Als we Katie Melua mogen geloven, dan telt Beijing negen miljoen fietsen. Waarschijnlijk zijn het inmiddels meer. Beijing heeft flink geinvesteerd in een fietsnetwerk. Overal zie je brede fietspaden en er zijn tig openbare fietsverhuurpunten. De Chinese hoofdstad is dan ook een perfecte fietstad, want alles is vlak. Geen heuvels, geen afdalingen. Als Hollander zit ik graag op de fiets. Ik vind het een fantastische manier om een nieuwe stad te leren kennen en op plekken te komen waar je lopend niet zo snel heen gaat. Ik boekte al eerder fietstours in Bangkok, Barcelona en Shanghai, en in Beijing deed ik het weer. Kijk je mee naar de route van mijn fietstour Beijing?
Zwaaien naar de Verboden Stad
Eén van de eerste bezienswaardigheden die ik wilde zien in Beijing was natuurlijk de Verboden Stad. Het icoon van de Chinese hoofdstad dat dag in dag uit massaal bezocht wordt. Zo massaal dat sinds 2015 een bezoekersquotum van 80.000 mensen per dag geldt. Nu is zoveel mensen op één dag nog steeds ontzettend veel, maar in China is het overal druk. Tijdens de Beijing fietstour gingen we niet naar binnen, maar we kregen wel alvast de kans om een glimp op te vangen van de grootsheid. We fietsten langs de hoektorens aan het water, zagen het ene oranje dak na de ander en kwamen langs het portret van Mao Zedong op het Tiananmen-plein. Vooral dat laatste was voor mij wel een momentje waarbij ik realiseerde: “Ja, ik ben echt in Beijing.”
De moderne kant van Beijing
Beijing is niet alleen de stad van de geschiedenis, maar je vindt er ook veel moderne architectuur. Rem Koolhaas maakte in de jaren nul van deze eeuw al naam in deze stad met zijn bekende CCTV-toren. Helaas heb ik deze ‘grote onderbroek’ (de bijnaam van de toren) alleen in de verte kunnen bewonderen, maar wat ik wel van dichtbij heb gezien is het Nationaal Centrum voor de Uitvoerende Kunsten. Zo modern als het maar kan zijn, en nogal in een gekke vorm gegoten. Het lijkt wel een zacht gekookt eitje. Is het mooi of juist lelijk? Ik wist het niet zo goed. Het valt in ieder geval op, net zoals wij deden bij de locals die in het park zaten. Wij maakten foto’s van het theater, zij van ons.
Houhai meer, een rustpunt in een drukke stad
Houhai meer is een lekker gemoedelijk plekje. Ideaal als je even aan de drukke verkeerswegen van Beijing wil ontsnappen. Bovendien wordt het omgeven door de smalle straatjes van de hutongs, waardoor het oude karakter van de stad nog altijd dichtbij is. Koop in de hutongs bijvoorbeeld een Nai Lao, een traditioneel gefermenteerde yoghurtdrankje dat populair is in Noord-China. Ik heb het geproefd en vond het best lekker. Vraag altijd om eentje uit de koelkast, want lauwe yoghurt smaakt toch wat minder. Tegelijkertijd is Houhai meer ook een tikkeltje toeristisch. Zo kun je een riksja hutong tour boeken, varen met een trapbootje en een snelle hap scoren bij één van de neon verlichte restaurantjes. Niet helemaal mijn ding. Toch is Houhai zeker een leuke plek om even te kijken.
Spelletjes spelen bij de trommel- en beltoren
Net achter het Houhai meer vind je een tweetal traditionele torens die je vroeger in bijna elke Chinese stad aantrof: een trommel- en een beltoren. Twee bouwwerken die in het oude Chinese keizerrijk gebruikt werden om de stad te vertellen hoe laat het was of om te waarschuwen dat de stadspoorten dichtgingen. De torens zijn prachtig om te zien en trekken naast toeristen ook veel locals aan door de hutongs die erom heen liggen. Het pleintje tussen de torens is een geliefd speelplekje voor jong en oud en iedereen laat graag zien wat ze kunnen. Wij werden bijvoorbeeld uitgenodigd om mee te doen met een potje ‘pluimbal trappen’ (Jianzi: een soort hooghouden). Iets waar wij hopeloos slecht in waren.
Fietstours door Beijing
Ik bezocht deze plekken tijdens een fietstour van Bike Beijing. Mijn deelname was op eigen initiatief, en ik heb het zelf betaald. Het is een oprecht leuke tour die je langs de bekende hoogtepunten brengt, maar je ook meeneemt naar kleine tempels en door de hutongs. De gidsen komen uit Beijing en omgeving en geven je een inkijkje in hun leven. Ben je benieuwd welke andere Beijing fietstours je kunt boeken? Klik dan hier voor een overzicht.
Pak jij ook graag de fiets als je op reis bent?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.
4 Comments
Fietsen in Beijing is inderdaad ontzettend leuk! Gelukkig ben ik zelf best klein, maar grotere mensen kunnen last hebben van te kleine fietsjes… :p
Haha ik ben zelf ook best klein, dus ik had ook geen problemen!
Fietsen in Beijing is heel leuk ja! Vooral de omgeving rondom de torens en Houhai met alle leuke hutongs. En als je met Bike Beijing op stap bent geweest moet het helemaal leuk geweest zijn! 🙂
Het was ook echt een leuke fietstour!