De wekker ging vroeg. Zonder moeite stonden we op en maakten we ons klaar. Het was onze laatste dag in Chengdu en we wilden er het maximale uit halen. Vandaar dat we hadden besloten het beste van Chengdu in één dag te proppen. Chengdu staat namelijk bekend om twee dingen: de Research Base of Giant Panda Breeding en de bosboeddha in het nabijgelegen Leshan. Ze worden gezien als de reuzen van Chengdu, want beide zijn de grootste in hun soort: de reuzenpanda en ’s werelds grootste zittende boeddha.

Een potje luieren bij de reuzenpanda’s

Denk je aan Chengdu, dan denk je aan de panda’s. De zwart-witte knuffelbeer die mening hart doet smelten. De echte naam voor dit dier is eigenlijk de reuzenpanda. Er bestaat ook nog een kleine panda, maar die is rood en lijkt meer op een wasbeer. De reuzenpanda is het nationale dier van China en ze geven het maar al te graag cadeau als een vorm van diplomatie. Word je door China als betrouwbare en loyale staatspartner gezien, dan is de kans groot dat je een ‘huurpanda’ als cadeau krijgt. Onze koning Willem-Alexander kreeg in oktober 2015 nog twee panda’s te leen. De reuzenpanda komt met name voor in de bergen van zuid-China en is met uitsterven bedreigd. Er leven nog maar iets minder dan 2.000 reuzenpanda’s. De bamboebossen waar de panda’s van leven zijn de laatste jaren omgehakt voor hout of landbouwgrond. Hierdoor komt de panda steeds moeilijker aan zijn voedsel en is rondtrekken om te paren onmogelijk. Gelukkig is de houtkap inmiddels gestopt, maar de panda is nog steeds zeldzaam.

Panda breeding centre Chengdu

Panda Breeding centre Chengdu

De reuzenpanda en de kleine panda in één collage

Eén van de plekken waar grondig onderzoek naar de reuzenpanda wordt gedaan is de Research Base of Giant Panda Breeding in Chengdu. Hier leeft een klein dozijn van panda’s. Alles is hier aan gedaan om de omgeving zo natuurlijk mogelijk te maken. De paden zijn omgeven met bamboe en de panda’s hebben buiten volop de mogelijkheid om te luieren waar ze maar willen. Want luieren doen ze vaak. Panda’s slapen een groot deel van de dag. Van de 24 uur slapen ze zo’n 8 tot 14 uur. De rest van de dag brengen ze al etende door. Wil je een actieve (lees: etende) panda zien, dan kun je het beste zo vroeg mogelijk op de dag een kijkje nemen. De panda’s ‘ontbijten’ namelijk tussen 7 en 9. En dat vroege opstaan is zeker de moeite waard. De panda’s zijn onwerkelijk om te zien. Ze zijn lief, mooi, groot, grappig en bovenal ontzettend lui. Zelfs als ze wakker zijn liggen ze het liefst op hun rug terwijl ze het bamboe vanaf hun buik het mondje inschuiven. Een hilarisch gezicht!

Chengdu Breeding Centre China Panda

Alle gekke slaap- en eethoudingen van de panda

De grootste bosboeddha ter wereld beklimmen

Vanaf de Panda Research Base was het nog een flink eind rijden naar ons tweede hoogtepunt van de dag. Het onderzoekscentrum ligt namelijk aan de noordkant van Chengdu en het stadje Leshan ligt 180 kilometer ten zuiden van Chengdu. Een rit van zo’n twee uur, maar dit gaf ons wel de kans de pandagebruiken meteen in praktijk te brengen (lees: bijslapen).

Bij het binnenrijden van Leshan zagen we direct waar we voor gekomen waren. Uitgehakt in een klif zit een enorme boeddha fier rechtop op het punt waar de Dadu, Minjiang en Qingyi rivieren samenkomen. Een waterknooppunt waar de stroming sterk en hevig is. Het enorme Boeddhabeeld is dan ook gebouwd ter bescherming tegen schipbreuk. Wat een indruk moet dit vroeger hebben gemaakt op de scheepvaarders, en wat een indruk maakt het nog steeds op ons! Vanuit de taxi zitten we met open mond naar dat enorme beeld te kijken. Meer dan 71 meter hoog en nog altijd in goede staat.

Chengdu Leshan Buddha

Leshan Buddha China

Bij de ingang sluiten we aan bij de enorme rij met toeristen. In China moet je de bezienswaardigheden nu eenmaal delen met honderden andere toeristen. De stroom voert ons mee naar de zig-zag trap waar de afdaling begint. Natuurlijk staat hier wederom een rij. Het bordje langs de route vertelt ons de wachttijd: 45 minuten! Het voelt bijna alsof ik in de Efteling sta te wachten op een ritje in de achtbaan. Aan de andere kant, het is een smal trapje naar beneden en je wil er niet door de drukte vanaf geduwd worden. Gelukkig valt het wachten uiteindelijk mee en een kleine 30 minuten later staan we toch op de treden. Zo langzaam als een slak dalen we af, wat niet erg is want dat geeft ons alle tijd om foto’s te schieten. De boeddha blijft indrukwekkend waar je ook staat, van het hoofd tot aan de voet. Onderaan de boeddha is het ‘attractieritje’ voorbij en worden we weer herinnerd aan de heilige status van deze plek voor de boeddhisten. Eén voor één steken mensen wierook aan en bidden.

Leshan Buddha China

Links de drukke trap waarmee je de afdaling maakt.

Praktische tips voor deze twee hoogtepunten

  • Bezoek het Panda Breeding Centre voor 9 uur ’s ochtends. De panda’s zijn dan volop aan het ontbijten. De rest van de ochtend zullen ze gaan slapen en luieren. Toegang is 58 RMB (€7,86).
  • De ingang van de boeddha in Leshan zit aan de achterkant van de klif. Ben je nog student of heb je een studentenpas, neem het dan mee voor korting. Dit scheelt weer de helft van de prijs. Normale toegangsprijs is 90 RMB (€12,21) , voor studenten 45 RMB (€6,10).
  • Aan de andere kant van de rivier is het ook mogelijk met een grote boot naar de voorkant van de boeddha te varen en het beeld vanaf het water te bekijken. Mijn advies is dit niet te doen. De boottocht duurt maar 10 minuten, waarvan je 2 minuten voor de boeddha ligt. De stroming is sterk daar, waardoor de boot alle kanten op schommelt. Bovendien is dit tochtje nog best duur (70 RMB = €9,50) voor die paar minuten op het water. Geen aanrader kan ik vanuit eigen ervaring vertellen. Wij dachten namelijk dat deze boot de enige manier was om bij de boeddha te komen… We hadden ons wellicht beter moeten inlezen 🙂

Wat zou jij liever willen zien: de reuzenpanda’s of de bosboeddha?

Prijzen zijn ten tijde van onze reis in september 2015. Kijk altijd op internet voor de actuele prijzen. 

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.