Ik ben gek op street art. Het is eigenlijk niets anders dan gratis kunst op de muur met als publiek iedereen die maar langs komt lopen. Positieve kreten, serieuze boodschappen of sarcasme, je kunt van alles tegenkomen. En dat maakt het zo leuk en verrassend. Tijdens iedere reis probeer ik street art te spotten. Maar toen ik naar Shanghai ging, had ik niet de verwachting street art te vinden. Ik bedoel: het is China, een land met een communistisch regime en een zero tolerance-beleid. Vrije uitingen zoals street art passen hier niet echt in. Ik had mijn hoop dus al opgegeven. Totdat ik las over M50. Een afkorting voor Moganshan Road 50. Deze plek staat bekend als dé creatieve tuin van Shanghai vol met street art en moderne kunst.

Lees ook: Fietstour in Shanghai: op de fiets door China’s grootste stad

street art shanghai

Shanghai Street art langs Moganshan road

Laat ik beginnen met het feit dat Moganshan Road zelf niet zo’n mooie plek is. Toen ik er was, liep de weg langs een bouwterrein. Ik zag bouwvakkers met een Chinese variant van de ‘crop top’. Half buik, half shirt. De bekende #Beijingbelly beperkt zich niet alleen tot de Chinese hoofdstad. Maar juist omdat deze straat niet moeders mooiste is, is het een perfecte locatie voor creatievelingen. Dat dachten ook een aantal Shanghainese artiesten die hier in het jaar 2000 gingen wonen en werken. In 2015 (het jaar dat ik er was) was Moganshan Road uitgegroeid tot een creatieve hotspot in Shanghai. De muren stonden vol met street art. Eén schildering viel met name op: ons landje Nederland tegenover het Amerikaanse Boston. Geen idee wat het betekent, maar hoe gaaf is het om Nederland te zien in het verre Shanghai?!

street art shanghai
street art shanghai

De creatieve werf bij nummer 50

Ik slenterde langs de muren vol street art en kwam uiteindelijk aan bij nummer 50. Hét nummer waar Moganshan Road om draait. Hier vond ik een binnenterrein omgeven door oude textielfabrieken die waren opgevuld met kunstgallerijen, cafeetjes en snuffelwinkeltjes. Old meets new. Ook het terrein zelf was opgevuld met allerlei gekke kunstvormen. Ik zag een gigantische kleiman, een oude Chinese bakfiets en een mast vol schreeuwerige verkeersborden. Ook kwam ik terecht op een rommelmarkt met handgemaakte sieraden, theekopjes en andere prullaria. De setting deed me een beetje denken aan de LX-factory in Lissabon, alleen is de Shanghai versie meer gericht op moderne kunst.

M50 shanghai
M50 shanghai

Toekomst van M50 SHanghai

M50 is continu aan het veranderen. Nieuwe werken verschijnen, anderen verdwijnen. Nieuwe gallerijen openen de deuren, anderen sluiten. Daarnaast bestaat er altijd nog de kans dat M50 op termijn gesloopt wordt. Het is al eens eerder gebeurd. Het bouwterrein waar ik in de tweede alinea over vertelde was tot december 2013 onderdeel van de muur vol street art. Dit deel moest plaatsmaken voor een nieuw bouwproject. Ook heeft de Chinese overheid in 2011 al gedreigd M50 in zijn geheel te slopen en te vervangen met nieuwe skyscrapers. Dit is toen niet gebeurd, maar het dreigement kan altijd nog uitgevoerd worden.

Update: in 2018 is nog een deel van de street art muur gesloopt. Houd er dus rekening mee dat er wellicht niet meer veel van over is.

Hoe kom je in M50 & tours

M50 is gemakkelijk te bereiken met metrolijnen 3 en 4. Stap uit bij station Zhongtan Road en loop richting de rivier “Suzhou” (ook bekend onder de naam “Wusong”). Aan de andere kant van de rivier vind je Moganshan Road.  

Geen zin om in je eentje naar M50 te gaan? Sluit dan aan bij deze Shanghai Art & History Tour. M50 is één van de stops op de route, maar daarnaast ga je ook naar andere toffe plekken zoals Tianzifang. Klik hier voor een overzicht van tours die naar M50 gaan.

Waar te slapen in Shanghai?

Wil je dichtbij M50 verblijven? Dan raad ik je Courtyard by Marriot Shanghai Central aan. Klik hier voor een overzicht van hotels en hostels in Shanghai.

Ben jij al eens in Shanghai of een andere Chinese stad geweest? En ben jij ook zo fan van street art?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Wat gaaf dat je hier geweest bent!
    Zo af en toe zie ik foto’s op Instagram voorbij komen van M50 en ik vind het er erg tof uit zien. Zelf heb ik M50 nog niet gezien, maar ben al meerde malen in SH geweest.

    • Esther Reply

      M50 is echt een aanrader als je in Shanghai bent. Volgende keer zeker heen gaan!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.