Soms heb je van die plekken die je nooit gaat vergeten. Eén van die plekken tijdens onze reis door China was het bergstadje Xiahe. Zo bijzonder en zo mooi. En zo’n contrast met het China dat ik tot dan toe had gezien. Hier vind je geen lange toeterende files, grijze flatgebouwen en dikke smog. Juist het tegenovergestelde: een strak blauwe lucht, groengrijze bergen en rijen schapen over de vlaktes. Op straat loopt een gemengd volk van herders, monniken en Hui-moslims. Je ziet mannen met lange doeken om het lichaam geslagen, vrouwen met hoge hoedjes en sierlijke zwarte vlechten langs het hoofd en rondrennende bokken over straat (ja, echt waar!). Wat een andere wereld. Het was wel duidelijk dat we niet meer in Beijing of Shanghai waren.

De panoramische bergrit naar Xiahe

Onze reis naar het stadje Xiahe begon met een prachtige autorit. Rode glooiende bergen, groene maïsterrassen en uitzichten zover als we maar konden kijken. Zelfs onze chauffeur was onder de indruk van het uitzicht en stopte regelmatig om een foto te schieten met zijn mobieltje. Iets wat wij ook graag deden met onze camera’s. De hele rit duurde zo’n 5 uur. Een flink eindje dus, maar door de prachtige omgeving vlogen de uren voorbij. Omdat je steeds verder de bergen inklimt en de lucht ijler wordt moet je wel goed blijven drinken. Maar drink ook weer niet te veel, want dan moet je zeker een keer naar de wc bij een lokale benzinestation en dat wil je niet. De ’toiletgaten’ – zo noem ik het maar, want een wc-pot zul je niet tegenkomen –  die ik daar heb gezien zijn verschrikkelijk.

Xiahe China landschappen

Verticaal bidden bij het Labrangklooster

In Xiahe aangekomen ploften we onze spullen neer in de kamer en bewonderden het uitzicht. We hadden geen betere kamer kunnen wensen, want we hadden direct zicht op de belangrijkste bezienswaardigheid van Xiahe: het zestiende-eeuwse Labrangklooster. Dit is het grootste Tibetaanse klooster in de ‘Geelkappen orde’ (Gelukpa) buiten Tibet. Het complex omvat diverse tempels, pagodes, academische instituten en een enorme verzameling van Tibetaanse geschriften.

De Kora zien

Boeddhisten die een bezoek aan het Labrangklooster brengen doen dit op een speciale manier. Ze lopen de kora, een drie kilometer lang pelgrimspad rondom het klooster waarbij de gelovigen door gebedshallen lopen, rondjes draaien om stoepa’s en meer dan duizend gebedsmolens een draai geven. Ze bidden, knielen, gooien zich languit op de grond en staan weer op. En dat tientallen keren achter elkaar. Sommige hebben zelfs flink de pas erin en rennen van hal naar hal. Jong, oud, monniken van allerlei rangen en zelfs moeders met een kind op de rug gebonden: allemaal komen ze hier om de kora af te leggen. Het is indrukwekkend om deze stoet mensen voorbij te zien trekken en de toewijding op de gezichten te zien.

Xiahe China kora
Xiahe China Kora

Doen: een rondleiding door een monnik

Bezoekers zijn ook welkom binnen de muren van het complex. Er wonen om en nabij 2.000 monniken op het terrein en een aantal willen graag hun Engels oefenen. Daarom start iedere dag om een uur of twee een Engelstalige rondleiding gegeven door een monnik die je meeneemt naar een aantal belangrijke tempels. Helaas mogen er in de tempels bijna geen foto’s worden genomen, maar geloof me, het was prachtig! Wel heb ik foto’s kunnen maken van één van de ambachten van de monniken: de sterk geurende ‘jakboterbeelden’. Een oude Tibetaanse ambacht met oog voor details. ‘Jak’ is trouwens een sleutelwoord in Xiahe en je ziet het overal terugkomen. Zo heeft mijn vriend jakpizza besteld en ik heb ontbeten met jakyoghurt, wat allemaal prima smaakte!

Xiahe China

Buiten Xiahe: grasvlaktes en zwartkappen

Xiahe wordt omgeven door groene heuvelachtige grasvlaktes met zo nu en dan een stoffig dorpje. Op onze tweede dag in Xiahe besloten we één van deze dorpjes te verkennen. Op een groepje basketbal spelende monniken en een jak-kalf na waren de huizen helaas uitgestorven. Het was oogsttijd en het hele dorp was uitgelopen om te helpen op het platteland. Toch gaven de lemen huisjes een idee van hoe de mensen hier wonen. Sober, maar wel met tv.

