Tijdens het plannen van onze reis door China zaten mijn vriend en ik niet altijd op één lijn. Gelukkig waren we het over een stop wel snel eens: we gaan in ieder geval naar Yangshuo! Niet zozeer voor de stad zelf, maar voor het karstgebergte dat rondom Yangshuo liggen. Honderden groene pieken die soms wel 200 meter boven het landschap uitsteken. De karstbergen van Yangshuo vormen het gezicht van het 20 Yuan biljet en zijn een van de bekendste bezienswaardigheden van China. We regelden een geweldige tour waarbij we de mystieke karstbergen van Yangshuo per fiets, te voet en zelfs per vlot ontdekten!

Lees ook: Fietstour door Shanghai: op de pedalen door de grootste stad van China

Fietsen langs de onaardse Yangshuo karstbergen

Eén van de leukste manieren om het karstlandschap te ontdekken, is met de oer-Hollandse fiets. Onder begeleiding van een lokale gids (een lieftallige dame genaamd ‘Lilly’) pakten wij de tweewieler om een dag langs de bergen te trekken. Het eerste stuk ging door het drukke Yansghuo zelf. Niet echt een mooi stuk, maar ik zag wel een aantal gave muurschilderingen. Daarna werd de route alleen maar beter. We trokken langzaam dieper de rijstvelden in en fietsten over smalle paadjes langs kleine boerderijen. Ik ging door het dolle toen ik de eerste karstberg zag opdoemen en als snel volgden er tientallen anderen. De vorm van de bergen is bijna onaards, ik had nog nooit zoiets gezien.

Yangshuo karstbergen China
Yangshuo karstbergen China
Yangshuo karstbergen China
Eén van de traditionele visvijverdorpen die we tegenkwamen langs de route. 

Met een bamboevlot over de Yulong rivier

Was ik nog maar net gewend aan het karstgebergte, was het alweer tijd om de fiets in te ruilen voor een bamboevlot. Lilly had dit geregeld voor ons. Varen is een populaire activiteit onder de toeristen. De meeste doen dit op de drukke Li rivier met een klein motorbootje. Wij kozen voor de iets rustigere Yulong rivier. Vergezeld met een ontzettend vals zingende roeier voeren we de rivier af en genoten we van de ossen langs de waterkant en de mystieke bergen. Helaas ging het varen ook gepaard met de nodige commercie, zoals fotopunten langs de route en bierverkoop op drijvende vlotten. Tsja, deze mensen moeten ook gewoon hun geld verdienen. Mijn advies: gewoon negeren en geniet vooral van de omgeving.

Yangshuo karstbergen China
Yangshuo karstbergen China
China bamboo
karstgebergten China

De treden beklimmen van Moon Hill

Het was tijd voor een kijkje dichterbij de Yangshuo karstbergen. Lilly zette ons af aan de onderkant van Moon Hill, een heuvel in de vorm van een grote boemerang. Ze wees naar boven en zei dat we daar een prachtig uitzicht zouden hebben over de bergen, rivieren en dorpjes. Wat ze er niet bij vertelde is dat we heel wat traptreden moesten beklimmen om bij dit geweldige uitzicht te komen. In totaal zo’n 1251, en dat met een brandende zon en een temperatuurtje van 35 graden. Bezweet en buiten adem kwam ik bij de top aan. De waterverkoopster wierp een blik op mijn tomatenrode hoofd en begon direct te wapperen met haar waaier. ‘So hot! So hot!’. Ik had geen puf om terug te praten en accepteerde dankbaar het gewapper. Mijn vriend vond het allemaal maar hilarisch om te zien. Gelukkig was de klim alle moeite waard, want het uitzicht was adembenemend mooi! Op een klein groepje Chinese jongeren na waren we de enige twee westerlingen op de top. En uiteraard werden we op dit minst charmante moment gevraagd om met hen op de foto te gaan.

Moon Hill China
China-Moon-Hill
Yangshuo Moon Hill
Het aardige gewapper van de oudere waterverkoopster. Respect voor deze vrouw die iedere dag weer (met die grote tas!) bovenaan de heuvel staat. 

Bonus: lunchen bij de locals

Terwijl wij Moon Hill trotseerden, was onze gids Lilly naar huis gegaan om lunch te maken. Ze had ons namelijk uitgenodigd om bij haar thuis te komen eten. Daar zeiden wij natuurlijk geen nee tegen. Helaas is het begrip vegetariër en wat dat betekent niet zo bekend in China. Lilly had namelijk vrolijk door alle gerechten stukjes gehakt gedaan. Tsja, ik ben de moeilijkste niet, dus ik heb mijn weg eromheen gegeten. We waren tenslotte te gast. In ieder geval was het een mooi einde van een geweldige dag langs de karstbergen van Yangshuo.

Yangshuo China
Yangshuo China
Aan tafel! De Chinezen hanteren een iets andere stoelmaat dan wij.

Via een tour de Yangshuo karstbergen ontdekken

Ik kan het je zeker aanraden om een tour te boeken om de omgeving van Yangshuo te ontdekken. Je leert op deze manier zoveel meer. Klik hier voor een klassieke Yangshuo fiets & raft tour. Natuurlijk kun je ook prima zelf in Yangshuo centrum een fiets huren en de omgeving op eigen houtje verkennen. Er zijn meer dan genoeg verhuurpunten. Verwacht ongeveer rond de 20 – 30 CNY voor een stadsfiets te betalen en 50 CNY voor een mountainbike.

Wat vind jij van de karstbergen van Yangshuo?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

 1. Met zo’n fijn zonnetje ziet het er wel allemaal nóg mooier uit zeg. Goed dat jullie op een rustiger riviertje gingen varen. Wij hebben er door de toeristenkermis aan de Li rivier van af gezien, maar wisten ook niet dat je elders wel rustiger kon varen… ziet er leuk uit!

  • Esther Reply

   We hadden geluk die dag, de dag erna regende het weer. De Yulong rivier is zeker leuker dan de Li rivier, maar nog steeds toeristisch! Aan de andere kant, waar is het niet toeristisch in China? 😉

 2. Prachtig! Helaas paste dit stukje China niet in mijn route. Eigenlijk heb ik daar nog steeds een beetje spijt van, al wat Yunnan ook erg mooi.

  • Esther Reply

   Jammer, want ik vond Yangshuo één van de mooiste plekken op onze reis! Volgende keer zeker niet overslaan.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.