Ochtenden in China zien er net iets anders uit dan ochtenden in Nederland. In plaats van opstaan, douchen, ontbijten en naar werk gaan, pakken de Chinezen het iets actiever aan. In China is het: opstaan, ontbijten en op naar het stadspark! Niet om een ommetje te maken met de hond, maar om actief te gaan sporten en bewegen. Park fitness is een typisch ochtendritueel in China waar ik vol verbazing naar keek. Ik zag het in Shanghai, Beijing en Xian, maar er zijn genoeg andere steden in China waar je dit kunt zien. Ik hoop maar dat ik net zo lenig ben als ik 50+ ben!

Dansen met parapluutjes en handwaaiers

Misschien denk je: park fitness in China, waarom is dat zo interessant om te zien? Nou, omdat de Chinezen dit op allerlei grappige en leuke manieren doen. Ze gaan stijl dansen, dansen met parapluutjes, voetvolley spelen met een shuttle, tai chi oefenen, fitnessen, schaken en nog veel meer. Iedere ochtend is het park het toneel van een minisportfestival. Veel activiteiten zijn onderdeel van een eeuwenoude traditie, zoals het dansen met een handwaaier. Dit bestaat al zo’n 2.000 jaar in China.

Park fitness dansen China paraplu
Stijldansen in het park

Vroeg op!

Door het hele park heen vind je in de ochtenden groepjes sportende mensen. Alle leeftijden komen voorbij: van eind dertig tot begin tachtig. De samenstelling van de groepjes verandert continu. Deelnemers lopen na een kwartiertje bewegen weer door en nieuwe voorbijgangers sluiten weer aan. Om deze sportieve ochtendroutine te zien, moest ik er wel vroeg bij zijn. Tussen 6 uur en half 9 gaan de meeste ‘sporters’ naar een centraal gelegen stadspark. Dat betekende voor mij vroeg uit de veren. Maar het is het allemaal waard, want toen ik die glimlach op de gezichten van de dansende dames en heren zag vergat ik direct hoe vroeg het nog op de dag was.

Parkleven China Tai Chi
parkleven china voetvolley

Fit, fitter, fitst!

In het park van de Tempel van de Hemel viel het me op hoe fit de Chinese ouderen eigenlijk zijn. In dit park heb je een gedeelte vol met fitnessapparaten. Waar in Nederland alleen maar spierbundels aan de apparaten hangen, zag ik in Beijing juist de oudere generatie aan de slag. Zo spotte ik bijvoorbeeld een 65-plusser met gemak ondersteboven in het rek hangen. Alsof hij het iedere dag deed (en dat doet hij waarschijnlijk ook). Dat zou ik nooit van onze Nederlandse senioren verwachten. Volgens mij is dit het geheim waarom de Chinezen zo lang leven: ze sporten iedere dag in het park!

Fitness park China Beijing
park china balspel park fitness
Actief in het park China fitness
dansen china park

Bonus: video van het park fitness ritueel in China

Naast foto’s schieten heb ik ook een kort filmpje gemaakt van alle activiteiten die ik in de Chinese parken voorbij zag komen. Dit geeft je een goed beeld van hoe actief de Chinezen in de ochtend zijn, en hoe leuk ze het vinden. Natuurlijk zijn er serieuze en gespannen gezicht te zien, maar ik zag ook regelmatig een glimlach van oor tot oor. Mensen gaan er helemaal in op en vergeten voor even de drukke werkdag die nog te wachten staat. Het is heerlijk om die energie te zien!

Zou jij dit park fitness ochtendritueel in China willen zien?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.