Onze eerste kennismaking met China is Shanghai. Een stad die ik alleen kende van de panoramische Bund. Meer wist ik er helaas niet van. Om hier meteen verandering in te brengen besluiten we ons bezoek aan de grootste stad van China te starten met een fietstour. Vorig jaar in Bangkok is dit ons erg goed bevallen, dus waarom niet nog een keer. We boeken een ochtendtour bij Culture Shock Bike Tours. Volgens de website bieden zij “fun & off the beaten path multi theme bike tours”. Dat klinkt goed, we hebben er al meteen zin in. De tour start op onze tweede dag in Shanghai. We melden ons om half 9 ‘s ochtends bij het chique Hyatt-Andaz hotel in de wijk Xintiandi. We krijgen een warm welkom met een gratis kopje koffie en een croissant. Na het ontbijt laat onze gids de fietsen zien. Hippe exemplaren die duidelijk van betere kwaliteit zijn dan de roestige fietsjes die bij ons thuis in de schuur staan. Onze mede-fietsers zijn een Nieuw-Zeelands-Deens expatstel die al een aantal jaar in Shanghai wonen, maar nog niet veel van de stad hebben gezien. Na een kleine instructie stappen we op pedalen en mengen we ons in het ochtendverkeer.

Een Russisch tintje in de Franse Concessie

Het eerste deel van de fietstocht leidt ons door de straten van Xintiandi, onderdeel van de Franse Concessie. Deze wijk lijkt op een klein stukje Europa in Shanghai. De straten zijn breed, je vindt er veel groen en overal zie je kleine boutiekwinkeltjes. Het is een erg on-Chinees wijkje. Anderhalve eeuw geleden zou je hier ook geen enkele Chinees hebben aangetroffen. Dit leefgebied was toegewezen aan de Franse kolonisten wat resulteerde in de bouw van westerse herenhuizen en christelijke kerkjes. Wij maken een stop bij één van deze kerkjes. Het is een voormalig Russisch-orthodoxe kerk waar vroeger veel Wit-Russen kwamen die na de oktoberrevolutie van 1917 naar China waren gevlucht. Verrassend om een stukje Russische cultuur in de Franse Concessie aan te treffen, iets wat ik niet verwacht had. Helaas is het kerkje de laatste jaren in verval geraakt. Verschillende restaurants hebben nog een poging gewaagd er iets van te maken, maar het liep op niets uit.

franse concessie shanghai

De Franse concessie is een hippe wijk. We zien veel Porsches langsrijden, Westerse expats over straat lopen en dure barretjes waar één biertje al snel 10 euro kost (ik spreek uit eigen ervaring). Maar dit is niet het enige beeld dat de Franse Concessie biedt. In de straatjes achter het drukke Huaihai Road zie je nog veel van het oude Shanghai. Zo vind je hier nog huizen die gebouwd zijn in de traditionele Shikumen-bouwstijl, of eigenlijk moet ik zeggen, gerenoveerd zijn in de Shikumen-stijl. De meeste Shikumen-huizen zijn in de afgelopen jaren gesloopt door de overheid om zo plaats te maken voor de torenhoge skyscrapers. Een aantal zijn behouden en hersteld in originele stijl met de typische donkergrijze stenen en de boogjes boven de deuren. Ook het naastgelegen wijkje Tianzifang biedt veel gerenoveerde Shikumen-huizen.

franse concessie shanghai

Wushu-les in het Fuxing park

Van de straten van Xintiandi fietsen we door naar Fuxing Park. Een strak onderhouden park met veel romantische rozenvelden. Leuk om te zien, maar niet de reden waarom we naar het park gingen. Chinese parken vormen in de ochtend namelijk het toneel voor sportende ouderen die gezamenlijk allerlei activiteiten doen. En dit doen ze vroeg, heel vroeg. Tussen zes en acht uur kun je de meeste mensen verwachten. Jammer genoeg zijn wij pas rond half 11 in het Fuxing Park, dus de meeste sporters zijn alweer naar huis of richting het werk. Toch zijn we niet voor niets gekomen. Onze gids laat ons namelijk een paar technieken uit de Wushu zien. Een gevechtssport die hijzelf had bestudeerd toen hij klein was. Ik zou het omschrijven als een combinatie van kung-fu en yoga. Beide sporten waar ikzelf nul ervaring mee heb. Toch gaat het me redelijk goed af, alhoewel de langslopende Chinezen daar waarschijnlijk anders over denken.

