Mijn reis naar Xi’an viel samen met mijn verjaardag. Ik vind het fantastisch om op reis jarig te zijn. Eerder vierde ik mijn verjaardag al in Thailand, Marokko, Maleisië en nu dus ook in China. Xi’an blijkt ook nog eens de perfecte stad te zijn voor een geschiedenisliefhebber zoals ik. Een stad met drieduizend jaar geschiedenis en een schat aan culturele bezienswaardigheden om dit te bewijzen. Voor mij werd het dan ook een dag om nooit meer te vergeten, compleet met een taart met snoeptomaatjes en een Chinees verjaardagskroontje als cadeau. Benieuwd welke leuke dingen ik gedaan en gezien heb op mijn verjaardag in Xi’an? Je leest het in deze blogpost waarin ik een ronde maakte langs een aantal leuke bezienswaardigheden in Xi’an.

Lees ook: Hutongs in Beijing: een bezienswaardigheid die je niet mag missen.

Verjaardag China Xi'an bezienswaardigheden

Leuke Bezienswaardigheden Xi’an

1. Staren naar het gigantische Terracottaleger

Mijn verjaardagsfeestje begon vroeg. Om half 8 ’s ochtends stapten we in onze taxi op weg naar het wereldberoemde Terracottaleger van keizer Qin Shi Huang. Dit was de eerste keizer van China, en het was er eentje met een grootse gedachtes. Niet alleen gaf hij opdracht voor de bouw van de Chinese Muur, deze keizer legde ook een gigantisch ondergronds mausoleum voor zichzelf aan. Hij was ervan overtuigd dat de dood een tweede fase van zijn leven op aarde was en dat hij zich hierop moest voorbereiden. Zo zou hij bang zijn geweest dat zijn gedode vijanden in het hiernamaals wraak zouden nemen. Daarom gaf de keizer opdracht tot de bouw van een royale graftombe dat honderden kamers telde en beschermd werd door een leger van zo’n 9000 kleien soldaten, paarden en krijgers. Iedere soldaat kreeg een uniek gezicht. Oorspronkelijk zaten de soldaten ook vol met kleur, maar dit verdween toen de beelden werden blootgesteld aan zuurstof. Tegenwoordig is pas een fractie van het mausoleum opgegraven. Moet je nagaan hoeveel er nog onder de grond verscholen ligt?

Terracottaleger Xi'an bezienswaardigheden
Terracottaleger mag uiteraard niet ontbreken op het lijstje bezienswaardigheden Xi’an.
Groots leger, Depressieve hal

De ruimte waarin het Terracottaleger wordt tentoongesteld is helaas een beetje teleurstellend. De eerste hal lijkt bijvoorbeeld op een grijze loods met in het midden een enorme put waarin de Terracotta-poppetjes strak achter elkaar staan opgesteld. De tweede en derde hal zijn iets beter; hier vind je een tentoonstelling van de opgegraven hoofden, paarden, speren en andere details. Je moet je natuurlijk ook bedenken dat de opgravingen nog steeds bezig zijn en het dus allemaal work in progress is. Er staat dus nog geen prachtig museum, maar het biedt wel een kijkje in de stand van zaken zoals het nu is.

Praktische tips voor een bezoek aan het Terracotta leger
 • Het Terracottaleger ligt zo’n 40 kilometer ten oosten van Xi’an. Reken op een uurtje rijden.
 • Naast een taxi regelen kun je er ook met de bus komen. Ga hiervoor naar station Fangzhicheng (stop op metrolijn 1) en pak Tourism Bus nr. 5 / bus 306. Ticket voor deze bus kost 7 CNY per persoon.
 • Entreeprijs voor het Terracottaleger is 150 CNY van maart – november en 120 CNY van december – februari. DIt is een forse prijs in vergelijking met andere bekende bezienswaardigheden. De entree voor de Verboden Stad is bijvoorbeeld 60 Yuan.

