Beijing is een stad met veel bezienswaardigheden. Ik bracht er maar drie dagen door, maar ik had gerust een week kunnen blijven. Er is zoveel te zien en tot mijn spijt heb ik lang niet alles van mijn lijstje kunnen afstrepen. Het mooie Zomerpaleis? Geen tijd voor. 798 Art District? Bij het verkeerde metrostation uitgestapt en daarna de weg kwijtgeraakt! Van dat laatste baal ik nog steeds. Tegelijkertijd weet ik dat dit niet mijn laatste keer in deze stad zal zijn, dus tot de volgende keer. Wat ik wel heb kunnen zien was ook zeker niet verkeerd. In dit artikel lees je over mijn drie favoriete Beijing bezienswaardigheden. Natuurlijk zijn er veel meer, maar deze sprongen er voor mij uit.
Lees ook: Bezienswaardigheden in Shanghai: drie plekken die je niet mag missen
1. Verboden Stad
Natuurlijk staat de Verboden Stad op nummer één. Deze gigantische vesting is het grootste paleizencomplex ter wereld en was voor vijf eeuwen de keizerlijke residentie voor de Ming- en Qing-familie. Op een leger van bedienden en bewakers na mocht niemand bij de paleizen in de buurt komen. Vandaar de naam de ‘Verboden Stad’. De metershoge stadsmuren en de lange grachten rondom de stad moesten dit nog eens extra benadrukken. De Verboden Stad was helemaal zelfvoorzienend met eigen bakkerijen, smederijen en stallen. De keizerlijke familie hoefde de stad niet uit als ze niet wilde.
naar Jingshan Park voor een panorama
Met zijn 800 gebouwen is de Verboden Stad een enorme bezienswaardigheid waar je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kunt ronddwalen. Volg niet alleen de parapluutjes menigte naar de grote paleizen, maar sla ook vooral hier en daar rechts of links af en bekijk de kleinere binnenhofjes in zijstraten. Wil je echt een goede indruk krijgen van de grootte van de Verboden Stad, dan schijnt het hoger gelegen Jingshan park (entree: 2 CNY) een goede optie te zijn. Ik zeg ‘schijnt’, omdat wij helaas vanuit het Jingshan Park niets hebben kunnen zien. Wij gingen in de avond naar het park om daar erachter te komen dat de Verboden Stad niet verlicht is. Niet slim dus. Ga dus vooral overdag naar het Jingshan Park voor een mooi uitzicht.
Praktische tips voor Verboden Stad
- Toegangsprijs is 60 CNY van april – oktober en 40 CNY van november – maart.
- Tickets kunnen alleen online gekocht worden. Helaas is de officiële website helemaal in het Chinees. Je kunt daarom het beste een ticket via een tourorganisatie kopen.
- Er is een quotum van 80.000 bezoekers per dag, dus zorg ervoor dat je op tijd een ticket koopt.
- De in- en uitgang van de Verboden Stad zijn niet hetzelfde. De ingang zit bij de Meridian Gate (zuidkant) en de uitgang zit bij de Gate of Divine Prowess (noordkant, vlakbij Jingshan park). Om bij de ingang te komen, kun je het beste metrolijn 1 pakken en uitstappen bij metrostation Tian’anmen East of Tian’anmen West.
2. Tempel van de Hemel
Dacht je dat de Verboden Stad al groot was, wacht dan maar tot je bij de Tempel van de Hemel komt. Samen met het omliggende park is deze tempel drie keer groter dan de Verboden Stad. Toch voelt dat niet zo, en dat komt misschien wel omdat dit complex toewerkt naar een hoogtepunt: de Hall of Prayer for Good Harvest. Dit is het pronkstuk dat volgt na een reeks van altaren die in een lijn van noord naar zuid lopen. De Gebedshal werd slechts één keer in het jaar bezocht door de keizer. Op de kortste dag van het jaar bracht bracht hij offers en bad voor een goed oogstjaar. De rest van het jaar lag dit complex er verlaten bij, want de toegang voor de gewone burger was verboden.
Niet één maar vier tempels
De Tempel van de Hemel staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een keten van vier taoïstische tempels: tempel van de Zon, Maan, Aarde en Hemel. De bekendste en mooiste van de vier is de Tempel van de Hemel. Opvallend zijn de terugkomende ronde vormen van de altaren en de trappen. Een verwijzing naar de taoïstische gedachte dat de hemel rond is en de aarde vierkant. Daarom staan de altaren ook op vierkante pleinen. Over alle vormen is nagedacht zodat het yin en yang (hemel en aarde) in harmonie met elkaar is.
Loop ook door het park
De Tempel van de Hemel staat middenin een gigantisch park dat een geliefd plekje is voor sportende ouderen. Het is een aanrader om hier vroeg in de ochtend rond te gaan lopen (tussen 6 uur en half 9), want dan zijn de ouderen volop aan het bewegen. Ik vond dit zelf één van de leukste dingen om te zien in China. Bij het zien van de lenige actieve ouderen vergat ik direct hoe vroeg ik was opgestaan en zat ik vol verbazing te kijken.
Praktische tips voor Tempel van de Hemel
- Toegangsprijs is 34 CNY van april – oktober and 28 CNY van november – maart. Voor het park betaal je 15 CNY (10 CNY in het laagseizoen).
- Om hier te komen, pak je metrolijn 5 en stap je uit bij metrostation Tiantan East.
- De tempel kun je het beste laat op de dag bezoeken. Wij gingen rond 5 uur naar binnen en hadden het complex bijna voor onszelf.
- Voor het park kun je het beste zo vroeg mogelijk op de dag gaan. Rond 9 uur zijn de sportende ouderen alweer weg.
3. Lama Tempel
Heb je slechts de tijd voor één tempel in Beijing, zorg er dan voor dat dit de Lama tempel is. Deze tempel (ook wel Yonghetempel genoemd) is een prachtig stukje Tibet in Beijing. Het voelt minder als een toeristische attractie (zoals Tempel van de Hemel) en meer als een echt gebedshuis. Dit komt omdat deze tempel nog steeds actief in gebruik is. Mensen steken wierook aan, knielen op de bankjes en gooien geld in de fontein voor geluk. Ook komen opvallend veel jongeren hier om te bidden. Oorspronkelijk was dit tempelcomplex een woning voor prins Yongzheng, maar nadat hij keizer werd verhuisde hij verplicht naar de Verboden Stad. Een deel van de achtergebleven gebouwen werden vervolgens gebruikt als boeddhistische tempels en kloosters. Vandaag de dag is de Lama tempel één van grootste Tibetaanse boeddhistische tempels buiten Tibet.
Praktische tips voor Lama tempel
- Toegangsprijs is 25 CNY.
- Dit is een religieuze plek, dus pas je kleding hierop aan.
- Om hier te komen, pak je metrolijn 2 of 5 en stap je uit bij metrostation Yonghegong Lama Temple.
En dat waren mijn drie favoriete bezienswaardigheden in Beijing. Wat zijn jouw hoogtepunten in Beijing?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.
2 Comments
Fijne foto’s van volgens mij drie mooie bezienswaardigheden in Beijing! Ik heb deze alvast genoteerd voor mijn bezoek in november. 🙂
Leuk dat je in november naar China gaat! Alvast veel plezier met de voorpret, er komen nog veel China-verhalen aan op deze blog 🙂