mij een beetje vanaf. Geintje natuurlijk, maar ik wilde wel snel doorlopen. Na 20 minuten klauteren is het dan zo ver. Daar staan we dan. Boven op de Muur! Aah! Het moment dat je dat realiseert is in één woord GE-WEL-DIG.

Maar het harde werken is dan nog niet voorbij. Onze wandeling op de Muur start op het niet-gerestaureerde deel van Huanghuacheng. Een deel dat overwoekerd is door bos, verpulverd door diverse stormen en hier en daar compleet vergaan. Moeder Natuur heeft de macht overgenomen. En dus gaat voor ons het ploeteren nog even door. Maar we klagen niet, want het toneel om ons heen is waanzinnig mooi. Een beloning voor alle moeite.

beijing wall china

 

Beijing china wall

wall beijing china

Beijing wall china

wall beijing china

De gele bloemenstad

We lopen heuvel op en heuvel af en komen langzaam op betere paden terecht. Het onkruid verdwijnt en maakt plaats voor een rij keurige tegels en traptreden. We staan op het gerestaureerde Huanghuacheng en dat biedt meteen een heel ander beeld. Naast dichtbeboste groene heuvels zien we steeds meer water rondom de Muur. Eindelijk laat die unieke kant van Huanghuacheng zich zien. Het water is afkomstig van het Haoming-meer dat onder de locals ook wel bekend staat als het bloemenmeer. In de zomer staan de dorpjes rondom dit meer namelijk vol met wilde gele bloemen. ‘Huanghua’ betekent ook gele bloem. Ik ben hier in september en jammer genoeg zie ik maar bitter weinig gele bloemen om me heen. Maar ook zonder de bloemen blijft het blauwgroene Huanghuacheng een plaatje om te zien.

Wall Beijing Huanghuacheng

 

wall china beijing

wall beijing

 

China beijing

Ben jij al eens op de Muur geweest? Welk deel heb jij bezocht?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

4 Comments

 1. Mooi! Dit is inderdaad een goed deel van de Muur om te bezoeken. Tof ook dat je met de Beijing Hikers bent gegaan, zij doen echt heel toffe hikes!
  Hoop nog een keer te gaan als het gesneeuwd heeft <3

  • Esther Reply

   Aah dat lijkt me inderdaad ook magisch! Maar wel super pittig met die ijle lucht in de winter.

 2. Heerlijk zulke rustige plekjes op de muur! Ik ben vorig jaar ook naar een rustig deel geweest, al bleek toen wel de tweede dag de marathon hier te worden gelopen… :’) (minder rustig dus) En het is inderdaad een geweldige tongbreker, ik word er helemaal giechelig van als ik dat woord 10x achter elkaar probeer uit te spreken… :p

  • Esther Reply

   Haha leuke verrassing die marathon! Dat ga je in ieder geval nooit vergeten 😉 Ja, het blijft het onuitspreekbaar woord, maar het was wel erg gaaf!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.