Mensen. Altijd en overal mensen. All day, every day. Dat is het eerste wat mij opviel in Shanghai. Het is er druk, heel druk. En eigenlijk niet alleen in Shanghai, overal in China is het druk. Kan ook niet anders met zo’n 1,5 miljard mensen in het land. Shanghai neemt hiervan zo’n 20 miljoen voor rekening. Moet je nagaan, in één stad wonen meer mensen dan in heel Nederland. Ik moest er de eerste dagen ook echt aan wennen. Wennen aan het feit dat er altijd mensen om me heen stonden. Wennen aan het geduw, getrek en geschreeuw wat met zo’n menigte meekomt. En wennen aan het gebrek aan persoonlijke ruimte want dat heb je niet.

Lees ook: fietstour door Shanghai: de stad ontdekken op de pedalen

Shanghai Old Town

If you cannot beat them, join them

Wellicht is deze intro een lichte afknapper voor iedereen die overweegt een reis door China te maken. Zo is het niet bedoeld, want China is een prachtig land dat zoveel te bieden heeft. Met dit artikel wil ik je alleen voorbereiden, want de drukte ga je niet omzeilen. En waarom zou je er ook tegen vechten? ‘If you cannot beat them, join them.’ Laat je meevoeren door de menigte, ga erin op en zie vanzelf waar je uitkomt. Deze tactiek volgde ik in Shanghai wat me meevoerde naar drie leuke maar plekken in de stad. Op het eerste oog een nachtmerrie, maar achteraf stuk voor stuk best toffe plekjes. Welke dit zijn, lees je in dit artikel.

Wat te doen in Shanghai: 3 drukke maar leuke plekken

Druk: Nanjing Road

Wie Shanghai zegt, zegt shopping walhalla Nanjing Road. Dit is de belangrijkste straat van Shanghai en één van de langste en drukste winkelstraten ter wereld. Met een lengte van 6 km strekt Nanjing Road zich uit vanaf de Bund in het oosten richting het Volksplein in het westen. De meeste mensen gaan naar de voetgangerszone van Nanjing Road East. Deze plek trekt dagelijks zo’n 1 miljoen bezoekers aan. Een overweldigende menigte. De meesten komen hier om te shoppen, een ritje te maken in het toeristische trammetje of om via deze weg naar de Bund te lopen. Dat laatste was ook ons plan. En dus mengden we ons in de lange meute richting het icoon van Shanghai, onder begeleiding van een team verkeersagenten die in wanhoop nog enige orde probeerden aan te brengen.

Nanjing road shanghai
Maar eigenlijk ook best tof…

…omdat Nanjing Road de Kalverstraat van Shanghai is. Zowel toeristen als locals komen hier samen om te shoppen bij de grote modemerken, een gokje te wagen bij één van de loterijkioskjes of te speuren naar goud en zilver bij de juwelier. Ook de straat zelf is een decor op zich. De brede promenade is aan beide kanten verlicht met tientallen lampjes, gigantische reclames en flikkerende neonteksten. Wellicht allemaal wat overdreven, maar het past ook weer bij de status van Nanjing Road.

Shanghai Nanjing Road

Drukker: de Bund

In een slakkentempo bewogen we ons vanaf Nanjing Road richting het uitkijkpunt op de Bund. Dit is een promenade langs de rivier Huangpu die uitzicht biedt op een serie iconische wolkenkrabbers van Shanghai. Het zal je niet verbazen, maar ook dit is een plek dat een gigantische hoeveelheid mensen aantrekt. Iedere avond stond het weer vol, soms wel tot vijf rijen dik. Een beetje geduld kan dus geen kwaad, tenzij je gezegend bent met een lengte van 1,80 meter of meer. Dan kun je waarschijnlijk ook achterin de rij wat zien. Laat ik nou niet zo lang zijn. De Chinezen – over het algemeen ook niet zo lang – hebben hiervoor de oplossing gevonden in de selfie stick. Je steekt dat ding boven je uit en neemt een foto. Werkelijk iedereen had er één. Handig, maar om het ding te gebruiken heb je wel een beetje ruimte om je heen nodig en laat dat nu net het probleem zijn in een menigte van mensen. Je raadt het al, ik moest regelmatig wegduiken om geen stok in mijn gezicht te krijgen.

