Huanghuacheng. Wat een tongbreker. Maar wat is het eigenlijk? Wellicht als ik Badaling zeg, dan gaat er wel een belletje rinkelen bij de China-kenner. Ook Huanghuacheng hoort in dit rijtje thuis. Ik heb het over de Chinese Muur. Die oneindige aaneenschakeling van bakstenen die het Chinese keizerrijk moest beschermen tegen aanvallen van de noordelijke nomaden. Het is de reden waarom ik uberhaupt naar China wilde gaan. En ik ben niet de enige, want jaarlijks gaan er duizenden andere toeristen naar diezelfde muur. Ik had mezelf de opdracht gegeven om een rustig stuk te zoeken waar ik de touringbussen, vlaggetjes en selfiesticks kon ontlopen. En ik vond het bij Huanghuacheng. Een prachtig deel van de Muur waar bijna geen toeristen komen.
Lees ook: de Hutongs van Beijing: een bezienswaardigheid die je niet mag missen.
Waarom is het bij Huanghuacheng rustiger?
De rust bij Huanghuacheng heeft een reden. Om er te komen moet je een stevige boswandeling bergopwaarts maken. Zonder verharding en zonder richtingsbordjes. Althans bordjes die leesbaar zijn voor ons westerlingen. Een flinke uitdaging dus. Maar één die meer dan de moeite waard is, want dit is het enige stukje Muur dat langs water loopt. Eén deel loopt zelfs recht het water in. Hoe gaaf is dat? Bovendien ging ik niet in mijn eentje naar dit gedeelte toe. Ik had me aangesloten bij een tour van Beijing Hikers. Een professioneel team dat wekelijks hikes uitvoert in de omgeving van Beijing. Ze organiseren alles van begin tot einde. Van het vervoer ernaartoe tot een heerlijke brunch ter afsluiting. Het enige wat wij moesten doen was genieten. En genieten hebben we zeker gedaan!
Van een hoop puin naar een keurige rij tegels
Voordat we enig voet op de Muur hadden gezet, werden we al flink aan het werk gezet. Het bezoek begon met een stevige klim bergopwaarts langs bloeiende walnootbomen, prikstruiken, puntige takken en dwars door een zwerm gigantische krekels. Ik ben al geen fan van insecten, maar enorme insecten rondom mijn hoofd vind ik al helemaal niet fijn. En als ik ook nog eens hoor dat we langs een verdwaalde slang zijn gelopen, is de pret er voor mij een beetje vanaf. Geintje natuurlijk, maar ik wilde wel snel doorlopen. Na 20 minuten klauteren is het dan zo ver. We staan bovenop de Muur!
Maar het harde werken is dan nog niet voorbij. Onze wandeling op de Muur start op het niet-gerestaureerde deel van Huanghuacheng. Een deel dat overwoekerd is door bos, verpulverd door diverse stormen en hier en daar compleet vergaan. Moeder Natuur heeft de macht overgenomen. En dus gaat voor ons het ploeteren nog even door. Maar we klagen niet, want het toneel om ons heen is waanzinnig mooi. Een beloning voor alle moeite.
De gele bloemenstad
We lopen heuvel op en heuvel af en komen langzaam op betere paden terecht. Het onkruid verdwijnt en maakt plaats voor een rij keurige tegels en traptreden. We staan op het gerestaureerde Huanghuacheng en dat biedt meteen een heel ander beeld. Naast dichtbeboste groene heuvels zien we steeds meer water rondom de Muur. Eindelijk laat die unieke kant van Huanghuacheng zich zien. Het water is afkomstig van het Haoming-meer dat onder de locals ook wel bekend staat als het bloemenmeer. In de zomer staan de dorpjes rondom dit meer namelijk vol met wilde gele bloemen. ‘Huanghua’ betekent ook gele bloem. Ik ben hier in september en jammer genoeg zie ik maar bitter weinig gele bloemen om me heen. Maar ook zonder de bloemen blijft het blauwgroene Huanghuacheng een plaatje om te zien.
Zo kom je bij Huanghuacheng
Het is mogelijk om zelf naar Huanghuacheng te gaan. Er is een directe bus vanaf Dongzhimen station om 8.30 uur (35 CNY), maar die vertrekt alleen in het weekend én alleen in het hoogseizoen. De bus terug naar Beijing vertrekt om 16.00 uur. Niet ideaal, want er is maar één tijd heen en één tijd terug. De beste en makkelijkste manier om naar Huanghuacheng te gaan is per tour. Gelukkig is er een breed aanbod aan tours om uit te kiezen. Klik hier voor tours naar Huanghuacheng, vaak gecombineerd met andere leuke delen van de Chinese Muur.
Ben jij al eens op de Chinese Muur geweest? Welk deel heb jij bezocht?
Let op: China verandert snel. Toen ik dit deel van de Muur in 2015 bezocht was het rustig. Inmiddels kan dit compleet veranderd zijn. Houd er dus rekening mee dat het drukker kan zijn.
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.
4 Comments
Mooi! Dit is inderdaad een goed deel van de Muur om te bezoeken. Tof ook dat je met de Beijing Hikers bent gegaan, zij doen echt heel toffe hikes!
Hoop nog een keer te gaan als het gesneeuwd heeft <3
Aah dat lijkt me inderdaad ook magisch! Maar wel super pittig met die ijle lucht in de winter.
Heerlijk zulke rustige plekjes op de muur! Ik ben vorig jaar ook naar een rustig deel geweest, al bleek toen wel de tweede dag de marathon hier te worden gelopen… :’) (minder rustig dus) En het is inderdaad een geweldige tongbreker, ik word er helemaal giechelig van als ik dat woord 10x achter elkaar probeer uit te spreken… :p
Haha leuke verrassing die marathon! Dat ga je in ieder geval nooit vergeten 😉 Ja, het blijft het onuitspreekbaar woord, maar het was wel erg gaaf!