Eén voor één worden de hamers op de tafel geslagen. Twee jongens, krap 18 jaar oud, doen hun uiterste best om de noga zo plat mogelijk te maken. Een derde jongen pakt het glimmende deeg van de tafel en gooit het op een haak. Met wat wrijfbewegingen trekt hij het beslag tot wel twee meter toe uit om het vervolgens als een lasso om de haak te gooien. En dat keer op keer. Het draagt vast allemaal bij aan het maken van een goed koekje, maar stiekem willen ze ook een beetje de aandacht trekken. Ik zeg, missie volbracht.

Beiyuanmen street food markt in Xi’an

Dit was één van de eerste dingen die ik zag toen ik de Beiyuanmen straat in Xi’an inliep. Deze stad was onze volgende stop na Beijing. Natuurlijk gingen we het Terracotta leger bezoeken, maar we hadden ook goede dingen gehoord over de Beiyuanmen straat. Hier zou namelijk een leuke food- en souvenirmarkt zitten: de Beiyuanmen Street Food Market Xi’an. Een walhalla voor de koopjesjager, maar ook een goede plek voor iedereen die van street food houdt. En laat ik nou gek zijn op het uitproberen van street food.

Beiyuanmen Street Food Markt Xi'an China
Beiyuanmen Street Food Markt Xi'an China
Beiyuanmen Xi'an China
Beiyuanmen Street Food Markt Xi'an China

Xi’an & de Hui-Chinezen

Beiyuanmen straat is onderdeel van de ‘Moslimwijk’, een naam die verwijst naar de groep moslims die in dit deel van Xi’an woont (65,000 in 2019). Door de historische ligging aan het einde van de Centraal-Aziatische Zijderoute kwamen er in de 7e eeuw regelmatig Perzische handelaren in Xi’an die meer achterlieten dan alleen hun koopwaar. Steeds meer locals kwamen zo in aanraking met de Islam en bekeerden zich tot dit geloof. Dit was de geboorte van de Hui-Chinezen (Chinese moslims).

In vergelijking met de Oeigoerse moslims in de Chinese provincie Xinjiang zijn de Hui nog redelijk vrij om hun geloof uit te oefenen. Op een oorlog in 1860-1870 na leven de Hui-Chinezen relatief vredig naast de Han-Chinezen, de grootste etnische groep in China. Chinees is vaak hun eerste taal en – nog belangrijker – de Hui proberen zich niet af te scheiden van China (in tegenstelling tot de Oeigoeren). Maar op de achtergrond gebeuren er wel dingen, zoals het verdwijnen van Arabische teksten uit het straatbeeld.

Beiyuanmen Xi'an China
Moslimbuurt China Xi'an

Chinese en Centraal-Aziatische hapjes

De Beiyuanmen Street Food Markt is een populaire trekpleister in Xi’an en een fijne afwisseling op alle culturele bezienswaardigheden. Een ochtendje naar het Terracotta leger, een middagje naar de stadsmuur: deze stad barst van de culturele activiteiten. De Beiyuanmen markt is een goede plek om weer even op te laden. Verwacht niet rustig langs de kraampjes te kunnen lopen, want het is er iedere dag druk. De markt is ook een tikkeltje toeristisch met flikkerende neonverlichte borden en tafels vol klassieke Chinese souvenirs. Toch raad ik je aan om deze plek te bezoeken. Je vindt er een breed scala aan hapjes en snacks die je niet ziet op de Wangfujing Snack Market in Beijing. Hier geen levende insecten op een stokje, maar een lekker bakje zoute gekruide aardappelen, vleesspiesjes en zoete rijstcake met siroop.

China Xi'an Beiyuanmen
Beiyuanmen xi'an china

Slapen vlakbij Beiyuanmen

Ons hotel was vlakbij Beiyuanmen Street, maar ik zou het je niet aanraden. Het rook naar een asbak. Hoewel binnen roken al jaren verboden is in China houdt niemand zich eraan. Men rookt waar ze maar willen, ook in non-smoking hotelkamers.

Als ik nog een keer naar Xi’an zou gaan, dan zou ik kiezen voor Campanile Xian Bell Tower. Leuke kamers, goed ontbijt en dichtbij een metrostation. Klik hier voor een overzicht van hotels in Xi’an.

Zou jij Beiyuanmen street food markt in Xi’an willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

 1. Wat leuk om deze mooie foto’s van de Moslimwijk te zien! Ik vond deze straatjes het hoogtepunt van ons bezoek aan Xi’an. Het Terracottaleger kon me helaas maar matig boeien, mede door de verschrikkelijke drukte…

  • Esther Reply

   De Moslimbuurt was ook mijn hoogtepunt in Xi’an 🙂 Het Terracotta leger (en het verhaal erachter) vond ik eigenlijk best indrukwekkend om te zien en de drukte viel bij ons wel mee! We vonden het bij de Verboden Stad pas druk, dat was bijna niet meer leuk. Alleen maar grote duwende Chinese groepen met selfiesticks.

 2. Mooi in beeld gebracht! Ik herinner me ook nog al die heerlijke voedselstalletjes. En de enige keer in China en tijdens onze hele wereldreis, dat iemand probeerde in onze tas te graaien nadat hij de rits eerst sneaky had opengemaakt. 🙂

  • Esther Reply

   Ja, wij kregen inderdaad ook het advies goed op onze tassen te letten. We droegen de rugtas heel knullig op de buik 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.