Waarom jarig zijn in Nederland als je dat ook in het buitenland kan vieren? Dat is nou precies mijn gedachte. In 2014 vierde ik mijn verjaardag in Thailand en in 2015 in China. In Xi’an om precies te zijn. Een stad met een drieduizend jaar oude geschiedenis en een schat aan culturele bezienswaardigheden om dit te bewijzen. Een stad waar een geschiedenisfan zoals ik van zou moeten houden. Voor mij werd het dan ook een dag om nooit meer te vergeten, compleet met een taart met snoeptomaatjes en een Chinees verjaardagskroontje als cadeau (van onze gids). Hoe leuk is dat 🙂 Benieuwd wat ik allemaal heb gedaan op mijn verjaardag? Je komt erachter in dit artikel.

Verjaardag China Xi'an

Staren naar het gigantische Terracottaleger

Mijn verjaardagsfeestje begon met een vroege start. Om half 8 ’s ochtends stapten we in ons huurbusje op weg naar het wereldberoemde Terracottaleger van keizer Qin Shi Huang. Dit was de eerste keizer van China, en het was er eentje met een grootse gedachtes. Niet alleen gaf hij opdracht tot de bouw van de Chinese Muur, deze keizer legde ook een gigantisch ondergronds mausoleum voor zichzelf aan. Hij was ervan overtuigd dat de dood een tweede fase van zijn leven op aarde was en dat hij zich hierop moest voorbereiden. Zo zou hij bang zijn geweest dat zijn gedode vijanden in het hiernamaals wraak zouden nemen. En dus gaf de keizer opdracht tot de bouw van een royale graftombe dat honderden kamers telden en beschermd werd door een leger van zo’n 9000 kleien soldaten, paarden en krijgers. Iedere soldaat kreeg een uniek gezicht, geen één is hetzelfde. Oorspronkelijk zaten de soldaten ook vol met kleur, maar deze vervaagde zodra de beelden in contact kwamen met zuurstof. Het moet een gekkenwerk zijn geweest voor de arbeiders om dit allemaal te maken. Tegenwoordig is pas een fractie (zo’n 20% vertelde onze gids) van het mausoleum opgegraven. Moet je nagaan hoeveel er nog onder de grond verscholen ligt?

Terracotta army China

De ruimte waarin het Terracottaleger wordt tentoongesteld is helaas een beetje teleurstellend. De eerste hal lijkt bijvoorbeeld op een grijze loods met in het midden een enorme put waarin de Terracotta-poppetjes strak achter elkaar staan opgesteld. De tweede en derde hal zijn iets beter; hier vind je een tentoonstelling van de opgegraven hoofden, paarden, speren en andere details. Je moet je natuurlijk ook bedenken dat de opgravingen nog steeds bezig zijn en het dus allemaal work in progress is. Er staat dus nog geen prachtig museum, maar het biedt wel een kijkje in de stand van zaken zoals het nu is. Ik vond het in ieder geval erg indrukwekkend om te zien en ik raad iedereen aan hier heen te gaan op een reis door China.

Het Terracottaleger ligt zo’n 30 kilometer ten oosten van Xi’an. Entree voor het Terracottaleger is 150 Yuan (ongeveer 21 euro), een flinke prijs in vergelijking met andere bekende Chinese bezienswaardigheden. De entree voor de Verboden Stad is bijvoorbeeld 60 Yuan (ongeveer 8 euro).

