Shanghai was slechts de start van onze grote China reis. De eerste kennismaking met dit gigantische land. En het beviel goed. Het smaakte naar meer. Onze volgende stop was Beijing, de hoofdstad van China. Wederom een miljoenenstad. Met een inwonertal van om en nabij 21 miljoen mensen heeft Beijing twee keer zoveel inwoners als heel Portugal. Een enorme hoeveelheid dus! Vanuit Shanghai is Beijing sinds 2011 makkelijk te bereiken met een supersnelle trein die met zo’n 300 kilometer per uur over het spoor raast en door ellenlange tunnels gaat. Een leuke ervaring, ook al is het uitzicht op rijen aaneengesloten flatgebouwen niet altijd om vrolijk van te worden. Maar goed, het ritje duurt maar 5 uur en dat is voor Chinese begrippen een korte reis.

Eenmaal in Beijing merk ik meteen dat deze stad anders is dan Shanghai. Minder geordend en gestructureerd, meer chaotisch, stoffig en druk. We hebben de eerste dagen moeite om de weg te vinden in deze enorme stad. De straten lijken op de plattegrond recht-toe-recht-aan, maar in de echte wereld verliezen we direct dit overzicht. We verdwalen continu, vinden nooit de restaurantjes die we van tevoren hadden opgeschreven en leggen tig kilometers af. Het lukt ons maar niet grip op het grote Beijing te krijgen.

Gelukkig had het zoeken en dwalen ook een voordeel. We brachten verrassend veel tijd door in de hutongs, de oude volksbuurtjes van Beijing. Op en top Chinees, ook al is het woord ‘hutong’ dat niet. Hutong is afkomstig uit de Mongoolse taal. Van de dertiende tot de veertiende eeuw stond een groot deel van China namelijk onder Mongools bewind. Wijkjes die in deze tijd ontstonden werden hutongs genoemd wat in het Mongools ‘bron’ zou betekenen. De huizen zouden namelijk rondom een waterbron zijn gebouwd. En over die huizen gesproken, dit zijn siheyuans. Lange rijen grijs gekleurde hofjeswoningen die in een vierkant rondom een courtyard lopen.

beijing-hutong-zonsondergang

Beijing hutongs

Naast Mongoolse sporen zie je in de hutongs ook nog veel van het keizerlijke China. Zo vertelde onze gids tijdens een fietstocht over de imposante toegangspoorten (zie foto hierboven & header). Van de balken boven de deur en de trappen voor de deur tot aan de kleine beeldjes naast de deurpost, het zijn allemaal signalen die verwijzen naar de status van de vroegere bewoners. Hoe meer balken en treden je ziet, hoe hoger het aanzien van de familie was. En staat er bijvoorbeeld een beeld van een trom naast de deur, dan behoorde de familie tot de orde van de trommelslagers in het leger. Hoe leuk is het dat je zoveel kunt aflezen uit een aantal details?

Beijing telt honderden hutongs, maar niet iedere hutong is hetzelfde. Ik heb twee varianten kunnen ontdekken. Van op en top gerestaureerde hutongs tot oude rumoerige volksbuurtjes.

De show-hutongs

De hutongs zijn redelijk goed bekend bij de toerist. En dat weten de Chinese ondernemers ook en die proberen hier een slaatje uit te slaan. Sommige hutongs zijn daardoor veranderd in toeristische trekpleisters. Bekende voorbeelden hiervan zijn Nanluoguxiang en de hutongs rondom het Houhai meer. Deze buurten zijn weliswaar prachtig gerestaureerd, maar zitten ook volgestopt met winkeltjes, juice bars, cafés en toeristische riksja-tourtjes. Van dat laatste krijg ik al helemaal de kriebels. In mijn ogen zijn dit ‘show-hutongs’ waar commercie een duidelijke boventoon voert. Niets mis mee, de Chinezen moeten ook hun geld verdienen en er zijn genoeg shoppende toeristen in Beijing. Maar voor mij bieden deze hutongs niet het beeld van het echte China.

Hutong beijing

De echte volksbuurtjes

Maar er zijn ook mooie opgeknapte hutongs waar het leven minder hard veranderd is. Wij hadden het geluk dat ons hostel in zo’n hutong lag waardoor we iedere ochtend en avond door de straatjes liepen. Het leven speelt zich hier letterlijk op straat af. Groepjes mannen die op een kratje schaak spelen, een verkoper die verse yoghurt uitstalt en allerlei locals die continu een praatje met elkaar maken. Zoveel mensen in zo’n klein wijkje. Leuke tip: je kunt de hoeveelheid bewoners van één blok huizen aflezen aan de hoeveelheid elektriciteitskastjes op de buitenmuur. Ook opvallend zijn de auto’s in de hutongs, en dan met name de wielen. Ze zijn afgedekt om de wielen te beschermen tegen de plas van honden. Blijkbaar een probleem, ook al heb ik tijdens mijn verblijf in Beijing niet zo veel honden gezien.

Beijing hutongs

Beijing hutongs

Heb jij al eens de hutongs van Beijing bezocht?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

4 Comments

 1. Ik vond de hutongs van Beijing echt een van de hoogtepunten. Onwijs leuk om daar het echte lezen te aanschouwen; een groepje mannen rond een bordspel, iedereen die z’n dagen op straat doorbrengt, gezellige en nauwe straatjes. Gaaf!

  • Esther Reply

   De hutongs waren geweldig 🙂 Iets wat je niet mag missen in Beijing!

 2. Leuk om te lezen, deze kan ik opslagen voor later. 🙂 In welke hostel heb je geslapen, als ik vragen mag? Omdat het zo’n grote stad is, lijkt het me wel fijn om in een leuke buurt/hutongwijk te zitten!

  • Esther Reply

   Hi Lotte! Wij sliepen in Yue Xuan Courtyard Hostel. Kan ik je zeker aanraden!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.