2. Fietsen op de stadsmuur van Xi’an

Na een culturele start bij het Terracottaleger was het tijd om actief  te worden. Het oude stadscentrum van Xi’an wordt omgeven door een enorme gerestaureerde stadsmuur uit het Ming-tijdperk. Eén van de leukste manieren om deze stadsmuur te verkennen, is per fiets! Ik ben gek op fietsen in het buitenland, maar ik had nog nooit over een ruim 600 jaar oude stadsmuur gefietst. Hoog boven de huizen en over de hobbelige tegels maakten we ons een weg langs de hoektorens. De muur is zo’n 14 kilometer lang waardoor het bijna onmogelijk is om binnen anderhalf uur de hele muur af te fietsen. Of eigenlijk kán het wel, maar dan moet je gewoon blijven doortrappen en geen stops maken en dat is natuurlijk zonde. Gelukkig hoef je niet de hele muur af te fietsen, want om de paar kilometer staat een verhuurpunt waar je de fietsen weer kunt inleveren. Mijn advies is gewoon lekker te genieten van het uitzicht, en van de klungelende Chinezen op de tandems.

bezienswaardigheden Xi'an fietsen stadsmuur
Praktische tips voor de Xi’an stadsmuur
 • Entreeprijs voor de stadsmuur is 54 CNY per persoon.
 • Fietsen zijn te huur voor 100 minuten (sommige voor 160 minuten). Wij betaalden voor 100 minuten 20 CNY per fiets.
 • Langer huren is mogelijk tegen bijbetaling. Per 10 minuten kost het 5 CNY extra.
 • Naast de fietshuur moet je ook borg voor de fiets betalen (100 CNY per fiets).

3. Waterkalligrafie bij de Pagode van de Grote Wilde Gans

Een bijzonder Boeddhistisch monument in Xi’an is de Pagode van de Grote Wilde Gans. Boeddhisten vanuit heel China komen naar deze plek om de heilige geschriften van monnik Xuan Zang te zien die hij meenam vanuit een spirituele reis door India. En dit waren er nogal wat. De pagode met haar zeven lagen werd bijvoorbeeld gebouwd om de honderden boeken die hij meebracht in op te bergen. Hoewel de tempels zeker mooi zijn om te zien, vond ik persoonlijk het park rondom de pagode erg leuk om doorheen wandelen. Op een hete namiddag zoeken de Chinezen hier graag een plekje in de schaduw, wachtend op de fonteinshow die om de paar uur start op het Noord-plein. Zelf heb ik de show ook gezien en ik moet zeggen dat ik het niet heel spannend vond. Wel interessant zijn de mannen die hun kalligrafiekunsten oefenen op de grote grijze tegels in het park. Met alleen wat water en een kwast maken ze de meest sierlijke letters.

bezienswaardigheden Xi'an Wild Pagode
Praktische tips voor de Pagode van de Grote Wilde Gans
 • Entree voor de Pagode van de Grote Wilde Gans is 50 CNY.
 • Als je de toren wil beklimmen, dan is het 25 CNY (maart – november) of 20 CNY (december – februari) extra.
 • De fonteinshow op het Noordplein is gratis, tenzij je op de verhoogde tribune wil zitten (30 CNY).

4. Spelletjes spelen bij de trommel- en klokkentoren

We sloten de dag af op het plein tussen de Trommel- en Klokkentoren (Zhonglou en Gulou, Drum & Bell Tower). Bij het vallen van de avond is dit een leuke plek om de dag te eindigen. Het ligt om de hoek van de Beiyuanmen Street Food Markt en dichtbij de gezellige winkelstraat Dong Daije. Mocht je op een heldere dag in Xi’an zijn (zoals ik dat was), dan valt het ondergaande zonlicht prachtig op de rode Klokkentoren dat de rotonde vormt van de drukste verkeerswegen van Xi’an.

Als blonde westerlingen vielen we op deze plek meteen op. Mijn vriend trok bijvoorbeeld de aandacht van een groepje leerlingen van de lokale school. Ze wilden hun Engels oefenen en stelden voor een potje steen, papier, schaar te spelen. Een spel dat blijkbaar over de hele wereld bekend is. Hoewel mijn vriend keer op keer verloor kon ik mij geen beter einde wensen voor een mooie verjaardag in China.

bezienswaardigheden Xi'an Drum and Bell tower
Bell & Drum Tower is een absolute topper op het lijstje bezienswaardigheden Xi’an.
Praktische tips voor de Drum & Bell Tower
 • Entree voor de Trommel- en de Klokkentoren is 30 CNY voor ieder gebouw. Het is handiger om een combiticket van 50 CNY te kopen.
 • Wil je hier met de metro komen, dan kun je het beste metrolijn 2 pakken en uitstappen bij Zhonglou station.

En daar heb je het: een mooie selectie van de bezienswaardigheden in Xi’an. Heb jij al eens jouw verjaardag in het buitenland gevierd?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.