Na de prachtige karstbergen van Yangshuo volgde direct een tweede (natuur)hoogtepunt van onze reis door China: de Longji rijstterrassen bij het stadje Ping’an. Door de vele laagjes, treden en berghellingen worden deze terrassen ook wel de ‘Drakenruggengraat van China’ genoemd. De Longji rijstterrassen spreiden zich uit over een gebied van 66 kilometer en worden al zo’n 500 jaar gebruikt door de lokale minderheden voor het verbouwen van rijst. Bezoek je alleen de terrassen rondom het toeristische stadje Ping’an, dan zie je slechts een fractie van de prachtige rijstterrassen die je in dit gebied kunt vinden. Wij besloten voor het grotere plaatje te gaan en een vijf uur durende hike te maken langs de verschillende terrassen. Een super beslissing, want het werd één van de mooiste wandelingen die ik ooit heb gemaakt.

Een mistige maar fotogenieke hike

Het toeristische stadje Ping’an was onze uitvalbasis. Hier vind je meteen twee prachtige heuvels met mysterieuze namen: de ‘Zeven sterren rond de maan’ en de ‘Negen draken en vijf tijgers’. De Chinezen hebben een gave voor mysterieuze namen bedenken. Dit zijn populaire gebieden waar veel toeristen heen gaan om hun foto’s te maken vanaf een panoramadek. Ook wij deden dit, maar trokken daarna snel verder. Van de gebaande paden af. We liepen langs een natuurbegraafplaats, kleine dorpjes, klauterden urenlang over gladde stenen en wankelden langs de smalle paadjes van de terrassen. Het was een pittige route met steile berghellingen, maar het was er ook eentje vol beloning. Zo liepen we langs verlaten rijstterrassen zonder enige toerist in de buurt. De dikke mist maakte het uitzicht bijna magisch om naar te kijken. Helaas was niet alles langs de route even mooi. We zagen bijvoorbeeld ook veel zwerfafval langs de paden. Zonde van zo’n prachtige omgeving, en zonde van de 80 CNY die je betaalt bij de poort om deze ‘scenic area’ in te kunnen. Wat doen ze dan wel met dit geld?

Longji rijstterassen China Pingan

Man aan het werk op de ‘Zeven sterren rond de maan’

Pingan China

De trappetjes van het uitvalbasis Ping’an

Corn in Pingan China

Maïs aan het drogen, dat zie je veel in Ping’an

Rijstterrassen Pingan China

Uitzicht over de ‘Negen draken en vijf tijgers’

Selfie in Pingan

Uiteraard moet mijn knappe man even op de foto

Pingan rijstvelden China

Detail van de rijstterrassen rondom Ping’an

Pingan-rijstterassen-hike-China

Een eenzaam huis in de mist

Pingan hike china rijstterrassen

De verlaten rijstterrassen, nog steeds even mooi

‘You want to take picture?’

Onderweg kwamen we een aantal keren vrouwen van de Yao-minderheid tegen. Bekend vanwege hun meterslange zwarte haren. De hele dag door lopen ze langs de paden van de terrassen om in hun manden spullen te verplaatsen. Zodra ze een toerist zien, klampen ze aan je vast en willen ze met alle liefde hun lange lokken laten zien. Uiteraard tegen een klein prijsje. Met zoveel toeristen in de buurt, is dat ook makkelijk geld verdienen. I don’t blame them, maar ik sloeg over.

Thousand layers

Na vier uur te hebben gelopen kwamen we aan bij ons fotografische eindpunt: de ‘Duizend lagen’-rijstterrassen. En daar hebben ze niet over gelogen, want hoe ver ik kijk zie ik alleen maar groene laagjes. Het is prachtig, maar natuurlijk is het toerisme nooit ver weg in China. Zo zag ik in de verte een kabelbaan naar de top van de heuvel lopen om het daarmee voor de toeristen makkelijker te maken om deze plek te bezoeken. Maar als je dat detail even negeert, sta je wel op een prachtige locatie met rijstterrassen zover als je maar kan kijken. Als een waaier liggen ze verspreid over de bergen en dalen. Ik kon me geen betere afsluiting bedenken voor deze hike.

Hiken-in-Pingan-regio-Longji-rijstterassen

Rijstterrassen in de mist

Pingan-china-rijst

De oogst van bovenaf

Pingan-rijst-China

Prachtig uitzicht met in de verte zicht op de kabelbaan

Pingan-rijstvelden-locals

Ik wil niet weten hoe de nek van dit kind zich moet voelen

Longji rijstterrassen China Pingan

De mist rolt van de berg af

Pingan-rijstvelden-details

Groen, groener, groenst!

Local China Pingan

Spotted: moeder en kind van de Yao-minderheid

Longji rijstterrassen China

Eindbestemming van de wandeling: het Dazhai dorp. 

Waar te slapen: tips voor hotels

De dorpjes Ping’an en Dazhai liggen in de regio van Longsheng. Als je een hotel gaat zoeken, zoek dan op Longsheng. Het hotel waar wij sliepen had een toplocatie (vlakbij de zeven sterren rond de maan), maar het was een uitputtingsslag om er te komen en het is er inmiddels vrij verouderd (las ik op Tripadvisor). Ik raad je daarom liever Terrace Villa aan, ook op steenworp afstand van datzelfde rijsterras en beoordeeld met een 9,0 op Booking.com. Een andere aanrader is Longji Holiday Hotel (ook een 9,0 beoordeling).

Klik hier voor een overzicht van alle accomodaties in Longsheng.

Wat vind jij van de Longji rijstterrassen? Wat zijn de mooiste rijstterrassen die jij hebt bezocht?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

6 Comments

  • Esther Reply

   Dankje Daphne. Rijstterrassen zijn zo ontzettend mooi! Zeker die van Ping’an 🙂

   • Prachtige foto’s!
    Ik ga deze zomer naar China en ben volop alles aan het voorbereiden door deze foto’s word ik nog enthousiaster!
    Ik zou graag deze wandeling doen. Heb je die ter plaatse geboekt? Bij wie? Kan je ons ook uw hotel aanraden?

    • Esther Reply

     Hoi Fleure, excuus voor de zeer late reactie. Ik was de afgelopen twee maanden weinig achter mijn computer te vinden en veel in het buitenland (voor werk en plezier). De hike door deze rijstterrassen was fantastisch. We sliepen toen in het Liqing hotel. Een mooi houten hotel met een adembenemend uitzicht over de rijstterrassen. Om daar te komen moet je een flink aantal trappen op en dat is best zwaar met veel bagage. Onderaan de heuvel staan ook lokale vrouwtjes met manden klaar om je bagage tegen een vergoeding de heuvel op te dragen. De kamer was niet heel bijzonder (veel hout op de muren en vloer), maar je boekt het vooral voor het uitzicht. Personeel was ook erg vriendelijk. Ik kan mij herinneren dat we de hike via het hotel hadden geregeld. Het is wel aan te raden met een gids te gaan lopen. Ik zou anders echt verdwalen. Heel veel plezier! Ik kijk nog steeds met een grote glimlach terug op mijn reis door China!

 1. Je foto’s zetten me meteen terug midden in dat prachtige landschap. Dit is wel echt een hoogtepunt van onze reis door China geweest en absoluut een must-see voor iedereen die die kant op gaat!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.