Na een paar dagen in de drukke en hectische metropool Shanghai te hebben rondgelopen, besloten we de stad uit te gaan en een dagtrip te maken naar het stadje Suzhou. Ik zeg stadje, maar eigenlijk is het toch een stad van formaat met 5 miljoen inwoners. Suzhou staat in de hoofden van veel Chinezen bekend als het paradijs op aarde (samen met Hangzhou). Deze stad wordt geprezen om zijn water, honderden bruggen en klassieke tuinen. In dit artikel vertel ik je over Suzhou, hoe je er kunt komen en wat je er kunt doen.

Volg het Grote Kanaal

Op het Hongqiao treinstation in Shanghai kochten we zonder problemen een kaartje naar Suzhou (uit te spreken als Soe-tsjoo). Het helpt als je hierbij een briefje meeneemt of screenshot maakt van de Mandarijnse vertaling van Suzhou, zodat je zeker weet dat je op de juiste plek aankomt. Net voor vertrektijd – eerder mag je in China niet het perron op – lopen we naar onze hypermoderne trein toe en zoeken de juiste wagon. Een zitplaats hebben we niet gekregen, dus het werd staan. Gelukkig duurde het ritje maar een klein uurtje.

Suzhou dagtrip waterstad China
Suzhou dagtrip station
Follow the water!

De verkeerde uitgang kiezen

Eenmaal uitgestapt in Suzhou was de weg naar het oude centrum voor ons maar moeilijk te vinden. Achteraf weet ik waar het probleem zat. We liepen de verkeerde kant van het station uit! In China is het kiezen van de juiste uitgang cruciaal. We merkten dit al bij de metrostations in Shanghai die vaak vijf tot tien uitgangen hebben. De goede uitgang kiezen kan je een hoop lopen besparen! En in Suzhou kozen we natuurlijk de verkeerde uitgang van het treinstation, waardoor we enorm hebben omgelopen. Na een dik uur dwalen dacht ik dat ik deze dagtrip kon vergeten, totdat we besloten het water te volgen. Suzhou is een waterstad en het 1700 kilometer lange Grote Kanaal (van Beijing naar Hangzhou, door mensenhanden aangelegd!) loopt dwars door de stad en komt ook langs het centrum. Op deze manier kwamen we alsnog in het charmante centrum terecht.

Gondels in het oude centrum

Suzhou staat in de reisgidsen bekend als het ‘Venetië van het Oosten’. Het oude centrum van Suzhou wordt doorkruist door een waternetwerk van 24 kanalen. Op deze kanalen maken de gondeliers de dienst uit en varen met alle liefde toeristen rond in hun houten boten. Als je het vergelijkt met de prijzen in Venetië, dan zijn de boottochtjes hier goed betaalbaar (80 – 100 CNY voor een tochtje van 20 – 30 minuten). Toch zeiden we nee tegen de gondeliers. Vanaf de waterkant naar de gondels kijken was voor ons ook voldoende.

Suzhou dagtrip China
Suzhou dagtrip China

Leuk centrum om doorheen te dwalen

Het oude centrum is knus opgezet met snuffelwinkels en eetkramen. Zo liepen we op de Pingjiang Straat een knutselwinkel binnen waar je sieraden met kleurrijke kralen kon maken onder het genot van een kop thee. We zagen een aantal jongeren al druk bezig de mooiste creaties te maken. Ook kwamen we een aantal bijzondere snacks tegen tijdens onze wandeling. Wat dacht je van ‘steamed buns’ in de vorm van een badeendje of een biggengezicht, wie wil dat nou niet proeven?

Houd er wel rekening mee dat onze ervaring al wat jaartjes oud is. Inmiddels kan het centrum van Suzhou een stuk toeristischer en drukker zijn.

Food Suzhou China
Suzhou China
Arst and crafts suzhou
Suzhou China food

De klassieke tuinen van Suzhou

Naast al het water is Suzhou ook een echte tuinstad. In de stad vind je een aantal mooie klassieke Chinese tuinen met bijna fabelachtige namen. Denk aan de ‘Tuin van de Meester van de Netten’ (entree: 70 CNY) en de ‘Tuin van de Nederige Beheerder’ (entree: 40 CNY). Het zijn parken op zich met kleine rode pagodes, witte muren die kronkelen als een draak en vijvers vol waterlelies. Je zult zeker niet de enige toerist zijn in deze tuinen, want Suzhou wordt goed bezocht door de binnenlandse toerist. De Chinezen lijken vooral geïnteresseerd in de opvallende rotsformaties die in deze tuinen staan en gaan er graag mee op de foto. Zelf was ik niet zo onder de indruk van deze rotsen. Leuker vond ik de romantische cirkelpoortjes. Hierdoor waande ik me echt even in een film over het oude keizerlijke China.

Poort Suzhou China
Suzhou China
Suzhou dagtrip China
Suzhou Tuinen
De magische steenformaties in Suzhou

Praktische tips voor een dagtrip Suzhou

  • Houd rekening met het feit dat er twee Chinese steden bestaan met de naam Suzhou: één in de provincie Anhui en één in de provincie Jiangsu. Die laatste moet je hebben.
  • Wij betaalden voor een treinkaartje van Shanghai Hongqiao – Suzhou 39,5 CNY (enkeltje). Je kunt het beste de G-trein pakken (hogesnelheidstrein).
  • Op het treinstation van Suzhou kun je het beste uitgang Noord kiezen. Volg Suzhan Lu en steek via Renmin Lu het water over.

En daar heb je het: alle tips voor een dagtrip Suzhou. Zou jij naar deze stad willen gaan?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.