Shanghai was de start van onze grote China reis. De eerste kennismaking met dit gigantische land, en het beviel. Het smaakte naar meer. Onze volgende stop was Beijing, de hoofdstad van China. Wederom een miljoenenstad. Met een inwonertal van om en nabij 21 miljoen mensen heeft Beijing twee keer zoveel inwoners als heel Portugal. Een enorme hoeveelheid dus! In Beijing is veel te doen en te zien voor toeristen, en de Beijing hutongs horen zeker thuis in dit lijstje. In deze blogpost vertel ik je meer over de verschillende type hutongs + praktische tips.
Eerste dagen in Beijing: continu verdwalen
Eenmaal in Beijing merkte ik direct dat deze stad anders is dan Shanghai. Minder geordend en gestructureerd, meer chaotisch, stoffig en druk. De eerste dagen hadden we moeite om de weg te vinden in deze enorme stad. De straten leken op de plattegrond recht-toe-recht-aan, maar in de echte wereld verloren we direct dit overzicht. We verdwaalden continu, vonden nooit de restaurantjes die we van tevoren hadden opgeschreven en legden tig kilometers af. Het lukte ons maar niet om grip te krijgen op het grote Beijing.
Door de Beijing hutongs
Gelukkig had het zoeken en dwalen ook een voordeel. We brachten verrassend veel tijd door in de hutongs, de oude volksbuurtjes van Beijing. Op en top Chinees, ook al is het woord ‘hutong’ dat niet. Hutong is afkomstig uit de Mongoolse taal. Van de dertiende tot de veertiende eeuw stond een groot deel van China namelijk onder Mongools bewind. Wijkjes die in deze tijd ontstonden werden hutongs genoemd wat in het Mongools ‘bron’ zou betekenen. De huizen zouden namelijk rondom een waterbron zijn gebouwd. En over die huizen gesproken, dit zijn siheyuans. Lange rijen grijs gekleurde hofjeswoningen die in een vierkant rondom een courtyard lopen.
Beijing hutongs: het zit ‘m in de deuren
Naast Mongoolse sporen zie je in de hutongs ook nog veel van het keizerlijke China. Zo vertelde onze gids tijdens een fietstocht over de imposante toegangspoorten (zie foto hierboven & header). Van de balken boven de deur en de trappen voor de deur tot aan de kleine beeldjes naast de deurpost, het zijn allemaal signalen die verwijzen naar de status van de vroegere bewoners. Hoe meer balken en treden je ziet, hoe hoger het aanzien van de familie was. En staat er bijvoorbeeld een beeld van een trom naast de deur, dan behoorde de familie tot de orde van de trommelslagers in het leger. Hoe leuk is het dat je zoveel kunt aflezen uit een aantal details?
Hoewel je in Beijing nog steeds veel hutongs kunt vinden, zijn er helaas ook veel verdwenen door modernisatie. Naar schatting is 15% gesloopt. Het viel me ook op dat niet iedere hutong hetzelfde is. Ik heb twee varianten kunnen ontdekken. Van op en top gerestaureerde hutongs tot oude rumoerige volksbuurtjes.
De show-hutongs
De hutongs zijn redelijk goed bekend bij de toerist. En dat weten de Chinese ondernemers ook en die proberen hier een slaatje uit te slaan. Sommige hutongs zijn daardoor veranderd in toeristische trekpleisters. Bekende voorbeelden hiervan zijn Nanluoguxiang en de hutongs rondom het Houhai meer. Deze buurten zijn weliswaar prachtig gerestaureerd, maar zitten ook volgestopt met winkeltjes, juice bars, cafés en toeristische riksja-tourtjes. Van dat laatste kreeg ik al helemaal de kriebels. In mijn ogen zijn dit ‘show-hutongs’ waar commercie de boventoon voert. Niets mis mee, locals moeten ook hun geld verdienen en er zijn genoeg shoppende toeristen in Beijing. Maar voor mij boden deze hutongs niet het beeld van het echte China.
De echte volksbuurtjes
Maar er zijn ook mooie opgeknapte hutongs waar het leven minder hard veranderd is. Wij hadden het geluk dat ons hostel in zo’n hutong lag waardoor we iedere ochtend en avond door de straatjes liepen. Het leven speelt zich hier letterlijk op straat af. Groepjes mannen die op een kratje schaak spelen, een verkoper die verse yoghurt uitstalt en allerlei locals die continu een praatje met elkaar maken. Zoveel mensen in zo’n klein wijkje. Leuke tip: je kunt de hoeveelheid bewoners van één blok huizen aflezen aan de hoeveelheid elektriciteitskastjes op de buitenmuur. Ook opvallend zijn de auto’s in de hutongs, en dan met name de wielen. Ze zijn afgedekt om de wielen te beschermen tegen de plas van honden. Blijkbaar een probleem, ook al heb ik tijdens mijn verblijf in Beijing niet zo veel honden gezien.
Zelf ontdekken of met een tour
Uiteraard kun je prima zelf de hutongs gaan verkennen. Blogger Linda maakte deze super handige kaart met een selectie leuke hutongs. Download wel even een VPN app voordat je naar China gaat, want Google Maps (en alles wat bij Google hoort) is geblokkeerd in dit land. Daarnaast kun je ook meegaan met een tour. Kies bijvoorbeeld voor een fietstour door de hutongs of ontdek de lekkerste ontbijtgerechten van de hutongs.
Waar te slapen in Beijing?
Ik kan het hostel waar wij sliepen van harte aanraden. Het ligt in een authentieke hutong, onze privé kamer was knus maar leuk en de plek was sfeervol ingericht. De naam: Yue Xuan Courtyard Hostel.
Klik hier voor een overzicht van hotels in Beijing.
Van Shanghai naar Beijing met de trein
Vanuit Shanghai namen wij de supersnelle G-trein naar Shanghai. Deze trein raast met zo’n 300 kilometer per uur over het spoor en gaat door ellenlange tunnels (22 in totaal!). Een leuke ervaring, ook al is het uitzicht op rijen aaneengesloten flatgebouwen niet altijd om vrolijk van te worden. Maar goed, het ritje duurt maar 5 uur en dat is voor Chinese begrippen een hele korte reis. Vertrekpunt in Shanghai is het Hongqiao station en het aankomstpunt in Beijing is het Beijing South station. Een ticket kost tussen de 500 en 600 CNY en is daarmee vrij prijzig. Maar je bespaart wel een heleboel tijd met deze rit.
Zou jij de hutongs van Beijing willen bezoeken?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.
4 Comments
Ik vond de hutongs van Beijing echt een van de hoogtepunten. Onwijs leuk om daar het echte lezen te aanschouwen; een groepje mannen rond een bordspel, iedereen die z’n dagen op straat doorbrengt, gezellige en nauwe straatjes. Gaaf!
De hutongs waren geweldig 🙂 Iets wat je niet mag missen in Beijing!
Leuk om te lezen, deze kan ik opslagen voor later. 🙂 In welke hostel heb je geslapen, als ik vragen mag? Omdat het zo’n grote stad is, lijkt het me wel fijn om in een leuke buurt/hutongwijk te zitten!
Hi Lotte! Wij sliepen in Yue Xuan Courtyard Hostel. Kan ik je zeker aanraden!