Fietsen op de stadsmuur van Xi’an

Na een culturele start bij het Terracottaleger was het tijd om actief  te worden. Het oude stadscentrum van Xi’an wordt omgeven door een enorme gerestaureerde stadsmuur uit het Ming-tijdperk. Eén van de leukste manieren om deze stadsmuur te verkennen, is per fiets! Ik ben gek op fietsen in het buitenland, maar ik had nog nooit over een ruim 600 jaar oude stadsmuur gefietst. Hoog boven de huizen en over de hobbelige tegels maakten we ons een weg langs de hoektorens. De muur is zo’n 14 kilometer lang waardoor het bijna onmogelijk is om binnen anderhalf uur* de hele muur af te fietsen. Of eigenlijk kán het wel, maar dan moet je gewoon blijven doortrappen en geen stops maken en dat is natuurlijk zonde. Gelukkig hoef je niet de hele muur af te fietsen, want om de paar kilometer staat een verhuurpunt waar je de fietsen weer kunt inleveren. Mijn advies is gewoon lekker te genieten van het uitzicht, en van de klungelende Chinezen op de tandems.

Xian China wall biking

*Je huurt de fietsen voor 100 minuten (1 uur en 40 minuten). Prijs voor 100 minuten = 40 Yuan (5,50 euro). Het is mogelijk de fietsen langer te huren tegen bijbetaling. Per 10 minuten kost het 5 Yuan (0,69 cent) extra. Borg voor de fietsen is 200 Yuan (27,50 euro).

Waterkalligrafie bij de Pagode van de Grote Wilde Gans

Een bijzonder Boeddhistisch monument in Xi’an is de Pagode van de Grote Wilde Gans. Boeddhisten vanuit heel China komen naar deze plek om de heilige geschriften van monnik Xuan Zang te zien die hij meenam vanuit een spirituele reis door India. En dit waren er nogal wat. De pagode met haar zeven lagen werd bijvoorbeeld gebouwd om de honderden boeken die hij meebracht in op te bergen. Hoewel de tempels zeker mooi zijn om te zien, vond ik persoonlijk het park rondom de pagode erg leuk om doorheen wandelen. Op een hete namiddag zoeken de Chinezen hier graag een plekje in de schaduw, wachtend op de fonteinshow die om de paar uur start op het Noord-plein. Zelf heb ik de show ook gezien en ik moet zeggen dat ik het niet heel spannend vond. Wel interessant zijn de mannen die hun kalligrafiekunsten oefenen op de grote grijze tegels in het park. Met alleen wat water en een kwast maken ze de meest sierlijke letters. Ik vond het heerlijk om erna te kijken.

Xian Wild Goose Pagode

Entree voor de Pagode van de Grote Wilde Gans is 50 Yuan (ongeveer 7 euro). Het kost 30 Yuan (ongeveer 4 euro) extra als je de lange pagode wil beklimmen. De fonteinshow op het Noordplein is gratis, tenzij je op de verhoogde tribune wil zitten (30 Yuan).

Spelletjes spelen bij de trommel- en klokkentoren

We sloten de dag af op het plein tussen de Trommel- en Klokkentoren (Zhonglou en Gulou). Bij het vallen van de avond is dit een leuke plek om de dag te eindigen. Het ligt om de hoek van de Beiyuanmen markt in de Moslimbuurt en dichtbij de gezellige winkelstraat Dong Daije. Mocht je op een heldere dag in Xi’an zijn (zoals ik dat was), dan valt het ondergaande zonlicht prachtig op de rode Klokkentoren dat de rotonde vormt van de drukste verkeerswegen van Xi’an.

Als blonde westerlingen vielen we op deze plek meteen op. Mijn vriend viel bijvoorbeeld in de smaak bij een groepje leerlingen van de lokale school. Ze wilden hun Engels oefenen en stelden voor een potje steen, papier, schaar te spelen. Een spel dat blijkbaar over de hele wereld bekend is. Hoewel mijn vriend keer op keer verloor kon ik mij geen beter einde wensen voor een mooie verjaardag in China.

Xian China Drum and Bell tower

Entree voor de Trommel- en de Klokkentoren is ieder 35 Yuan (ongeveer 5 euro). Een combiticket voor beide torens is 50 Yuan (ongeveer 7 euro). De zonsondergang is gratis 🙂

Heb jij al eens jouw verjaardag in het buitenland gevierd?

Prijzen zijn ten tijde van onze reis in september 2015. Kijk altijd nog even naar de actuele koers.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.