Park Shanghai

“Ni Hao!” in de Lilongs

Na het sportlesje is het tijd voor een tweede ontbijt. Dit keer typische Chinese gerechten die wij op geheel Aziatische wijze op plastic stoeltjes aan de zijkant van de weg oppeuzelen. We krijgen een assortiment aan gefrituurde broodjes voorgeschoteld. Exotische namen zoals ‘youtiao’ (gefrituurde brood sticks) en ‘da bing’ (rond plat broodje met kruiden) komen op tafel, begeleid door een kommetje warme sojamelk om het geheel in te dopen. Wellicht niet het gezondste maal maar wel lekker. Met een volle maag stappen we weer op de fiets om de lilongs te ontdekken. Dit zijn de oude traditionele volksbuurtjes van Shanghai vol met smalle kronkelende steegjes. Het leven speelt zich hier op straat af, simpelweg omdat de huisjes van binnen te weinig ruimte bieden. Groenten schoonmaken, wasje ophangen, bijpraten met vrienden, spelletjes spelen, je ziet het allemaal buitenshuis. Je zou denken dat een stel pottenkijkers zoals wij hier niet welkom zijn, maar niets is minder waar. De locals begroeten ons met een vrolijke ‘Ni Hao’ alsof we al jaren door deze buurt fietsen. Iedereen is zo vriendelijk en open, alsof ze graag hun wijk willen laten zien. Wellicht met een reden. De lilongs gaan de komende jaren steeds meer verdwijnen omdat de grond wordt opgeëist voor de bouw van flats. Ook kiezen jongeren steeds vaker voor een appartement en niet meer voor een lilong-huis. Ik ben dan ook benieuwd hoe deze buurt waar we doorheen fietsen over een aantal jaar eruit ziet.

Shanghai Lilongs

Lilongs shanghai

Wierook branden in een taoïstische tempel

We eindigen de tour bij één van de vele taoistische tempels die Shanghai kent. Taoïsme is een belangrijke volksreligie in China en gaat er onder andere ervanuit dat niets kan bestaan zonder een tegenpool. Er is altijd een Yin en Yang. In de tempel laat de gids ons zien hoe de Chinezen wierook aansteken voor hun voorvaderen, vier maal buigen in iedere windrichting en bidden om de juiste levensweg (tao) te volgen. Een gebruik die ik in de weken daarna nog veel zou zien in China.

Shanghai temple

Na de tempel cirkelen we langzaam terug naar het Hyatt hotel waar we de fietsen weer inleveren. De ochtend is voorbij, ook al voelt het alsof we er al een hele dag op hebben zitten. In een korte tijd hebben we vanaf de fiets veel kunnen zien. Meer dan in dit artikel beschreven staat. We fietsten bijvoorbeeld ook over een wetmarket vol verse vis en bezochten nog een tweede tempel, maar helaas heb ik daar geen foto’s van gemaakt. Hoe dan ook, het was een tour die ik zeker niet wilde missen en jou zeker kan aanraden.

Hoe ontdek jij het liefst een nieuwe stad? Ook per fiets?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

2 Comments

  1. Wat leuk zeg, fietsen in Shanghai! In Bangkok heb ik het ook gedaan, maar in Shanghai heb ik er niet aan gedacht. Maar het is zo’n leuke manier om een stad te ontdekken, dat blijkt wel weer uit deze post 🙂

    • Esther Reply

      Hoi Karlijn! Fietsen is echt de leukste manier om een nieuwe stad te verkennen! In Shanghai was het ook weer een groot succes 🙂

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.