Zwartkap tempel

Op de terugweg stopten we nog even bij een tweede Tibetaanse tempel. Ook uitgestorven, waarschijnlijk omdat de monniken hun basketbalpotje nog niet hadden afgemaakt. Dit keer was het de tempel van de ‘Zwartkappen orde’ (Karmapa), een andere stroming binnen het Tibetaanse boeddhisme. Omdat onze gids een ‘geelkap’ was, weigerde hij met ons naar binnen te gaan. Gelukkig was één van de jonge zwartkapmonniken bereid ons met veel gebaren langs de tempels te nemen. Hij sprak geen woord Engels, maar deed wel zijn best ons alles te laten zien. Opvallend waren de vrolijk gekleurde ramen van de tempels en de swastika’s op de beelden, een symbool die door veel culturen wordt gebruikt en voor hen niets negatiefs betekent. Zo wordt de swastika in het Tibetaans boeddhisme gebruikt als versiering op kleding of andere materialen.

China Xiahe
Xiahe China

Praktische tips voor een bezoek aan Xiahe

  • De beste manier om in Xiahe te komen is per bus of taxi vanaf Lanzhou (afstand: 233 kilometer). Lanzhou is goed te bereiken per trein of vliegtuig.
  • Van Lanzhou South busstation kun je een directe bus naar Xiahe pakken. Een ticket kost 75 CNY, de bus vertrekt 3x in de ochtend en 2x in de middag.
  • Xiahe ligt op zo’n 3000 meter hoogte, waardoor je in het begin even moet wennen aan de ijle lucht. Trap lopen kan bijvoorbeeld erg zwaar zijn (vond ik tenminste).
  • Het Labrangklooster is grotendeels vrij toegankelijk. Voor een rondleiding (zodat je de tempels ook van binnen kunt zien) betaal je ongeveer 41 CNY.

Zou jij naar Xiahe willen gaan?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

6 Comments

  1. Leuk stuk. De Tibetaanse wereld buiten Tibet is één van de beste dingen van China. De sfeer is ninder drukkend dan in Tibet, je kunt er zelfs foto’s van de Dalai Lama zien. Mijn favoriete gebied eigenlijk dat ik vrij uitgebreid heb doorkruisd de afgelopen jaren. Ik moet de route van Lanzhou inderdaad maar toevoegen want dat is eigenlijk wel de makkelijkste aansluiting met bvb Xian. Een overzichtje:

    http://pictures.theomolenaar.nl/destinations/asia/china/the-tibetan-parts-of-china/

    • Esther Reply

      Dankje Theo. Ik heb je blog even bekeken, mooie foto’s maak je! Xiahe vond ik echt indrukwekkend om te zien. Het proefde voor mij naar meer van dit soort China! 🙂

  2. Als ik dit lees baal ik weer dat we destijds niet de kans hadden om hier naartoe te reizen. Lijkt me absoluut 1 van de hoogtepunten van China. En de reis er naartoe. Kan me voorstellen dat je jezelf absoluut niet hoefde te vervelen!

    • Esther Reply

      Xiahe is een stadje dat ik nooit meer ga vergeten. Zo mooi 🙂

      • Charles Stoutjesdijk Reply

        Inderdaad om nooit meer te vergeten. Voor mij is het inmiddels heel lang geleden (2006) dat ik er in de hoofdstraat bij een van de de kleermakers naar binnen stond te kijken en hij er zo`n prachtige spullen had hangen dat hij voor mij een prachtige lange zijden jas (soort badjas) ging maken met zo`n geweldig mooie kleuren. Redelijke prijs en zeker nooit bij ons te koop. De volgende dag kon ik deze op halen en heb het tot nu toe altijd bewaard in een doos maar vanaf nu hangt deze te pronken in de badkamer met de prachtige herinneringen aan het mooie Xiahe.

        • Esther Reply

          Wat een mooie herinnering Charles! Dat ga je letterlijk nooit meer vergeten. Je wordt er nog iedere dag aan herinnerd. Leuk! Ik vond Xiahe ook echt één van de mooiste stops op mijn reis door China 🙂 Ben benieuwd hoe lang het nog zo puur blijft.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.