Shanghai Bund
Maar eigenlijk ook best tof…

…omdat de Bund hét icoon van Shanghai is en die wil je niet missen. Daarom keerde ik er ook drie keer terug. Het draait allemaal om geduld, rust en wachten op dat ene plekje vooraan. Vooral in de avond is de Bund een leuke plek om naar toe te gaan. Het is dan wel nóg drukker dan overdag, maar de skyline is wel prachtig verlicht met een palet aan rode, paarse en witte neonkleuren. Bovendien is de laaghangende smog dan niet zo goed zichtbaar. Overdag kan het nogal een grijs gezicht zijn.

Tip: ga mee met een avondcruise over de Huangpu rivier en zie de kleurrijke verlichting van alle kanten.

Shanghai BUnd

Het drukst: Nanshi

Nanshi was een schok. Zo belachelijk druk dat het bijna niet meer leuk was. Wat is Nanshi zeg je? Dit is het historische hart van Shanghai en omvat de oude ommuurde stad uit het Mingtijdperk. Dit gebied is een ’tourist trap’. Je struikelt hier – soms letterlijk – over de Chinese toeristen die hier en masse heen komen onder begeleiding van een schreeuwerige gids, tientallen paraplu’s, selfie-sticks en rolkoffers. Ja, rolkoffers. In de nauwe en overvolle straatjes van Nanshi. Je kunt je voorstellen hoe gek ik werd. Daarnaast is Nanshi ook nog eens lekker commercieel met ketens zoals Starbucks en MacDonalds gevestigd naast tempels en oude theehuizen.

Nanshi Shanghai
Maar eigenlijk ook best tof…

…omdat Nanshi een openluchtmuseum is vol met karakteristieke gebouwen die herinneren aan het keizerlijke China. Bovendien is het lang niet overal druk. Er zijn ook wat rustige plekken te vinden. Neem bijvoorbeeld de 450 jaar oude Yu Yuan-tuinen in het centrum van Nanshi. In vergelijking met de rest is dit bijna een (groene) oase van rust. Wellicht heeft dit iets te maken met de toegangsprijs voor de tuinen (40 Yuan) terwijl de rest van Nanshi gratis is. Het kan ook zo zijn dat het merendeel van de Chinese bezoekers al lang een klassieke Chinese tuin hebben gezien. Ik niet. De Yu Yuan tuinen zijn erg mooi met zijn bordeauxrode theehuisjes, vijvers vol groene waterlelies, stenen muren afgewerkt met een drakenrug en karakteristieke ronde poortjes.

Shanghai Bund

Waar te slapen in Shanghai?

Het enige wat ik me kan herrinneren van onze slaapplek, was dat het super klein was en ver van alles. Ik raad je daarom veel liever andere accomodaties aan. Zoals het Campanile Shanghai Bund Hotel (gemiddeld beoordeeld met een 8.7). Zoals de naam al zegt, vlakbij de Bund en dus super centraal gelegen. Een andere aanrader is YaTi by Artyzen Hotel (gemiddeld beoordeeld met een 9). Een super toffe plek, maar wel wat verder weg van alles.

Klik hier voor een overzicht van alle hotels en hostels in Shanghai.

Ben jij al eens in Shanghai geweest? Hoe ga jij meestal met drukte om?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Jeffrey B. Reply

    Wat een geweldige stad Shanghai!! Inderdaad een drukke maar zeer enerverende stad. Ben nieuwsgierig naar de rest van je China verhalen. Ben je toevallig ook in Suzhou of andere watersteden geweest in de buurt van SH? Ook zeer de moeite waard.

    • Esther Reply

      Hoi Jeffrey! Ik ben inderdaad ook een dagje in Suzhou geweest. Een leuk waterstadje dat erg de moeite waard is en makkelijk te bereiken is vanuit Shanghai. Volgt nog een artikel over, dus stay tuned!;)

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.