Ik ben gek op street art. Het is eigenlijk niets anders dan gratis kunst op de muur met als publiek iedereen die maar langs komt lopen. Positieve kreten, serieuze boodschappen of sarcasme, je kunt van alles tegenkomen. En dat maakt het zo leuk en verrassend. Tijdens iedere reis probeer ik street art te spotten. Zo zag ik dit jaar al mooie murals in Lissabon en Londen. Maar toen ik naar Shanghai ging had ik niet de verwachting street art te vinden. Ik bedoel: het is China, een land met een communistisch regime en een zero tolerance-beleid. Vrije uitingen zoals street art passen hier niet echt in. Ik had mijn hoop dus al opgegeven. Totdat ik las over M50. Een afkorting voor Moganshan Road 50. Deze plek staat bekend als dé creatieve tuin van Shanghai vol met street art en moderne kunst. Klonk als iets wat ik niet wilde missen en dus besloot ik er op mijn derde dag in Shanghai heen te gaan.

street art shanghai

Street art langs Moganshan road

Laat ik het maar meteen zeggen, Moganshan Road zelf is niet echt mooi. De weg ligt langs vervallen fabriekshallen en een bouwterrein waar vrachtwagens af en aan rijden. Er lopen tientallen bouwvakkers rond met een Chinese variant van de ‘crop top’. Half buik, half shirt. De bekende #Beijingbelly beperkt zich niet alleen tot de Chinese hoofdstad. Maar juist omdat deze straat niet moeders mooiste is, is het een perfecte locatie voor creatievelingen. Dat dachten ook een aantal Shanghainese artiesten die hier in het jaar 2000 gingen wonen en werken. Al snel volgden meer artiesten die hier één voor één gallerijtjes openden. Anno 2015 is Moganshan Road uitgegroeid tot een creatieve hotspot in Shanghai. Wat mij vooral aantrok tot deze straat was de street art. De muren stonden er vol mee. Oké, ik zag ook veel tags en lelijke graffiti, maar oók een aantal goede werken. Knipogende panda’s, landschapsgarages en zelfs ons landje Nederland tegenover het Amerikaanse Boston. De betekenis hierachter is mij niet bekend, maar hoe gaaf is het om Nederland te zien in het verre Shanghai?!

street art shanghai

street art shanghai

De creatieve werf bij nummer 50

Ik slenter mijn weg langs de muren vol street art en maak onafgebroken foto’s. Uiteindelijk kom ik uit bij nummer 50. Hét nummer waar Moganshan Road om draait. Hier vind ik een binnenterrein omgeven door oude textielfabrieken die nu zijn opgevuld met kunstgallerijen, cafeetjes en snuffelwinkeltjes. Old meets new. Ook het terrein zelf is opgevuld met allerlei gekke kunstvormen. Ik zie een gigantische kleiman, een oude Chinese bakfiets en een mast vol schreeuwerige verkeersborden. Ook kom ik terecht op een rommelmarkt met handgemaakte sieraden, theekopjes en andere prullaria. De setting doet me een beetje denken aan de LX-factory in Lissabon die ik dit voorjaar bezocht, alleen is de Shanghainese versie meer gericht op moderne kunst. Leuk is het zeker. Ik houd wel van dit soort alternatieve plekjes.

street art shanghai

street art shanghai

M50 is continu aan het veranderen. Nieuwe werken verschijnen, anderen verdwijnen. Nieuwe gallerijen openen de deuren, anderen sluiten. Daarnaast bestaat er altijd nog de kans dat M50 op termijn gesloopt wordt. Het is al eens eerder gebeurd. Het bouwterrein waar ik in de tweede alinea over vertelde was tot december 2013 onderdeel van de muur vol street art. Dit deel moest plaatsmaken voor een nieuw bouwproject. Ook heeft de Chinese overheid in 2011 al gedreigd M50 in zijn geheel te slopen en te vervangen met nieuwe skyscrapers. Dit is toen niet gebeurd, maar het dreigement kan altijd nog uitgevoerd worden. Ga je dus binnenkort naar Shanghai, ga dan vooral naar M50 zolang het nog kan.

M50 is gemakkelijk te bereiken met metrolijnen 3 en 4. Stap uit bij station Zhongtan Road en loop richting de rivier “Suzhou” (ook bekend onder de naam “Wusong”). Aan de andere kant van de rivier vind je Moganshan Road.  

Ben jij al eens in Shanghai of een andere Chinese stad geweest? En ben jij ook zo fan van street art?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

2 Comments

  1. Wat gaaf dat je hier geweest bent!
    Zo af en toe zie ik foto’s op Instagram voorbij komen van M50 en ik vind het er erg tof uit zien. Zelf heb ik M50 nog niet gezien, maar ben al meerde malen in SH geweest.

    • Esther Reply

      M50 is echt een aanrader als je in Shanghai bent. Volgende keer zeker heen gaan!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.