Dat weersomstandigheden snel kunnen veranderen, zagen we ook in China. Genoten we de ene dag nog van zon op een bamboevlot op de Yulong rivier, de volgende dag zagen we niets anders dan regen. Onafgebroken kwam het water uit de hemel. Gelukkig hadden we die dag een binnenactiviteit op de planning staan. We hadden ons namelijk aangemeld voor een kookles bij Cloud 9 in Yangshuo. Na twee weken smikkelen en proeven van alle lekkere gerechten die voorbij waren gekomen, was het nu tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Let’s cook!
De lokale markt op
Koken begint altijd met het inslaan van de ingrediënten en waar haal je de meest verse producten? Op de markt natuurlijk! Samen met twee Russisch-Amerikaanse cursisten en de kokkin liepen we naar een overdekte markthal in het centrum van Yangshuo. Hier vind je van alles: van traditionele kookwaar zoals vis, vlees en groenten naar iets minder traditionele ingrediënten zoals kakkerlakken en zelfs een kat. Tsja, ook dat is China. Je begrijpt het, die afdeling heb ik maar even overgeslagen. Bij de groentekramen kregen we uitleg over de soorten groenten die verkocht werden. Veel kende ik natuurlijk al, maar toch waren er een aantal nieuw voor mij. Wat dacht je van lotuswortel? In China wordt dit gebruikt om soep mee te maken. Toen ik het zag liggen, dacht ik eigenlijk dat het een aardappel was.
Kokkerellen met bier en aubergine
Terug in de kookschool bonden we onze schorten om en zetten we onze kookmutsen op. Op het menu stonden typische lokale gerechten uit de regio Guilin (waar Yangshuo ligt): beer fish en gebakken knoflook- en chiliaubergine. Beide simpele gerechten die binnen een half uur op tafel staan. Terwijl mijn vriend zich concentreerde op de beer fish, richtte ik mij op het aubergine gerecht. Met een groot hakmes in de handen sneden we ieder de groenten braaf op de manier zoals onze instructrice dat wilde. De lente-ui in drie gelijke stukken, de aubergine in lange repen en de paprika in een zigzagvorm. Vervolgens gingen alle ingrediënten in de pan en konden we op hoog vuur gaan wokken. Ook het spatelgebruik kwam met een handleiding van onze kokkin. Niet alles omscheppen, maar het mengsel naar het centrum van de pan duwen. Wij volgden braaf onze bevelen. Zolang het straks maar lekker smaakten.
Na de kookles alles lekker opeten
Na een klein kwartiertje wokken waren de gerechten klaar om geproefd te worden. Dit is toch wel het leukste onderdeel van de kookcursus. Mijn vriend aan zijn beer fish gerecht en ik aan de knoflook- en chiliaubergine. Het oordeel? Lekker! Ik eet eigenlijk nooit aubergine in Nederland, maar na het proeven van dit gerecht moet ik dit zeker meer gaan doen. Als handigere reminder heb ik hieronder nog even het recept uitgetikt. Mocht je het ook willen maken: enjoy! 🙂
Vegetarisch recept: gebakken knoflook- en chiliaubergine
Ingrediënten: 1 aubergine, 4 teentjes knoflook, 2 stengels lente-ui, 1 rode en 1 groene paprika, wokolie, 1 theelepel sojasaus, 1 theelepel sesamolie, een snufje maïzena, 1/2 theelepel suiker, 1 theelepel chilipaste
Kookgerei: een wokpan, een theelepel, een spatel en natuurlijk een scherp hakmes. Mocht je er één hebben zoals in de kookcursus in Yangshuo: perfect! Zo niet, dan voldoet eigenlijk ook elk ander scherp mes
♦ Snijd de aubergine in lange reepjes en week het in een bakje met water en zout ♦ Snijd de paprika’s in reepjes en de lente-ui in gelijke stukken ♦ Hak de knoflook fijn ♦ Doe olie in de wokpan en steek het vuur hoog aan en wacht tot het gaat roken ♦ Zet het vuur lager en bak de aubergine ♦ Zet het vuur laag en voeg de knoflook en chilipaste toe en bak het kort mee ♦ Voeg de paprika’s, maïzena en een half glas water toe ♦ Om alles op smaak te krijgen voeg je het zout, de sojasaus en het suiker toe ♦ Op het eind voeg je de lente-ui toe aan het mengsel en maak het je af met peper en sesamolie.
Meer tips voor Yangshuo
- Het centrum van Yangshuo is super toeristisch, maar toch is het de moeite waard om één avond over de bekende West Street te lopen. Neem een kijkje in de souvenirwinkels of loop over de markt. Wij deden dit net nadat het geregend had en het avondlicht weerspiegelde prachtig op de grond.
- Eten doe je niet op West Street, maar in de zij- en achterstraatjes. Wij hebben heerlijk gegeten bij Pure Lotus restaurant. Dit is een vegetarisch restaurant op loopafstand van het toeristische centrum. Zelfs mijn vriend is fan geworden van de heerlijke en vrolijke gerechten hier (kleurrijke steamed buns!)
- Naast kooklessen kun je ook een kalligrafie cursus en tai chi lessen volgen in het centrum. Genoeg keuze dus voor een regenachtige middag in Yangshuo.
- Schijnt de zon, dan raad ik je aan het karstlandschap rondom Yangshuo te ontdekken. Ik deed dit per fiets, te voet en zelfs met een vlot!
Een Yangshuo kookles is een dikke aanrader
Wil jij na het lezen van dit artikel ook een kookles in Yangshuo boeken? Klik hier voor dezelfde kookles die ik volgde bij Cloud 9.
Heb jij al eens een kookles in het buitenland gevolgd?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.
2 Comments
Ik vind China er altijd zo mooi uitzien op foto’s maar de verhalen die ik lees zijn vaak erg afwisselend positief en negatief. Het eten ziet er in elk geval heerlijk uit en ik denk dat ik de chiliaubergine misschien wel eens ga maken. Klinkt goed (en niet al te moeilijk)!
De één houdt van China, de ander haat het. Ik vind het in ieder geval helemaal geweldig. Het is een druk land, maar daar moet je gewoon aan wennen. De Chinezen zijn zelf erg aardig en zelfs zonder Chinees te spreken, maak je makkelijk contact. Ze zijn ontzettend geïnteresseerd in alles en iedereen. De chili aubergine uit Yangshuo is zeker een aanrader. Lekker kruidig en pittig, en makkelijk te maken! 🙂